DETails - Τεύχος 38ο

Παλαιότερα Τεύχη

Τριμηνιαίο Newsletter
Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας

Τεύχος 38ο | Οκτώβριος 2023


Σε αυτό το τεύχος

Editorial

Ένα νέο ακαδημαϊκό έτος ξεκινά! Εύχομαι σε όλη την κοινότητα του ΟΠΑ καλή δύναμη και επίτευξη όλων των στόχων μας!

Καλωσορίζω τους πρωτοετείς φοιτητές και τις πρωτοετείς φοιτήτριες μας, οι οποίοι/ες πέτυχαν εξαιρετικές επιδόσεις στις Πανελλήνιες Εισαγωγικές Εξετάσεις και επέλεξαν το Τμήμα μας για τη συνέχιση των σπουδών τους. Όλο το ανθρώπινο δυναμικό του Τμήματος θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των νέων μελών της κοινότητάς μας!

Επίσης, θα ήθελα να συγχαρώ τις διδάκτορες του Τμήματος, κ.κ. Κωνσταντίνα Γεωργίου και Μαρία Μπούρα για την ανάληψη ακαδημαϊκών καθηκόντων στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αντίστοιχα, καθώς και τους κ.κ. Αφροδίτη Γαϊτανάρου, Ιφιγένεια Γεωργούλα, Αικατερίνη Γκαλίτσιου, Γρηγόριο Κασαπίδη, Ελισάβετ Kουσίνα, Πέτρο Ξεπαπαδέα και Χρήστο Φράγκο για την αναγόρευσή τους σε διδάκτορες του Τμήματος. Εύχομαι σε όλους και όλες «Καλή Σταδιοδρομία» σε όποιο πεδίο, ακαδημαϊκό ή μη αξιοποιήσουν τις σπουδές τους. Εμείς ως Τμήμα, θα είμαστε πάντα κοντά στους 130 διδάκτορες μας και χαιρόμαστε πάντα να συνεργαζόμαστε μαζί τους από τις σημαντικές θέσεις που αναλαμβάνουν!

Σε μία περίοδο με δυσάρεστα και τραγικά γεγονότα εντός και εκτός των συνόρων μας, η πλειονότητα των οποίων έχουν ανθρωπογενή αίτια, η επένδυση στην Παιδεία προσλαμβάνει ακόμα βαρύτητα. Προετοιμάζουμε σωστούς επαγγελματίες, αλλά και κυρίως ευσυνείδητους πολίτες, οι οποίοι ελπίζουμε να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο κόσμο!

Καλή ακαδημαϊκή χρονιά!

Καθηγήτρια Ειρήνη Βουδούρη
Πρόεδρος Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας


Άρθρα και συνεντεύξεις μελών ΔΕΠ


Άρθρο Καθηγητή Γεωργίου Δουκίδη στο Startupper.gr 

Άρθρο του Καθηγητή Γεωργίου Δουκίδη φιλοξένησε το ειδησεογραφικό πόρταλ Startupper.gr, με τίτλο «Startup Greece 2.0: Ολοκληρωμένη στρατηγική για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα».

Ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης στην ΕΡΤ

Για την εφαρμογή τεχνητής νημοσύνης ChatGPT μίλησε ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις». Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο και να δείτε το video εδώ.

Άρθρα Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη

Άρθρο του Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη, με τίτλο «Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τις επιχειρήσεις» δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Οικονομικά Χρονικά, στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2023.

Σε άρθρο με τίτλο «Η ευφυής λογοκλοπή έφθασε στα ελληνικά ΑΕΙ» στην εφημερίδα Καθημερινή, φιλοξενήθηκαν οι απόψεις του Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη αναφορικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για λογοκλοπή.


Επιστημονικές δημοσιεύσεις μελών ΔΕΠ, υποψήφιων διδακτόρων και ερευνητών


Δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά
  1. Ebert, Ch., Panos Louridas, P. (2023), Generative AI for Software Practitioners, IEEE Software, 40 (4), pp. 30-38. (doi: 10.1109/MS.2023.3265877).
  2. Kaparis, K., Letchford A. N., Mourtos, I. (2023), On cut polytopes and graph minors, Discrete Optimization, Volume 50, 100807. (doi: 10.1016/j.disopt.2023.100807).
Άλλες επιστημονικές δημοσιεύσεις
  1. Avgerinos, I., Mourtos, I., Vatikiotis, S., Zois, G. (2023), Weighted tardiness minimization for unrelated machines with sequence-dependent and resource-constrained setups, arXiv preprint. (arXiv:2307.06671).
  2. Spinellis, D. (2023), Commands as AI Conversations, arXiv preprint.(arXiv:2309.06551).
Δημοσιεύσεις σε επιστημονικά συνέδρια
  1. Shahid, S., Liouka, I., Deligianni, I. (2023), New venture sustainability: Signaling effects on business angels' willingness to invest, Academy of Management Conference, Boston, USA.
  2. Hindle, A., Spinellis, D. (2023), Message from the MSR 2023 Vision and Reflection Co-Chairs, Proceedings - 2023 IEEE/ACM 20th International Conference on Mining Software Repositories, pp. XXVI, MSR 2023, May 15, Melbourne. (doi: 10.1109/MSR59073.2023.00012).
  3. Kousina, E., Deligianni, I., Voudouris, I. (2023), Entrepreneurial leadership and innovation in the public sector: The role of effectuation and causation processes, International Symposium in Finance, Sounio, Greece.

Δραστηριότητες μελών ΔΕΠ


Συμμετοχή στη διοργάνωση ή σε πάνελ συνεδρίων

Ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης:

Συμμετοχή σε συντακτικές επιτροπές επιστημονικών περιοδικών

O Καθηγητής Αδάμ Βρεχόπουλος:

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Μανώλης Κρητικός:

  • Είναι Associate Editor στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Statistics and Management Systems (JSMS).
  • Ορίστηκε Πρόεδρος της Συντακτικής Επιτροπής του ερευνητικού περιοδικού νέων τεχνολογιών της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (EME) «Αστρολάβος», με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της.

