Δράσεις του Τμήματος

Δράσεις του Τμήματος Στατιστικής

του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Το Τμήμα με λίγα λόγια

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) ιδρύθηκε το 1920 ως Ανώτατη Σχολή Εμπορικών Σπουδών. Έίναι, κατά σειρά αρχαιότητας, το τρίτο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας και το πρώτο στον χώρο των Οικονομικών Επιστημών και της Διοίκησης των Επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Στην πορεία προστέθηκαν τα επιστημονικά πεδία της Πληροφορικής και της Στατιστικής. Μετονομάστηκε σε Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) το 1926.  Το 1984 η σχολή χωρίστηκε σε τρία τμήματα, τα Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και το Τμήμα Στατιστικής και Πληροφορικής. Το 1979 ξεκίνησε το πρώτο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στις Οικονομικές Επιστήμες, ενώ αντίστοιχο πρόγραμμα ξεκίνησε και στο τμήμα Οργάνωσης και 7Διοίκησης Επιχειρήσεων το 1985.

Το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ιδρύθηκε αυτοτελώς το 1989 και είναι ιστορικά το πρώτο, και παραμένει έως σήμερα το μόνο, αμιγές Τμήμα Στατιστικής σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Παρουσιάζει εξαιρετικές ερευνητικές επιδόσεις και διακρίσεις ενώ απόφοιτοί του (και από τις τρεις βαθμίδες πανεπιστημιακών πτυχίων, B.Sc., M.Sc. και PhD) στελεχώνουν μερικά από τα καλύτερα Πανεπιστήμια στην Αγγλία, την Ευρώπη και την Αμερική καθώς επίσης και εταιρείες (συμπεριλαμβανόμενες και Βιοστατιστικής όπως IQVIA, Astra Zeneca, κλπ.).

Ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις στις επιστήμες και στα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ευρώπης, το 2013  ιδρύθηκε η Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας της Πληροφορίας (School of Information Sciences and Technology) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία εντάσσονται το Τμήμα Πληροφορικής και το Τμήμα Στατιστικής. Η Σχολή φέρνει μαζί τα δύο αυτά Τμήματα με σκοπό να προαγάγει την αλληλεπίδραση και τη συνέργεια τους και να προσφέρει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη στους φοιτητές και ένα όσο το δυνατόν δυναμικότερο ερευνητικό περιβάλλον στα πλαίσια της σύγχρονης Στατιστικής Επιστήμης, της Επιστήμης Δεδομένων, και της Αναλυτικής (Data Science) των δεδομένων (Data Analytics).

Εκτός από το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και την ερευνητική δραστηριότητα, το Τμήμα Στατιστικής διοργανώνει 3 μεταπτυχιακά προγράμματα σε Στατιστικής, Εφαρμοσμένη Στατιστική και Διαχείριση κινδύνου και συμμετέχει ενεργά στο διατμηματικό μεταπτυχιακό της Επιστήμης Δεδομένων (με το Τμήμα Πληροφορικής).

Το τμήμα Στατιστικής έχει 24 μέλη ΔΕΠ εκ των οποίων τουλάχιστον 7 αναπτύσσουν δραστηριότητα στο χώρο της Βιοστατιστικής.  Στο τμήμα επίσης εργάζονται περίπου 20 υποψήφιοι διδάκτορες σε 3 ερευνητικά εργαστήρια. Επίσης στο τμήμα εκπονούν μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες περίπου 50 φοιτητές εκ των οποίων σημαντικός αριθμός στην περιοχή της Βιοστατιστικής.

Δράσεις του Τμήματος

Το Τμήμα Στατιστικής έχει ανάπτυξη πολυδιάστατη δραστηριότητα σε τομείς που δεν είναι συνηθισμένοι σε Ελληνικά πανεπιστήμια.

