Διπλός Μεταπτυχιακός τίτλος - Τμήμα Στατιστικής - Τμήμα Οικονομικών και Διοικητικής Πανεπιστημίου της Παβία

                                                                                  

76, Patission Street, Athens 104 34 Greece. Tel.: (+30) 2108203112-3  / www.aueb.gr

Ioannis Ntzoufras , Tel. (+30) 2108203968, Fax. (+30) 2108203977, E-mail: ntzoufras@aueb.gr / www.stat-athens.aueb.gr/~jbn

                                                                                                      

Συμφωνία Διπλού Μεταπτυχιακού τίτλου

του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με

το Τμήμα Οικονομικών και Διοικητικής του Πανεπιστημίου της Παβία 

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας και του πλάνου διεθνοποίησης προχώρησε στην πρώτη συμφωνία διπλού μεταπτυχιακού τίτλου με το Πανεπιστήμιο της Παβία. Πιο συγκεκριμένα το τμήμα Στατιστικής κατάφερε οι απόφοιτοί του μεταπτυχιακού πλήρους Φοίτησης στη ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ να μπορούν να ολοκληρώσουν και το μεταπτυχιακό στα Χρηματοοικονομικά (Laurea Magistrale in Economics, Finance and International Integration, Finance Specialization, εν συντομία MEFI) του Πανεπιστημίου της Παβία με μειωμένο αριθμό μαθημάτων και με κοινή διπλωματική εργασία. Η μετακίνηση των φοιτητών θα χρηματοδοτηθεί και από το πρόγραμμα ERASMUS+. Αντίστοιχα οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος MEFI του Πανεπιστημίου της Παβία, μπορούν παρακολουθήσουν το μεταπτυχιακό πλήρους φοίτησης στη ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ.

Τα προγράμματα διπλού πτυχίου ή μεταπτυχιακού (Double Degree programs) αποτελούν πρωτοπόρα και ολοκληρωμένα προγράμματα σπουδών που οργανώνονται μεταξύ δύο Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων διαφορετικών χωρών. Τα προγράμματα αυτά προβλέπουν μια υποχρεωτική περίοδο κινητικότητας για τους συμμετέχοντες φοιτητές οι οποίοι θα παρακολουθήσουν ένα έτος σε κάθε πανεπιστήμιο. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση, οι μαθητές του μαθήματος και της τελικής εξέτασης θα λάβουν δύο πανεπιστημιακούς τίτλους, ένα από κάθε συνεργαζόμενο ίδρυμα.

Το Πανεπιστήμιο της Παβία ιδρύθηκε το 1361 και είναι είναι ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια του κόσμου. Το Τμήμα Οικονομικών και Διοικητικής (DEM) του Πανεπιστημίου της Παβίας έχει ενεργοποιήσει 20 προγράμματα διπλού πτυχίου με πανεπιστήμια στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο (10 προγράμματα DD εντός του Πανεπιστημιακού Δικτύου Ερμής).  

Οι φοιτητές που συμμετέχουν στο διπλό μεταπτυχιακό πρόγραμμα μεταξύ ΟΠΑ και Πανεπιστήμιού της Παβία θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να συνδυάσουν μεταπτυχιακές σπουδές στα χρηματοοικονομικά και στη Στατιστική μεθοδολογία. Μετά την ολοκλήρωση όλων των μαθημάτων και την κατάθεση και εξέταση της τελικής μεταπτυχιακής εργασίας, θα αποκτήσουν δύο ξεχωριστά πτυχία / πτυχία σε δύο ξεχωριστούς τομείς (Χρηματοοικονομικά και Στατιστική).