Ο Καθηγητής Ιωάννης Νικολάου είναι Editor in Chief του περιοδικού International Journal of Selection and Assessment.

Ο Καθηγητής Ιωάννης Νικολάου είναι μέλος των Editorial Boards των ακόλουθων επιστημονικών περιοδικών:

Η Καθηγήτρια Νάνσυ Πουλούδη είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής (Editorial Board) του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Information Technology for Development.

Ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης είναι:

  • Σύμβουλος της Εκδοτικής Επιτροπής του περιοδικού "Proceedings of the ACM on Software Engineering".
  • Μέλος της εκδοτικής επιτροπής του περιοδικού "IEEE Software" και συντάκτης της νέας τακτικής στήλης "Adventures in Code".
  • Σύμβουλος της Εκδοτικής Επιτροπής του περιοδικού Journal of Systems and Software.
  • Μέλος της Εκδοτικής Επιτροπής IEEE Press.
Προσκεκλημένες ομιλίες

Ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης, με την ομιλία του "ai-cli-lib: A command-line copilot" συμμετείχε στο συνέδριο Better Ways 2023, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2023 στο Μουσείο Μπενάκη, στην Αθήνα.

Λοιπές δράσεις

Ο Καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης συναντήθηκε με τον κ. Sanjay Pal, Vice President and General Manager, Technology Expert Services IBM Global και τον κ. Νίκο Μανιάτη, CEO IBM Hellas, στις 31 Αυγούστου 2023. Η συνάντηση αφορούσε πιθανή συνεργασία με το Εργαστήριο ELTRUN και το Τμήμα ΔΕΤ για θέματα ψηφιακών δεξιοτήτων, ψηφιακής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και digital twins στην ενέργεια.

Ο Καθηγητής Γιώργος Ιωάννου συμμετείχε ως συντονιστής στο πάνελ "Renewable Energy Infrastructure And Market Development", στο 8ο Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης, "Rethinking Energy: The new state of play for a secure and sustainable future", το οποίο διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ) στις 27-29 Σεπτεμβρίου 2023, στην Αθήνα.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Εμμανουήλ Κρητικός απηύθυνε χαιρετισμό στο πλαίσιο της τελετής βράβευσης των διακριθέντων του 4ου Μαθητικού Διαγωνισμού στα Οικονομικά «ΕΡΜΗΣ» για μαθητές Γ’ Λυκείου ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2023 στην αίθουσα τελετών «Ελ. Βενιζέλος» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Διαγωνισμός καθιερώθηκε με αφορμή τον εορτασμό των 100 ετών από την ίδρυση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ένωση Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος......................

Ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης ήταν μέντορας στη δράση "Google Summer of Code 2023", σε έργο του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), με αντικείμενο επεκτάσεις του συστήματος βιβλιομετρικής ανάλυσης ανοιχτών δεδομένων Alexandria3k.

.....................

Ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης είναι μέλος της Eπιτροπής Aξιολόγησης για το Σουηδικό Συμβούλιο Έρευνας (Swedish Research Council - VR) στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης:

  • Ανακηρύχθηκε μέλος του προγράμματος διακεκριμένων ομιλητών της ACM (ACM Distinguished Speakers).
  • Ολοκλήρωσε τη θητεία του ως μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Αρχείου Καβάφη.

Φοιτητική Πρωτοβουλία UniAI


UniAI: Η Είσοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης στον Φοιτητικό Κόσμο

Στο γρήγορα εξελισσόμενο κόσμο της σημερινής εποχής, οι τεχνολογικές εξελίξεις αναδιαμορφώνουν διαρκώς τον τρόπο ζωής και εργασίας μας. Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτού του μετασχηματισμού, και είναι πιο σημαντική από ποτέ η ανάγκη για φοιτητές, ερευνητές και επιχειρήσεις να ενωθούν και να εξερευνήσουν τις ατελείωτες δυνατότητές της. Η πρωτοποριακή φοιτητική πρωτοβουλία UniAI έρχεται για να αποτελέσει κοιτίδα δημιουργίας, εκπαίδευσης και καινοτομίας με την Τεχνητή Νοημοσύνη για τους φοιτητές του ελλαδικού χώρου.

 

Meet the Visionaries

Ιδρυτές της UniAI είναι οι φοιτητές του τμήματος ΔΕΤ Νικολάου Ανδριανή και Κοντοές Ευθύμιος, οι οποίοι μπαίνοντας τώρα στο τέταρτο έτος των σπουδών τους και έχοντας λάβει πολλά ερεθίσματα από διαφορετικούς οργανισμούς και εμπειρίες, αποφάσισαν να αναλάβουν δράση για να καλύψουν το κενό που παρατήρησαν στην φοιτητική κοινότητα. Ξεκίνησαν, έτσι, μια αποστολή για να συγκεντρώσουν φοιτητές από όλα τα πανεπιστήμια και τους κλάδους που μοιράζονται το ίδιο πάθος για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με στόχο να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και χρησιμοποιούμε το ΑΙ εντός και εκτός της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ανταλλαγή Γνώσης & Προώθηση Καινοτομίας

Στον πυρήνα της, η UniAI είναι μια οργάνωση που έχει ως στόχο να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στους φοιτητές, τις επιχειρήσεις και τους ερευνητές, όλους ενωμένους υπό ένα κοινό ενδιαφέρον και πάθος για την τεχνητή νοημοσύνη. Προωθώντας τη συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσεων, η UniAI αποσκοπεί στην προώθηση της καινοτομίας και της εκπαίδευσης στον δυναμικό τομέα του AI.

Ενημερωθείτε για τις Δράσεις της UniAI

Για να μείνετε ενημερωμένοι για τα συναρπαστικά επερχόμενα events της UniAI, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα uniai.gr, καθώς και να ακολουθήσετε τη δράση στα social media. Είτε είσαι λάτρης του AI, είτε μαθητής με αναζητήσεις, είτε έμπειρος επαγγελματίας, σίγουρα θα υπάρχει κάτι και για εσένα!

