Απόψεις των Αποφοίτων μας

Χρήστος Τσιλόπουλος 

Software Engineer, Google

 

Οι σπουδές στο τμήμα μου έδωσαν πολύ σημαντικά εφόδια που χρειάζονται στην εργασία μου, συμπεριλαμβανομένων θεμελιωδών γνώσεων στην επιστήμη Υπολογιστών (Αλγόριθμοι και Δομές Δεδομένων) και πρακτικής εφαρμογής τους (Δίκτυα Υπολογιστών, Λειτουργικά και Κατανεμημένα Συστήματα, Συστήματα Πολυμέσων). Πέρα από τις τεχνικές γνώσεις, οι σπουδές στο τμήμα επίσης καλλιέργησαν soft skills (εργασία σε ομάδες, συγγραφή κειμένων, τήρηση χρονο-προγραμμάτων) που είναι απαραίτητα σε καθημερινή βάση. Θεωρώ ότι το πρόγραμμα σπουδών είχε μια καλή ισορροπία μεταξύ θεωρίας και εφαρμογής. Το τμήμα, κατά την άποψη μου, έχει ένα πολύ δυνατό roster μελών ΔΕΠ με εμπειρίες και διάθεση για το εκπαιδευτικό και ερευνητικό τους έργο.

Ανδρέας Βλάχος

Senior Lecturer University of Cambridge, department of Computer Science and Technology

 

Ονομάζομαι Ανδρέας Βλάχος και αποφοίτησα από το τμήμα το 2003. Τώρα είμαι senior lecturer στο τμήμα Computer Science and Technology του πανεπιστημίου του Cambridge, με ειδίκευση στην Τεχνητή Νοημοσύνη και ειδικότερα στην Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας. Οι σπουδές μου στο τμήμα με εφοδίασαν με πολύ καλές βασικές γνώσεις σε θέματα όπως προγραμματισμό, αλγορίθμους και πολυπλοκότητα, οι οποίες με βοήθησαν στις μετέπειτα σπουδές μου στο εξωτερικό. Εξίσου σημαντικό ήταν κατά τη διάρκεια των σπουδών μου ξεκίνησα να κάνω και έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης, το οποίο μου "άνοιξε την όρεξη" για να συνεχίσω στον τομέα.

Ιουλιάνα Λήτου

Technical Project Manager, IBM Global Business Services, Belgium

 

