Τελετή Αναγόρευσης σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σικάγο (ΗΠΑ) Lars Peter Hansen

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποίησε την Τρίτη 28 Μαΐου 2019 στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου, την τελετή αναγόρευσης σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης, της Σχολής Οικονομικών Επιστημών, του Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και κατόχου Βραβείου Νόμπελ στις Οικονομικές Επιστήμες το 2013, LARS PETER HANSEN.

Την τελετή αναγόρευσης τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της πολιτείας και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΟΠΑ και άλλων πανεπιστημίων, καθώς και επιστήμονες που γνωρίζουν το έργο του Καθηγητή Lars Peter Hansen.

Ο Καθηγητής Hansen σπούδασε μαθηματικά και οικονομικά σε κορυφαία Πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή υπό την επίβλεψη του βραβευμένου με Νόμπελ Christopher A. Sims. Από τότε διδάσκει σε διακεκριμένα Πανεπιστήμια. Σήμερα κατέχει την έδρα “David Rockefeller Distinguished Service Professor in Economics, Statistics” στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Η επιστημονική του συνεισφορά είναι πολλαπλή και μάλιστα θεμελιώδους σημασίας. Στην επιστήμη των Οικονομικών γίνεται η υπόθεση ότι οι οικονομικοί παράγοντες, όπως τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι κυβερνητικές υπηρεσίες, λαμβάνουν αποφάσεις υπό καθεστώς αβεβαιότητας, συνεκτιμώντας ή μη τον κίνδυνο.  Για να οδηγηθούν στις αποφάσεις, πρέπει να εκτιμούν εκ των προτέρων προσδοκίες για τα αποτελέσματα, τα οποία όμως δεν είναι υπό τον έλεγχό τους. Ο έλεγχος τέτοιων οικονομικών μοντέλων προϋποθέτει κατάλληλες στατιστικές μεθόδους. Ο Καθηγητής Hansen ανέπτυξε στατιστικές μεθόδους που ανταποκρίνονται σε αυτή την ανάγκη με τον πιο αποτελεσματικό και αξιόπιστο τρόπο. Η συνεισφορά του βρίσκει εφαρμογή σε πολλούς τομείς των οικονομικών, με κυριότερο εκείνο της εξήγησης της συμπεριφοράς των asset prices.

Ο Καθηγητής Hansen έχει τιμηθεί με πολλά σημαντικά βραβεία.  Το αποκορύφωμα της επιστημονικής του αναγνώρισης ήρθε το 2013 όταν του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ στις Οικονομικές Επιστήμες για την έρευνά του με θέμα "empirical analysis of asset prices". Είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. Έχει διατελέσει εκδότης (editor) κορυφαίων επιστημονικών περιοδικών στα Οικονομικά και την Οικονομετρία.

Στην προσφώνησή του κατά την τελετή αναγόρευσης, ο Πρύτανης του ΟΠΑ, Καθηγητής Εμμανουήλ Γιακουμάκης, επεσήμανε: «Η συμβολή του επιστημονικού έργου του Καθηγητή Lars Peter Hansen είναι πολύ μεγάλη και έχει τεράστια απήχηση. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το γεγονός ότι ένας επιστήμονας διεθνούς κύρους και κάτοχος βραβείου Nobel γίνεται σήμερα μέλος της Πανεπιστημιακής μας κοινότητας».

Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης, Καθηγήτρια Ελένη Λουρή - Δενδρινού, ανέφερε: «Ο Καθηγητής Hansen αποτελεί διακριτό μέλος μεταξύ των εξεχόντων επιστημόνων που έχουν αναγορευτεί τα τελευταία χρόνια σε επίτιμους διδάκτορες του Τμήματος».

Στην παρουσίαση του έργου του τιμηθέντος Καθηγητή Lars Peter Hansen, ο Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης, Τρύφωνας Κολλίντζας, ανέφερε: «Η αναγόρευση του Καθηγητή Lars Peter Hansen ως επιτίμου διδάκτορα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών εδράζεται στο διαχρονικά εξαιρετικά ευρύ και πολύ σημαντικό, ερευνητικό έργο του, το οποίο εντάσσεται κυρίως στις περιοχές των δυναμικών μακροοικονομικών, των χρηματοοικονομικών, της στατιστικής και των εφαρμοσμένων μαθηματικών. Είναι μεγάλη τιμή για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ότι ο Καθηγητής Ηansen πλέον αποτελεί και επισήμως μέλος της ευρύτερης ακαδημαϊκής κοινότητας του Ιδρύματος».

Η τελετή αναγόρευσης ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Καθηγητή Lars Peter Hansen με θέμα: «Uncertainty in Economics: Why Should We Care?».