Ευκαιρίες Νέων Μελών

Η καρδιά οποιασδήποτε δυναμικής οργάνωσης είναι τα μέλη της. Η UniAI είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση για μέλος της οργάνωσης κάθε εξάμηνο. Αυτό σημαίνει ότι οι ευκαιρίες για να γίνεις μέρος του πιο πρωτοποριακού δικτύου φοιτητών και να συνεισφέρεις στον διαρκώς εξελισσόμενο χώρο της AΙ κοινότητας είναι συνεχείς!

Η UniAI δεν είναι καινοτόμα μόνο στο επιλεγμένο πεδίο ενασχόλησης, αλλά και στην προσέγγισή που έχει ως προς την οργανωσιακή της δομή. Αναγνωρίζοντας τη σημασία της δράσης, η πρωτοβουλία αυτή επιδιώκει να ενισχύσει όλα τα μέλη να συμμετέχουν ενεργά και να διαμορφώνουν την κατεύθυνσή της. Οι ιδέες, η δημιουργικότητα και το πάθος για το AI όχι μόνο εκτιμώνται, αλλά ενθαρρύνονται ενεργά.

Σε έναν κόσμο όπου το AI αλλάζει τον τρόπο ζωής και εργασίας μας, η UniAI, ως η πρώτη φοιτητική πρωτοβουλία του είδους της, είναι έτοιμη να γίνει η κινητήρια δύναμη πίσω από την καινοτομία στη φοιτητική κοινότητα και σας καλεί να επαναπροσδιορίσετε τα όρια του δυνατού με το AI, ένα έργο τη φορά!

Όλοι μαζί θα διαμορφώσουμε το μέλλον της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης!

Ακολουθήστε την UniAI στα κοινωνικά μέσα και γίνετε μέρος αυτού του ανερχόμενου ταξιδιού!


Πανελλήνιες εξετάσεις 2023


Το Τμήμα ΔΕΤ του ΟΠΑ συγχαίρει όλους τους επιτυχόντες υποψηφίους και όλες τις επιτυχούσες υποψήφιες που συμμετείχαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2023.

Ευχαριστεί όλους όσοι και όλες όσες ανέδειξαν το Τμήμα ΔΕΤ, για 6η συνεχή χρονιά, στην 1η θέση κατάταξης στο 4ο Επιστημονικό πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική), όσον αφορά τα τμήματα όπου δεν απαιτείται εξέταση ειδικού μαθήματος, και ιδιαίτερα όσους το εμπιστεύτηκαν για τη συνέχιση των σπουδών τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Με τη σημαντική άνοδο των 425 μορίων, σε σύγκριση με το 2022 (17.925), η βάση διαμορφώθηκε στα 18.350 μόρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το Τμήμα ΔΕΤ προσφέρει υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης με ένα καινοτόμο και διεπιστημονικό πρόγραμμα σπουδών. Αποστολή του είναι η εκπαίδευση και η έρευνα στους τομείς της Διοικητικής Επιστήμης που συνδέονται με τις Σύγχρονες Τεχνολογίες και τις Οργανωσιακές Σπουδές, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση των ποσοτικών μεθόδων, της πληροφορικής και των επικοινωνιών στη λήψη αποφάσεων, στη χάραξη επιχειρηματικής στρατηγικής και στην αναδιοργάνωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ο αυξανόμενος ρόλος που σήμερα διαδραματίζουν οι νέες τεχνολογίες στην ανάπτυξη και στη λειτουργία των επιχειρήσεων, η απαίτηση για ηλεκτρονική διασύνδεση των δραστηριοτήτων των σύγχρονων μονάδων, η ανάγκη για οργανωτικό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και η πίεση που ασκεί ο διεθνής ανταγωνισμός διαφοροποιούν αισθητά τις γνώσεις και τις δεξιότητες που πρέπει να έχουν τα στελέχη των επιχειρήσεων και οργανισμών. Στην προετοιμασία στελεχών της κατηγορίας αυτής στοχεύει το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, έχοντας πετύχει, ήδη από τις αρχές λειτουργίας του, εξαιρετικά υψηλή απορρόφηση των αποφοίτων του στην αγορά εργασίας καθώς και σε μεταπτυχιακά προγράμματα υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα και διεθνώς.

Οδυσσέας Κερασαρίδης

«Τα δύο τελευταία χρόνια αποτέλεσαν ορόσημο στη χάραξη της ακαδημαϊκής και της επαγγελματικής σταδιοδρομίας μου. Πρόκειται για δύο χρόνια έντονου προβληματισμού σχετικά με τη μελλοντική πορεία που θα ήθελα να ακολουθήσω, παράλληλα με τη συστηματική προσπάθεια για τις εξετάσεις. Αποτέλεσμα αυτού του προβληματισμού ήταν η διαμόρφωση ενός οράματος ζωής, η φιλοδοξία να συμμετέχω ενεργά στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, επιστρατεύοντας καινοτόμες ιδέες και εγχειρήματα στην υπηρεσία του κοινού καλού. Ο στόχος που έθεσα με καθοδήγησε και μου έδωσε κίνητρο να υπερνικήσω τις δυσκολίες των Πανελληνίων και να επιτύχω ένα θετικό αποτέλεσμα.

Το τμήμα ΔΕΤ αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την πραγματοποίηση του οράματός μου και ένα περιβάλλον εξέλιξης και δημιουργίας. Αρχικά, εξοπλίζει τους φοιτητές με ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο γνωστικό υπόβαθρο στο αντικείμενο της λήψης αποφάσεων και της στρατηγικής, παρέχοντας επιπλέον γνώσεις στους τομείς της διοίκησης και της πληροφορικής, ενώ συμπληρώνει τη θεωρητική κατάρτιση με την πρακτική άσκηση και την εμπειρία. Παράλληλα, το πνεύμα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας που χαρακτηρίζει το τμήμα, το καθιστά το ιδανικό περιβάλλον για την ανάληψη πρωτοβουλιών και την εποικοδομητική συνεργασία φοιτητών και καθηγητών.