Δύο χρόνια μετά την αποφοίτηση μου από το Διδακτορικό του τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών και ‘γέννημα, θρέμμα’ του τμήματος πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), με προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Πληροφορικής. Πλέον ζω και εργάζομαι στην καρδιά της Ευρώπης, όπως συχνά αποκαλούν τις Βρυξέλλες. Κατά τη διάρκεια του διδακτορικού έκανα την πρακτική μου άσκηση στην IBM και κάπου εκεί ήμουν σε θέση να διαπιστώσω τα γερά θεμέλια που μου παρείχαν οι σπουδές μου. Και τα θεμέλια αυτά τα διαπίστωσαν κι οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκα, οι οποίοι μου παρείχαν την ευκαιρία να εργαστώ μετά την αποφοίτηση μου από το διδακτορικό ως Technical Project Manager στην εταιρία. Στην μέχρι τώρα πορεία μου, πέραν από τους ανθρώπους που με στήριξαν και υπήρξαν μέντορες μου και την όποια προσωπική προσπάθεια, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι γνώσεις που αποκόμισα κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο τμήμα πληροφορικής του ΟΠΑ. Το τμήμα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνώσεων στον κλάδο.
Από το τεχνικό μέχρι το επιχειρησιακό επίπεδο, κατά τη διάρκεια της φοίτησης μου καλύφθηκαν θέματα που, παρότι δεν πίστευα πάντα ότι θα μου χρειαστούν, τελικά τα είδα συχνά πυκνά στην μέχρι τώρα πορεία μου. Ανάλυση απαιτήσεων, σχεδιασμός λογισμικού, σχεδίαση και ανάπτυξη βάσεων δεδομένων, λειτουργικά συστήματα, δομές δεδομένων, βελτιστοποίηση, τεχνητή νοημοσύνη, εξόρυξη γνώσεων, ασφάλεια, δίκτυα, ποιότητα λογισμικού είναι λίγα από τα πράγματα που διδάχθηκα και καλούμε σε σχεδόν καθημερινή βάση να χρησιμοποιώ, να διδάσκω και εξασφαλίζω για τα έργα στα οποία εργάζομαι. Ομολογουμένως τα προγράμματα του τμήματος είναι σχετικά απαιτητικά, ωστόσο θεωρώ ότι παρέχουν όλα τα απαραίτητα εφόδια και επαρκής γνώση για να είναι κάποιος σε θέση να μπορεί να κατανοήσει τόσο τις βαθιά τεχνικές λεπτομέρειες, όσο και το όραμα ενός καινούριο προϊόντος που αναπτύσσεται. Ένα από τα περιζήτητα πλέον προφίλ στον κλάδο της πληροφορικής είναι το άτομο που μπορεί να επικοινωνήσει και να κατανοήσει επαρκώς τόσο τους managers και τους developers και να γεφυρώνει το όποιο χάσμα υπάρχει μεταξύ αυτών των ρόλων. Μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι οι απόφοιτοι του τμήματος μας είναι σε θέση να καλύψουν αυτό το ρόλο με επιτυχία, αλλά και να μεταπηδήσουν μεταξύ αυτών των βαθμίδων με σχετική άνεση.

Γεράσιμος Λάμπουρας

Senior Research Scientist in Natural Language Processing, Huawei Noah's Ark Lab.

 

Ονομάζομαι Dr. Γεράσιμος Λάμπουρας, αποφοίτησα από το Τμήμα Πληροφορικής του ΟΠΑ το 2006 και στη συνέχεια παρακολούθησα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Επιστήμη Υπολογιστών του Τμήματος. Επί του παρόντος, εργάζομαι σαν Senior Research Scientist στο Noah's Ark Lab της Huawei. Οι γνώσεις και ικανότητες που αποκόμισα σαν φοιτητής του ΟΠΑ ήταν καθοριστικές για την συνεχή καριέρα μου (τόσο στον ακαδημαϊκό όσο και στο εταιρικό τομέα). Προσωπικά θεωρώ ότι το επίπεδο και το βάθος των μαθημάτων, καθώς και η συνεχής εξάσκηση τους, μου έδωσαν ένα ανταγωνιστικό προβάδισμα στην εργασιακή καθημερινότητα. Τέλος, οι συνεργασίες που ξεκίνησα κατά τα φοιτητικά μου χρόνια στο ΟΠΑ έχουν αποδειχθεί καρποφόρες σε πολλά στάδια της καριέρας μου.

Γιάννης Κώνστας

Assistant Professor, Heriot-Watt University

 

Ονομάζομαι Γιάννης Κώνστας και είμαι απόφοιτος του τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ). Αποφοίτησα το 2007 και συνέχισα τις σπουδές μου (μεταπτυχιακό και διδακτορικό) στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Eίμαι λέκτορας (Assistant Professor) στο τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Heriot-Watt University και επικεφαλής Μηχανικής Μάθησης (Head of Machine Learning) στην Alana Ltd, εταιρία που ειδικεύεται σε συστήματα Επικοινωνιακής Τεχνητής Νοημοσύνης (Conversational AI). Οτιδήποτε και να πω σχετικά με τις σπουδές μου στο ΟΠΑ, τόσο για τις βάσεις γνώσεων όσο και για τις μετέπειτα επιλογές και επακόλουθη καριέρα μου στην Επιστήμη Υπολογιστών, θα ήταν λίγο. Συγκεκριμένα μαθήματα όπως η Υπολογισιμότητα και Πολυπλοκότητα και κυρίως η Τεχνητή Νοημοσύνη με έφεραν για πρώτη φορά σε επαφή με δύο αρκετά διαφορετικούς αλλά και συνάμα συμπληρωματικούς κόσμους: τη θεωρητική πληροφορική και την πιο πρακτική πλευρά της μέσω του πρίσματος της μηχανικής μάθησης και των εφαρμογών της. Αυτό το δεύτερο στοιχείο με έφερε σε επαφή με τον επιβλέποντα της πτυχιακής μου εργασίας κ. Ίωνα Ανδρουτσόπουλο, ο οποίος με “μύησε" στον τομέα της Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσσας (Natural Language Processing), που στην ουσία αποτελεί τον πυρήνα του μετέπειτα ερευνητικού μου έργου μέχρι και σήμερα.