Επιγραμματικά αναφέρουμε τις ακόλουθες δραστηριότητες:

  1. Διεθνή Πτυχία και Συνεργασίες
    1. Double M.Sc. Degree με το Πανεπιστήμιο της Παβία σε Statistics & Finance
    2. Double M.Sc. Degree με το Stevens Institute of Technology σε Statistics & Financial Analytics
    3. Joint PhD (1 θέση 2022-2026) με το Πανεπιστήμιο της Λωζάνης σε Forensic Statistics (Εγκληματολογική Στατιστική)
    4. European Masters in Official Statistics (σε συνεργασία με ΕΛΣΤΑΤ)
    5. Συζητάμε για επέκταση των συμφωνιών διπλών μεταπτυχιακών με τα Πανεπιστήμια KAUST (Σαουδική Αραβία), Stirling (UK) και Νάπολης (Ιταλία).
    6. Συμμετοχή στο Δίκτυο Πανεπιστημίων HERMES για συνεργασία σε Μεταπτυχιακά διεθνούς συνεργασίας (joint, dual degrees) και κοινό πρόγραμμα Διδακτορικής έρευνας.
  2. Πρόγραμμα Υποτροφιών και Επιβράβευσης (Βραβεία επίδοσης για προπτυχιακούς, Βραβεία Διδασκαλίας για Υποψήφιους Διδάκτορες και Προσωρινούς Καθηγητές, Υποτροφία για Διδακτορικό στον Καλύτερο του M.Sc. in Statistics του ΟΠΑ)
  3. Internships στα μεταπτυχιακά προγράμματα με εταιρείες (IQVIA, ΕΛΒΑΛ, FSI, FSF-H, cube-rm)
  4. Διπλωματικές σε συνεργασία με εταιρείες και οργανισμούς (ΕΛΣΤΑΤ, ImedD, AstraZeneca, IQVIA, ΕΛΒΑΛ, FSI, FSF-H)
  5. Μνημόνια Συνεργασίας
    1. ΕΛΣΤΑΤ
    2. ImedD
    3. Αιγινήτειο Πανεπιστήμιο ΕΚΠΑ
    4. ΕΥ & Alpha Bank για μεταδιδακτορική έρευνα (υπό συζήτηση)
    5. Συνεργασία με SAS και SAS certification για το M.Sc. in Statistics από την ακαδημαϊκή χρονιά 2022-23
    6. Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Indiana (ανταλλαγή courses, summer school on biostats – July 2022)
  6. Σεμινάρια
    1. Ερευνητικά Σεμινάρια (κάθε 2 εβδομάδες)
    2. Επαγγελματικά Σεμινάρια (ένα κάθε μήνα, περίπου) από απόφοιτους του Τμήματος
  7. Short courses με διακριμένους επιστήμονες του εξωτερικού (H. Massame, Stefan Kesenne, G. Streftaris, J. Kornak, Alan Agresti)
  8. Ημερίδες και Συνέδρια (Μόνο την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-21 διοργανώσαμε 4 σχετικές εκδηλώσεις). Συνέδρια που συνήθως διοργανώνουμε
    1. AUEB Sports Analytics Workshop (ετήσιο) https://aueb-analytics.wixsite.com/saw2022
    2. Risk Finance and Stochastics summer school (ετήσιο) https://tinyurl.com/AUEB-FinSummer
    3. Greek Stochastics conference  (ετήσιο) http://www.stochastics.gr/
    4. Biostatistics conference https://aueb-analytics.wixsite.com/biostats-conf
    5. Statistics Meeting on Statistics (bi-annual)  https://aueb-analytics.wixsite.com/statistics5 (συνδιοργάνωση με Πανεπιστήμια της Ιταλίας – Παβια, Καθολικό Πανεπιστήμιο Μιλάνου, Φλωρεντία)
    6. Παραδείγματα εκτάκτων ημερίδων (Stochastic Models in earthquake studies, Τα Μαθηματικά της Πανδημίας)
  9. Κανάλι προβολής στο YouTube
  10. GRSTATS blog για ενημέρωση της κοινότητας των στατιστικών https://grstats.forumotion.net/ (υπάρχει και αντίστοιχη σελίδα το FB)

Δράσεις ειδικά για Πρωτοετείς