Επομένως, αισθάνομαι ευτυχής που θα ενταχτώ στην ομάδα του ΔΕΤ, μια ομάδα, η οποία με τη συμβολή όλων των μελών, μπορεί να αποτελέσει φορέα ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο.»

Ιγνάτιος Σαραντίδης

«Επέλεξα το συγκεκριμένο τμήμα, διότι προσφέρει ένα καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών το οποίο έχει ως κύριο συστατικό την επιστήμη της διοίκησης, παρέχοντας παράλληλα γνώσεις πληροφορικής και διαφόρων νέων τεχνολογιών, που αποτελούν απαραίτητο στοιχείο για την προσαρμογή κι εξέλιξη στον ραγδαίως μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό χώρο. Έτσι, ο σπουδαστής εξοπλίζεται με όλα τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να γίνει ένα πλήρως ικανό στέλεχος, με προοπτική να ξεχωρίσει στη διεθνή κι ανταγωνιστική αγορά εργασίας. Επιπλέον, στην επιλογή μου συνέδραμαν το υψηλό επίπεδο του τμήματος και οι θέσεις που προβάλλει και πρεσβεύει σχετικά με την αξία της αριστείας, καθώς κι η ενεργητικότητα της κοινότητάς του με ποικίλες και πολυδιάστατες δράσεις.

Πιστεύω πως το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες μου και θα αποζημιώσει τους κόπους μου!»

Γεώργιος Μοσχόβης

«Το καλοκαίρι του 2022 ξεκίνησε το ταξίδι μου για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Εκείνη τη στιγμή κατάλαβα ότι θα πρέπει να εργαστώ σκληρά και μεθοδικά για να πετύχω τους στόχους μου. Ωστόσο, ποτέ δεν ένιωσα το περιβόητο άγχος των Εξετάσεων. Αναμφίβολα οι Πανελλήνιες είναι απαιτητικές και δεν αντιμετωπίζονται εύκολα-χρειάζονται δεξιότητες και μόχθος. Με τη βοήθεια της οικογένειας και των καθηγητών μου, όμως, κατάφερα να έχω ικανοποιητικά αποτελέσματα, τα οποία μου επέτρεψαν να γίνω ένας φοιτητής του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επέλεξα το Τμήμα ΔΕΤ κυρίως επειδή είναι σύγχρονο και ευέλικτο, χωρίς να περιορίζει τον φοιτητή σε ένα μόνο επιστημονικό πεδίο. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό για τον φοιτητή η δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε πέντε κατευθύνσεις ώστε να εμβαθύνει τις γνώσεις του. Η πρακτική άσκηση κατά το 8ο εξάμηνο δείχνει ότι το τμήμα συνδέεται άμεσα με την αγορά εργασίας και δεν εστιάζει μόνο στη θεωρία. Συνοψίζοντας, ευελπιστώ ότι τα φοιτητικά μου χρόνια θα διέπονται από πολλές όμορφες στιγμές και εύχομαι σε όλους τους εισακτέους καλή αρχή!»

Μαρία Σπάχου

«Από τις αρχές τις Β’ Λυκείου είχα αποφασίσει ότι θέλω να ασχοληθώ με τον τομέα της Πληροφορικής και κατά τη διάρκεια της χρονιάς ενημερώθηκα για το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών από τον Καθηγητή της Πληροφορικής που είχα στο σχολείο μου. Στην Γ’ Λυκείου καταστάλαξα ότι στο τμήμα αυτό θέλω να εισαχθώ. Η απόφαση μου αυτή προέκυψε έπειτα από τη μελέτη του προγράμματος σπουδών, την ποικιλία των επαγγελματικών προοπτικών που προσφέρει και την επικοινωνία μου με φοιτητές και αποφοίτους του τμήματος, οι οποίοι έχουν τις καλύτερες εντυπώσεις, γεγονός που βάρυνε την επιλογή μου. Ήξερα ότι είχα θέσει έναν υψηλό στόχο για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, αλλά αυτό πιστεύω ότι με βοήθησε στο να προσπαθώ συνεχώς και να μην επαναπαύομαι. Σίγουρα υπήρχαν στιγμές αδυναμίας και αμφιβολίας για τις ικανότητες και τις γνώσεις μου αλλά τελικά οι κόποι μου ανταμείφθηκαν και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη για αυτό. Εύχομαι η επιλογή μου να είναι αντάξια των προσδοκιών μου και η φοιτητική ζωή που περιμένει όλους εμάς, τους πρωτοετείς φοιτητές, να είναι αυτή που αναμένουμε και ακόμα καλύτερη.»


Πρακτική άσκηση


Χρυσούλα Αθητάκη

«Ο λόγος που επέλεξα το ΔΕΤ ήταν επειδή μου άρεσε η πολύπλευρη προσέγγιση στον κόσμο των επιχειρήσεων και των οικονομικών. Οι γνώσεις που ποικίλουν από τον προγραμματισμό μέχρι τη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, μπορούν μόνο να φανούν ωφέλιμες στον σημερινό χώρο εργασίας και βοηθούν τον καθένα να επιλέξει ποιος κλάδος είναι ο καλύτερος για τον ίδιο.

Προσωπικά, ασχολήθηκα με τον τομέα της Διοίκησης Λειτουργιών και Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Επεξηγηματικά, οι αποφάσεις σχετικά με τα αποθέματα, τη μεταφορά, τον υπολογισμό της τελικής τιμής τους και του κόστους αποτελούν το βασικό κορμό κάθε επιχείρησης, οπότε μου άρεσε σαν αντικείμενο για την πρακτική μου άσκηση. Η εταιρεία στην οποία επέλεξα να εργαστώ, Daphnis and Chloe, εμπορεύεται οργανικά αγαθά και για αυτό το λόγο στην πτυχιακή επικεντρώθηκα στη βιωσιμότητα των λειτουργιών της αλυσίδας εφοδιασμού για τα οργανικά προϊόντα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πρακτική άσκηση έμαθα έμπρακτα τον τρόπο λειτουργίας μίας επιχείρησης και τον τρόπο αντιμετώπισης πολλών ζητημάτων. Έμαθα να διαχειρίζομαι ταυτόχρονα πολλές υποχρεώσεις ανάλογα τα deadlines, να είμαι πιο επικοινωνιακή, να επιλύω απρόσμενα προβλήματα. Παράλληλα, οι θεωρητικές γνώσεις της σχολής αποτέλεσαν χρήσιμα εφόδια, καθώς ήμουν ήδη εξοικειωμένη με αρκετές έννοιες. Επιπλέον, μέσω της πρακτικής ήρθα σε επαφή και με άλλα αντικείμενα, όπως το digital marketing, το οποίο ανακάλυψα ότι μου άρεσε αρκετά.