Ιάσονας Ανδριόπουλος

Machine Learning Software Engineer, Deus Ex Machina

 

Με λένε Ιάσονα Ανδριόπουλο και υπήρξα φοιτητής του ΟΠΑ τόσο στις προπτυχιακές μου σπουδές στο τμήμα Πληροφορικής (2008) όσο και στις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο τμήμα της Επιστήμης Υπολογιστών (2015). Έχω εργαστεί σε διάφορες εταιρείες και οργανισμούς στο τομέα της ανάπτυξης λογισμικού με πιο πρόσφατη θέση αυτή του Machine Learning Software Engineer στην Deus Ex Machina. Θεωρώ ότι οι σπουδές μου παρείχαν μια σωστή ισορροπία ανάμεσα στην πράξη και στην θεωρία η οποία μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη – Οι προγραμματιστικές εργασίες με προετοίμασαν για τα πρώτα στάδια της καριέρας μου ενώ το θεωρητικό υπόβαθρο μου επιτρέπει ως και σήμερα να εξελίσσομαι και να μαθαίνω νέες τεχνολογίες.

Νίκος Ζαχείλας

Software Development Engineer, Apple

 

Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που ολοκλήρωσα τη διδακτορική μου διατριβή στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Αθηνών και μπορώ να πω ότι η επίδραση τόσο στην επαγγελματική όσο και την προσωπική μου ζωή ήταν καταλυτική. Υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας κ. Βάνας Καλογεράκη είχα τη δυνατότητα να ασχοληθώ με τεχνολογίες τελευταίας αιχμής στον τομέα της επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, καθώς επίσης να αποκτήσω εμπειρία σε μεγάλα Ευρωπαϊκά project που απαιτούσαν τη συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και βιομηχανίας. Επιπλέον, ο μεγάλος αριθμός δημοσιεύσεων που έγιναν στα πλαίσια της διδακτορικής διατριβής, μου έδωσαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσω διεθνή συνέδρια και να γνωρίσω και συνεργαστώ με επιστήμονες από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Όλα αυτά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ώστε να μπορέσω, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διατριβής μου, να εργαστώ στην Apple, στο Ηνωμένο Βασίλειο ως Senior Software Engineer. Μια εταιρεία παγκοσμίου βεληνεκούς στην οποία συνεχίζω να εργάζομαι με βασικό αντικείμενο την επεξεργασία δεδομένων μεγάλου όγκου σε πραγματικό χρόνο. Η εργασιακή εμπειρία που απέκτησα αυτά τα δύο χρόνια επιβεβαίωσαν την πεποίθηση που είχα ότι οι γνώσεις που απέκτησα στη διάρκεια της ολοκλήρωσης της διδακτορικής διατριβής αποδείχτηκαν πραγματικά πολύτιμες. Αισθάνομαι πολύ τυχερός που μπόρεσα να συνεργαστώ με αρκετούς από τους καθηγητές του τμήματος και να έχω την βοήθεια τους τόσο στην εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής όσο και στην επίλυση απλών, καθημερινών προβλημάτων. Επίσης θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το τμήμα παρείχε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που απαιτείτο στα εργαστήρια προκειμένου να γίνει η έρευνα μου και επί πλέον ότι είχα όλη την αναγκαία βοήθεια σε οποιοδήποτε πρόβλημα και αν παρουσιαζόταν.