Ειδικότερα, η συμφωνία διπλού μεταπτυχιακού μεταξύ ΟΠΑ και Πανεπιστήμιου της Παβία περιλαμβάνει:

  • Μετακίνηση των φοιτητών μεταπτυχιακού πλήρους φοίτησης στη ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο μεταπτυχιακό MEFI του Πανεπιστημίου της Παβία.
  • Μετακίνηση των φοιτητών και αποφοίτων του μεταπτυχιακού MEFI της Παβία στο μεταπτυχιακό ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Χρηματοδότηση των μετακινήσεων των φοιτητών μέσω ERASMUS +
  • Απαλλαγή των φοιτητών μας από δίδακτρα στο Πανεπιστήμιο της Παβία.
  • Κοινή διπλωματική εργασία μεταξύ των δύο τμημάτων. Η δράση αυτή θα προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ και των διδασκόντων και ερευνητών σε βασικό ερευνητικό επίπεδο. 

Η συμφωνία υπογράφηκε από τον Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή κο Δημήτρη Μπουραντώνη την Τετάρτη 9/12/2020.

Η συμφωνία αυτή έγινε και στα πλαίσια του δικτύου Πανεπιστημίων HERMES στο οποίο ανήκει εδώ και χρόνια το ΟΠΑ (σχετική ιστοσελίδα http://hermes-universities.eu/). Το δίκτυο έχει τη συνεργασία των πανεπιστημίων για την δημιουργία νέων συνεργατικών κοινών (joint) και διπλών (double) πτυχίων. 

Η συμφωνία αυτή αποτελεί το σημείο εκκίνησης για μια νέα εποχή όπου στρατηγικός στόχος του ΟΠΑ είναι τα επόμενα χρόνια να προχωρήσεις σε νέες συμφωνίες παρόμοιου τύπου θα οδηγήσουν στην ουσιαστική διεθνοποίηση του.

                                                                                                                                                                  

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Στατιστικής του ΟΠΑ, Καθηγητής Ιωάννης Ντζούφρας αναφερόμενος στο γεγονός τόνισε ότι «η πρωτοπόρα αυτή συμφωνία ανοίγει το δρόμο για παραπάνω συνεργασίες και τη διεθνοποίηση του Τμήματος Στατιστικής και του ΟΠΑ ενώ επικυρώνει την υψηλή ποιότητα διδασκαλίας και έρευνας του τμήματος. Θα ήθελα να ευχαριστήσω του κύριους Β. Βασδέκη (πρώην πρόεδρο του Τμήματος και νυν Αντιπρύτανη), τον κο Δ. Καρλή (Δντη του Μεταπτυχιακού Στατιστικής), την Claudia Tarantola (Υπεύθυνη διπλών πτυχίων του Πανεπιστημίου της Παβίας και Πρόεδρος του Δικτύου HERMES) και φυσικά το πρώην Πρύτανη Εμμανουήλ Γιακουμάκη και νυν Πρύτανη κο Δ. Μπουραντώνη που εργάστηκαν για να ολοκληρωθεί αυτή η συνεργασία».

Η πρόεδρος του δικτύου ΕΡΜΗΣ και υπεύθυνη των προγραμμάτων διπλών πτυχίων του Πανεπιστημίου της ΠΑΒΙΑ δήλωσε σχετικά  «Είμαι πολύ χαρούμενη που οι φοιτητές μας θα έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν στο ΟΠΑ ως μέλη του προγράμματος διπλού πτυχίου ΟΠΑ-Παβίας. Πριν από αρκετά χρόνια, ολοκλήρωσα τη μετα-διδακτορική μου έρευνα στο Τμήμα Στατιστικής του ΟΠΑ υπό την επίβλεψη του καθηγητή Πέτρου Δελλαπόρτα και συνεργάζομαι ακόμα με πολλού καθηγητές του τμήματος Στατιστικής του ΟΠΑ. Ελπίζω ότι στο εγγύς μέλλον θα γιορτάσουμε και την αποφοίτηση του πρώτου μας φοιτητή διπλού πτυχίου».

Λεπτομέρειες για το μεταπτυχιακό πλήρους φοίτησης Στατιστικής μπορείτε να βρείτε εδώ.

Διευθυντής Προγράμματος: Δ. Καρλής, τηλ. 2108203920, e-mail: karlis@aueb.gr

Γραμματεία μεταπτυχιακών σπουδών Στατιστικής ΟΠΑ: Α. Σμυρνάκη, Τηλ. 210-8203681/ 692, e-mail: masterst@aueb.gr