Μέσω του ΔΕΤ έλαβα γνώσεις για τις διάφορες πτυχές ενός οργανισμού που είναι πολύ βοηθητικές. Ακόμα και να μην εργαστεί κάποιος, παραδείγματος χάρη ως developer, είναι βασικό να γνωρίζει τον τρόπο σκέψης αυτού του ατόμου, ώστε να υπάρχει μία αποτελεσματική συνεργασία. Η συμβουλή μου για τους νέους φοιτητές του Τμήματος είναι η συνέπεια και η οργάνωση ώστε οι σπουδές τους να κυλήσουν ομαλά. Πολλές φορές μπορεί να τους καταβάλει η πίεση και το άγχος, ωστόσο με τον κατάλληλο προγραμματισμό αυτές οι καταστάσεις αποτρέπονται σημαντικά.»


Νέα του Τμήματος


Ενισχύοντας την εκπαίδευση με το Microsoft Learn for Educators

Το Τμήμα ΔΕΤ παρέχει όλα τα εφόδια που χρειάζονται οι φοιτητές του ώστε να είναι εξειδικευμένοι στις τελευταίες τεχνολογίες και ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας μέσω προγραμμάτων σπουδών που ενισχύονται, ως εναλλακτική και πρόσθετη επέκταση, χρησιμοποιώντας το Microsoft Learn for Educators.

Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία στην ιστοσελίδα της Microsoft, στην ενότητα Customer Stories: https://aka.ms/AUEB_GR

Επιτυχής εκπαίδευση στην πλατφόρμα Salesforce

Για 6η συνεχή χρονιά προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών παρακολούθησαν επιτυχώς το πρόγραμμα εκπαίδευσης στην πλατφόρμα της Salesforce, του παγκόσμιου ηγέτη στο CRM. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 700 προπτυχιακοί και 300 μεταπτυχιακοί φοιτητές έχουν λάβει μέρος στο πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιείται απευθείας στην εκπαιδευτική πλατφόρμα της εταιρείας, το Salesforce Trailhead.

Στόχος του σχετικού μαθήματος «Διοίκηση Επιχειρήσεων και Τεχνολογία» του Τμήματος ΔΕΤ, που διδάσκει ο Καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης, είναι η άμεση προετοιμασία των φοιτητών για την απαιτητική αγορά εργασίας του ψηφιακού μέλλοντος. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων στις τεχνολογίες Salesforce στα εργαστήρια του μαθήματος παρέχει στους φοιτητές του ΟΠΑ ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ενισχύοντας παράλληλα τη σχέση μεταξύ της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας. Οι συμμετέχοντες φοιτητές έχουν την ευκαιρία να εξασκηθούν στην κορυφαία πλατφόρμα CRM στον κόσμο και να γίνουν μέλη της παγκόσμιας κοινότητας του Trailhead, συμβάλλοντας στη διεύρυνση του οικοσυστήματος της Salesforce στην Ελλάδα.

Από την έναρξη του προγράμματος μέχρι σήμερα, 12 φοιτητές έχουν λάβει πιστοποιήσεις, όπως Certified Salesforce Administrator, Salesforce Certified Business Analyst, Salesforce Certified Marketing Cloud Administrator, Salesforce Certified Marketing Cloud Email Specialist, Salesforce Certified Platform Developer I, Salesforce Certified Platform App Builder Certification, Salesforce Certified Sales Cloud Consultant. Επιπλέον, εκατοντάδες φοιτητές έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία capstone projects υπό τη μορφή superbadge credentials, έχοντας συνολικά αποκτήσει πάνω από 500 τέτοιες πιστοποιήσεις (Business Administrator Specialist, Lightning Experience Reports & Dashboards Specialist, Security Specialist, Selling with Sales Cloud Specialist, κ.ά.). Αρκετοί απόφοιτοι του τμήματος απασχολούνται ήδη ως εξειδικευμένοι σύμβουλοι CRM στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τόσο στη Salesforce όσο και σε εταιρείες όπως η Accenture, η Aqurance, η Motor Oil και η PwC.

«Η πλατφόρμα Salesforce αποτελεί την κορυφαία πλατφόρμα διαχείρισης πελατειακών σχέσεων σε διεθνές επίπεδο, αλλά και ένα από τα πιο καινοτόμα συστήματα εκμάθησης πληροφοριακών συστημάτων και απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων. Για το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Salesforce αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας, συνδέοντας αρμονικά την ακαδημαϊκή γνώση με τις πραγματικές ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας», αναφέρει ο υπεύθυνος καθηγητής των πρακτικών εργαστηρίων Salesforce για τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, Δρ. Χρήστος Λάζαρης.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών επέλεξε να συμπεριλάβει την εκπαίδευση στην πλατφόρμα της Salesforce στο πρόγραμμα σπουδών του. Το ΟΠΑ είναι ένα από τα κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας και διακρίνεται για τον συνδυασμό της ακαδημαϊκής αριστείας με τις πραγματικές επαγγελματικές δεξιότητες που απαιτεί η αγορά. Κατέχει την πρώτη θέση στην τοποθέτηση αποφοίτων Salesforce στην Ελλάδα, προσφέροντάς τους ένα πολύτιμο εργαλείο που συνδέεται με μια δημοφιλή κι επιτυχημένη καριέρα», δήλωσε ο κύριος Μάριος Παπαγεωργίου, Account Executive Enterprise Corporate Sales, Mediterranean Region της Salesforce και απόφοιτος του ΟΠΑ.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των σχετικών μαθημάτων, στελέχη της εταιρείας αλλά και των συνεργατών της, όπως οι Deloitte, KPMG, NetU και PwC, επισκέπτονται το Πανεπιστήμιο και μιλούν στους φοιτητές για θέματα που σχετίζονται με την πλατφόρμα και την επαγγελματική σταδιοδρομία που συνδέεται με το οικοσύστημα της Salesforce.