Παναγιώτης Παπαδόπουλος

Partner, Marathon Venture Capital

 

Ονομάζομαι Παναγιώτης Παπαδόπουλος και είμαι απόφοιτος του τμήματος Πληροφορική του ΟΠΑ. Είμαι εταίρος στο επενδυτικό κεφάλαιο Marathon Venture Capital υποστηρίζοντας ελληνικές startups στα πρώτα τους βήματα. Προηγουμένως εργάστηκα στη Silicon Valley και συγκεκριμένα στην εταιρία Splunk, αφότου αυτή εξαγόρασε την τελευταία εταιρία που ίδρυσα με την ονομασία Bugsense και η οποία ειδικευόταν στην παροχή application performance managements για smartphone εφαρμογές. Οι σπουδές στο Τμήμα Πληροφορικής του ΟΠΑ υπήρξαν καταλυτικές για την καριέρα μου, καθώς με εφοδίσιαν με τις απαραίτητες γνώσεις σε πολλά πεδία. Ακόμα πιο σημαντική συνεισφορά ήταν η παρακολούθηση μαθημάτων από καταξιωμένους καθηγητές με πορεία στις ΗΠΑ οι οποίοι μας προετοίμαζαν για τον επαγγελματικό στίβο: παρέχοντας υψηλή κατάρτιση, μας κατεύθυναν στο να αναπτύξουμε ικανότητες στην επικοινωνία και την ομαδικότητα. Τέλος τίποτα από τα παραπάνω δε θα ήταν δυνατό χωρίς τους συμφοιτητές μου, οι οποίοι ήταν εξαιρετικοί επιστήμονες και μεθοδικοί φοιτητές.

Σοφία Κυριαζοπούλου Παναγιωτοπούλου

Principal Scientist, ArsenalBio

 

Ονομάζομαι Σοφία Κυριαζοπούλου Παναγιωτοπούλου και αποφοίτησα από το τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2008. Αμέσως μετά την αποφοίτησή μου, ξεκίνησα το Διδακτορικό μου στο τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Stanford στην Καλιφόρνια, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα τμήματα Πληροφορικής παγκοσμίως. Σίγουρα το χρωστάω αυτό όχι μόνο στο υπόβαθρο γνώσεων που απέκτησα κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών μου, αλλά και στην προσωπική υποστήριξη των καθηγητών μου, που με στήριξαν κατά τη διάρκεια των αιτήσεών μου και με βοήθησαν να ανακαλύψω νέους τομείς έρευνας. Η διδακτορική μου έρευνα περιστράφηκε γύρω από τρόπους με τους οποίους εργαλεία στατιστικής και τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μελετήσουμε το ανθρώπινο γονιδίωμα. Αποφοίτησα από το Stanford το 2014 και από τότε έχω εργαστεί σε διάφορες ερευνητικές θέσεις σε εταιρείες βιοτεχνολογίας, όπου χρησιμοποιώ τις γνώσεις που απέκτησα κατά τη διάρκεια των σπουδών μου για να υποστηρίξω την ανακάλυψη νέων θεραπειών κατά του καρκίνου, καθώς και άλλων γενετικών ασθενειών.

Ξενοφών Βασιλάκος

Lecturer in Artificial Intelligence for Digital Infrastructures with the University of Bristol, the U.K.
Also affiliated with Bristol Digital Futures Institute (BDFI) and the Smart Internet Lab (SIL).