Περισσότεροι από 140 προπτυχιακοί και πάνω από 100 μεταπτυχιακοί φοιτητές αναμένεται να εκπαιδευτούν στο Trailhead το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024. Μέσω του προγράμματος, η Salesforce και το ΟΠΑ στοχεύουν στην προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της χώρας σε κόμβο ταλέντων τεχνολογίας για ολόκληρη την περιοχή EMEA, καθώς η ζήτηση για πιστοποιημένους Salesforce Administrators στην αγορά αυξάνεται συνεχώς.

Ενδυνάμωση Συνεργασίας ΟΠΑ - SAP

Την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας τους διερεύνησαν το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) και η εταιρεία SAP, ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς λογισμικού παγκοσμίως για τη διαχείριση των επιχειρηματικών πόρων, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023, στο κτίριο της οδού Τροίας του Πανεπιστημίου. Το ΟΠΑ είναι διακεκριμένο μέλος του παγκόσμιου δικτύου πανεπιστημίων που αποτελούν κέντρα ανάπτυξης δεξιοτήτων στις τεχνολογίες SAP, οι οποίες δίνουν στους φοιτητές ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην αγορά εργασίας.

Στη συνάντηση από την πλευρά της SAP συμμετείχαν η κ.κ. Karina Edmonds, Senior Vice President, Global Head of Academies and University Alliances και Ρόζι Τσέλα, Business Manager, CSR & University Alliances Country Lead. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών εκπροσώπησαν ο Καθηγητής Γεώργιος Λεκάκος, Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης, η Καθηγήτρια Αγγελική Πουλυμενάκου, Κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων, ο Καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης, ο Καθηγητής Γεώργιος Ιωάννου και ο Καθηγητής Δαμιανός Χατζηαντωνίου. Συμμετείχαν, επίσης, η Υποψήφια Διδάκτωρ, πιστοποιημένη σύμβουλος SAP, SAP technical administrator και εκπαιδεύτρια στην πλατφόρμα ERP SAP, στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) Αγγελική Κωστάκη, ο κ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης, Adjunct Professor στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) MBA International του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Χαράλαμπος Βαφειάδης, SAP Expert και Απόφοιτος του MBA International, καθώς και φοιτητές και φοιτήτριες του ΟΠΑ οι οποίοι διακρίθηκαν κατά την διάρκεια των εκπαιδευτικών εργαστηρίων στην πλατφόρμα, καθώς και σε διεθνείς φοιτητικούς διαγωνισμούς.

Εκπαιδεύσεις στην ανάπτυξη δεξιοτήτων στο SAP παρέχονται στο πλαίσιο του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος ΔΕΤ και των ΠΜΣ στη Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού, Επιχειρηματικής Αναλυτικής, και Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Επιτυχής ολοκλήρωση YES 2023

Με 95 μαθητές/τριες από όλη την Ελλάδα και 20 ομιλητές/τριες, το 14ο Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας – YES 2023 (Youth Entrepreneurship Summer Program – YES Program) ολοκληρώθηκε στις 13 Ιουλίου 2023, μετά από 2 εβδομάδες γεμάτες με εκπαιδευτικά workshops, ομιλίες και έμπνευση!

Το Πρόγραμμα ήταν σχεδιασμένο ώστε να προσφέρει στους μαθητές τη δυνατότητα βιωματικής μάθησης του πως δουλεύει μία επιχείρηση καθώς και μία γενικότερη εικόνα του επιχειρηματικού κόσμου. Κατά τη διάρκεια του θερινού σχολείου πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια αλλά και πρακτικά εργαστήρια από καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και από καταξιωμένους επιχειρηματίες, επαγγελματίες του χώρου και startupers ώστε όλοι και όλες να αποκτήσουν μια δυναμική εικόνα του επιχειρείν!

Λήψη υποτροφίας ΙΚΥ-ΕΥΔΑΠ

Η ΕΥΔΑΠ, στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης, και με σεβασμό στην προώθηση των ίσων ευκαιριών στην παιδεία και τη στήριξη των νέων επιστημόνων, έχει θεσμοθετήσει πρόγραμμα υποτροφιών που απευθύνεται σε υποψήφιους διδάκτορες οι οποίοι πραγματοποιούν τη διδακτορική τους διατριβή σε ελληνικά Πανεπιστήμια με αντικείμενο σχετικό με τη διαχείριση του νερού και την επεξεργασία των λυμάτων. Το πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και αφορά στη χορήγηση δύο υποτροφιών ετησίως, τετραετούς διάρκειας, σε υποψήφιους διδάκτορες των ελληνικών ΑΕΙ. Η διαδικασία επιλογής για τη φετινή χρονιά περιλάμβανε την ποιοτική αξιολόγηση της πρότασης κάθε υποψηφίου, ενώ λήφθηκαν υπόψη το βιογραφικό και ο βαθμός προπτυχιακού του κάθε υποψηφίου. Στο τελικό στάδιο της αξιολόγησης έφτασαν έντεκα υποψήφιοι. Η πρόταση «Προσωποποιημένη τιμολόγηση νερού και δημιουργία έξυπνου αυτοτροφοδοτούμενου μετρητή ροής» που κατατέθηκε από τον Ορέστη Μπλάνα, υποψήφιο διδάκτορα του Τμήματός μας, θα χρηματοδοτηθεί μέσω της υποτροφίας ΙΚΥ-ΕΥΔΑΠ. Η πρόταση του κυρίου Μπλάνα κατατάχθηκε πρώτη στον πίνακα αξιολόγησης από το ΙΚΥ, αναδεικνύοντας τη σημαντική ποιοτική έρευνα που επιτελείται στο Εργαστήριο Διοικητικής Επιστήμης του ΔΕΤ-ΟΠΑ. Ο Ορέστης Μπλάνας ανήκει στην ερευνητική ομάδα του Καθηγητή Γιώργου Ιωάννου και του Επίκουρου Καθηγητή Δημήτριου Ζήση. Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να συμβάλουν στον περιορισμό της σπατάλης του νερού, στον ορθολογισμό της καταπόνησης του δικτύου ύδρευσης, στην πρόσβαση σε φθηνότερο νερό για τους οικονομικά ασθενείς, στον εκσυγχρονισμό του δικτύου μετρητών της ΕΥΔΑΠ και στη μείωση του λειτουργικού κόστους της εταιρίας που μπορεί να μετακυληθεί και στους καταναλωτές.

4ος μαθητικός διαγωνισμός στα Οικονομικά «ΕΡΜΗΣ»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 4ος Μαθητικός Διαγωνισμός στα Οικονομικά «ΕΡΜΗΣ» για μαθητές Γ’ Λυκείου Γενικών Λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων. Πολλοί διακριθέντες έχουν επιλέξει το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) και φοιτούν ως πρωτοετείς στο ακαδημαϊκό έτος 2020-2024.

Ο Διαγωνισμός καθιερώθηκε με αφορμή τον εορτασμό των 100 ετών από την ίδρυση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ένωση Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Στην Τελετή Βράβευσης των Διακριθέντων του Διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2023 απεύθυναν χαιρετισμό ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού, Καθηγητής Απόστολος Φιλιππόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Ομότιμος Καθηγητής Νικόλαος Χριστοδουλάκης, ο Αν. Καθηγητής κ. Εμμανουήλ Κρητικός Μέλος της Επιτροπής και η Πρόεδρος της Ένωσης Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δ/θμιας Εκπαίδευσης κυρία Χαρά Ξάνθη.

Από τους 84 συμμετέχοντες της Τελικής Φάσης του Διαγωνισμού, οι 40 είναι πλέον φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου, 12 εκ των οποίων στο Τμήμα ΔΕΤ: Βραβεία που συνοδεύονταν από χρηματικό έπαινο απονεμήθηκαν στους 6 επιτυχόντες- νυν πρωτοετείς φοιτητές του ΔΕΤ, κ.κ. Στυλιανή Πανοπούλου (Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Δερβενίου), Θεμιστοκλή Αθανασίου (Β΄ Αρσάκειο Τοσίτσειο Εκάλης), Βασίλη Γιαννόπουλο (2ο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Τρίπολης), Γεωργία Σεϊντή (Πρότυπο Γενικό Λύκειο Βαρβακείου Σχολής), Αφένδρα Γαϊτανάρου (1ο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Χαλκίδας Ευβοίας) και Ιωάννα Πυκνή (Ιδιωτικό Ημερήσιο Λύκειο Ελληνογαλλικής Σχολής "Jeanne D' Arc").

Τιμητικούς Επαίνους έλαβαν όλοι οι 84 συμμετέχοντες μαθητές της Τελικής Φάσης του Διαγωνισμού, ανάμεσα στους οποίους οι πρωτοετείς φοιτητές του ΔΕΤ κ.κ. Αικατερίνη Πανούση (Ιδιωτικό Γενικό Λύκειο Εκπαιδευτήρια Γεωργίου Ζωή), Γεώργιο Μοσχόβη (Γενικό Λύκειο Καρύστου), Μαρία Ευαγγελία Πανάγου (Γενικό Λύκειο Σπετσών), Κωνσταντίνο Βάγγο (1ο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Λιβαδειάς), Ευτυχία Χουρσόγλου (Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγ. Αναργύρων) και Έλντι Χυσαι (5ο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Χαλανδρίου).

Το Τμήμα ΔΕΤ συγχαίρει τους διοργανωτές και συγχαίρει όλους τους συμμετέχοντες μαθητές- νυν φοιτητές. Καλωσορίζει όσους το εμπιστεύτηκαν για τις προπτυχιακές σπουδές τους.

Ανάληψη θέσεων από διδάκτορες του Τμήματος

H Διδάκτορας του Τμήματος, Κωνσταντίνα (Nadine) Γεωργίου ορκίστηκε ενώπιον του Πρύτανη του ΟΠΑ, Καθηγητή Δημήτρη Μπουραντώνη, και ανέλαβε καθήκοντα στη βαθμίδα της Επίκουρης Καθηγήτριας στο Τμήμα Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το νέο μέλος ΔΕΠ της κοινότητας του ΟΠΑ είχε εκπονήσει τη Διδακτορική της Διατριβή με τίτλο «Αναζήτηση και Εύρεση Εργασίας: Μια εκπαιδευτική παρέμβαση στα πλαίσια της θετικής οργανωσιακής συμπεριφοράς», με επιβλέποντα τον Καθηγητή Ιωάννη Νικολάου. Κάθε επιτυχία στα νέα της καθήκοντα και πάντα ψηλά!

H Διδάκτορας του Τμήματος, Μαρία Μπούρα ανέλαβε καθήκοντα στη βαθμίδα της Επίκουρης Καθηγήτριας στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με γνωστικό αντικείμενο «Πολιτικές Διαχείρισης Γνώσης και Καινοτομίας». Η κυρία Μπούρα είχε εκπονήσει τη Διδακτορική της Διατριβή με τίτλο «Στρατηγική Επιχειρήσεων και Εταιρική Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα», με επιβλέποντα τον Ομότιμο Καθηγητή Σπύρο Λιούκα. Κάθε επιτυχία στα νέα της καθήκοντα και πάντα ψηλά!