 

Ονομάζομαι Ξενοφών Βασιλάκος και αποφοίτησα από το τμήμα πληροφορικής του ΟΠΑ το 2007. Κατέχω θέση Λέκτορα σε θέματα έξυπνων ψηφιακών υποδομών στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και είμαι μέλος του εργαστηρίου Smart Internet Lab, όπου και προΐσταμαι ως τεχνικός υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας ZeroDEAM με θέματα τεχνολογιών Νέφους (Cloud Computing και Multi-Access Edge Computing) για Δίκτυα 5ης Γενιάς (5G). Τέλος, είμαι και μέλος του Bristol Digital Futures Institute (BDFI), το οποίο προωθεί τη διεπιστημονική έρευνα. Η επαγγελματική μου διαδρομή χαρακτηρίζεται από τη μείξη ακαδημαϊκής και εφαρμοσμένης έρευνας, σε στενή συνεργασία με μέλη από μεγάλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια (π.χ., το Univ. of Cambridge) και εταιρίες όπως η τηλεπικοινωνιακή Orange ή η Samsung Research UK. Έχω εργαστεί κατά περιόδους και σε μικρές, αλλά και σε μεγαλύτερες εταιρίες. Για παράδειγμα, εργάστηκα ως “junior java developer” παράλληλα με τις σπουδές μου και κατόπιν πρακτικής άσκησης μέσω του ΟΠΑ, δείγμα του ότι το τμήμα παρέχει σύντομα ένα αρκετά καλό υπόβαθρο για εύρεση εργασίας. Στο πρόσφατο παρελθόν εργάστηκα και στη Eurecom του τεχνολογικού πάρκου Sophia-Antipolis της Γαλλικής Ριβιέρα, συνδυάζοντας το ακαδημαϊκό περιβάλλον με ένα χώρο ανάπτυξης ανοιχτού λογισμικού ως μέλος της ομάδας Mosaic 5G. Η εμπειρία μου από το τμήμα πληροφορικής υπήρξε θετική από τη πρώτη στιγμή. Το τμήμα είχε κοιτάξει από νωρίς στο μέλλον και τον αντικειμενοστραφή προγραμματισμό, διδάσκοντας πολύ νωρίτερα από - ίσως και από όλα - τα άλλα ελληνικά πανεπιστήμια τη γλώσσα Java. Με χαρά μου μαθαίνω ότι και σήμερα παραμένει στη πρωτοπορία διδάσκοντας τη Python, που είναι de facto η κυριότερη γλώσσα για τα σημαντικότερα σύγχρονα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Tο τμήμα μου προσέφερε τη δυνατότητα να έρθω σε επαφή και με άλλα μαθήματα προγραμματισμού (όπως προχωρημένα θέματα με Java, C++, καθώς και C ή C# στα πλαίσια άλλων μαθημάτων) τα οποία με βοήθησαν στην ειδίκευση μου αργότερα στα κατανεμημένα συστήματα. Πέραν των βασικών για τη πορεία μου μαθημάτων δικτύων και κατανεμημένων συστημάτων, απέκτησα ένα ευρύτερα επωφελές για εμένα πεδίο γνώσεων με αποκορύφωμα τα μαθήματα σχετικά με τις (i) βάσεις δεδομένων και (ii) τις ισχυρές βάσεις που θέτει το τμήμα σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης. Αν και πέρασε σχεδόν δεκαετία από τότε που τα διδάχθηκα ως φοιτητής, οι γνώσεις μου με καθοδηγούν σε μεγάλο βαθμό και σήμερα στην έρευνα μου πάνω σε «έξυπνα και αυτόνομα» 5G δίκτυα. Τέλος, ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ΟΠΑ αφορά τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης εργασίας καθώς και την άριστη φήμη που έχει στην ελληνική αγορά εργασίας. Πλέον αυτού, η εμπειρία μου έδειξε ότι τόσο οι απόφοιτοι, όσο και το ακαδημαϊκό προσωπικό της πληροφορικής του ΟΠΑ έχουν αναγνωρισμένη αξία στον διεθνή ακαδημαϊκό χώρο, κάτι που που βοηθάει όσα άτομα ενδιαφέρονται να αναζητήσουν τη τύχη τους για μεταπτυχιακές σπουδές και έρευνα εντός και εκτός Ελλάδος.