Ανακήρυξη νέων διδακτόρων

Η κυρία Αφροδίτη Γαϊτανάρου, εξετάστηκε επιτυχώς στο θέμα: «Ιστοσελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης και Προσέλκυση – Επιλογή Ανθρώπινου Δυναμικού: Ο ρόλος της αρνητικής διαδικτυακής πληροφόρησης» και αναγορεύτηκε διδάκτορας του Τμήματος με επιβλέποντα τον Καθηγητή Ιωάννη Νικολάου.

Η κυρία Ιφιγένεια Γεωργούλα, εξετάστηκε επιτυχώς στο θέμα: "Three essays on social and economic networks" και αναγορεύτηκε διδάκτορας του Τμήματος με επιβλέποντα τον Καθηγητή Γεώργιο Λεκάκο.

Η κυρία Αικατερίνη Γκαλίτσιου παρουσίασε και υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή με τίτλο: "Leadership by Metaphors and Storytelling" και αναγορεύτηκε διδάκτορας του Τμήματος με επιβλέπουσα την Καθηγήτρια Ειρήνη Βουδούρη.

Η κυρία Μαρία Δόλογλου παρουσίασε και υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή με τίτλο: «Η ψυχική ανθεκτικότητα ως παράγοντας αποτελεσματικότητας των ηγετών στην νέα εποχή: μια εμπειρική διερεύνηση» και αναγορεύτηκε διδάκτορας του Τμήματος με επιβλέποντα τον Καθηγητή Ιωάννη Νικολάου.

Ο κύριος Γρηγόριος Κασαπίδης παρουσίασε και υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο: "Optimization Methods for Production Scheduling: Models, Algorithms and Applications in IoT driven Flexible Manufacturing System" και αναγορεύτηκε διδάκτορας του Τμήματος με επιβλέποντα τον Επίκουρο Καθηγητή Παναγιώτη Ρεπούση.

Η κυρία Ελισάβετ Kουσίνα παρουσίασε και υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή με τίτλο: "Innovative work behaviour and innovation in the public sector: an individual differences‐, leadership‐, and contextual‐ perspective" και αναγορεύτηκε διδάκτορας του Τμήματος με επιβλέπουσα την Καθηγήτρια Ειρήνη Βουδούρη.

Ο κύριος Πέτρος Ξεπαπαδέας παρουσίασε και υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο: "Serial dictatorship and simultaneous allocations of scarce resources: theory and applications" και αναγορεύτηκε διδάκτορας του Τμήματος με επιβλέποντα τον Καθηγητή Ιωάννη Μούρτο.

Ο κύριος Χρήστος Φράγκος παρουσίασε και υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο: "IT Innovation Adoption in the Greek Public Sector Healthcare System: A Telehealth System Case" και αναγορεύτηκε διδάκτορας του Τμήματος με επιβλέποντα τον Καθηγητή Klas Eric Soderquist.


Νέα μεταπτυχιακών προγραμμάτων


ΠΜΣ στη Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το καλωσόρισμα της νέας σειράς φοιτητών του ΠΜΣ στη Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία για το ακαδημαϊκό έτος 2023-24. Τους φοιτητές καλωσόρισαν ο Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Καθηγητής Γεώργιος Λεκάκος, ο Αναπληρωτής  Διευθυντής Καθηγητής Ιωάννης Μούρτος, ενώ χαιρετισμό απηυθύναν η Κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων Καθηγήτρια Αγγελική Πουλυμενάκου, η Πρόεδρος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Καθηγήτρια Ειρήνη Βουδούρη και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του ΠΜΣ κύριος Θοδωρής Πετρόπουλος. Ο κύριος Βίκτωρας Κούκης ενημέρωσε τους φοιτητές για το Πρόγραμμα Διασύνδεσης του Μεταπτυχιακού με την αγορά, ενώ εκπρόσωποι των εταιρειών Καυκάς και Intersport, οι οποίοι συμμετείχαν στην εκδήλωση, τόνισαν την εξαιρετική συνεργασία των επιχειρήσεων με το Μεταπτυχιακό και τις προοπτικές καριέρας που δημιουργεί για τους αποφοίτους του.

ΠΜΣ στην Επιχειρηματική Αναλυτική

Το ΠΜΣ στην Επιχειρηματική Αναλυτική καλωσορίζει τους νέους φοιτητές που ξεκινούν τις σπουδές τους το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 και τους συγχαίρει για την επιτυχία τους. Το ΠΜΣ στην Επιχειρηματική Αναλυτική προσέλκυσε, φέτος, 150 αιτήσεις, με υποψηφίους απ’ όλο τον κόσμο (Ευρώπη, Ασία, Αφρική) και δέχθηκε 18 φοιτητές στο πρόγραμμα πλήρους φοίτησης και 33 φοιτητές στο πρόγραμμα μερικής φοίτησης.

Το ΠΜΣ στην Επιχειρηματική Αναλυτική πραγματοποίησε Τελετή Υποδοχής των νέων φοιτητών στις Σεπτεμβρίου 2023. Τους φοιτητές καλωσόρισαν ο Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Καθηγητής Δαμιανός Χατζηαντωνίου, καθώς και διδάσκοντες του προγράμματος όπως ο Καθηγητής Ιωάννης Ντζούφρας, ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παναγιώτης Τσιαμυρτζής και η κυρία Κάτια Παπακωνσταντινοπούλου, Μέλος Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού. Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με τους φοιτητές.

ΠΜΣ στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2023 στον αθλητικό πολυχώρο "The Wall", πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση υποδοχής των νέων φοιτητών και φοιτητριών του ΠΜΣ στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού (Πλήρους και Μερικής Φοίτησης). Στην εκδήλωση οι φοιτητές παρακολούθησαν αναλυτική παρουσίαση για τη δομή και το περιεχόμενο του Προγράμματος από τη Διευθύντρια του Προγράμματος Καθηγήτρια Μαρία Βακόλα. Μέσα από μια σειρά ειδικά σχεδιασμένων και οργανωμένων ασκήσεων οι νέοι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τους συμφοιτητές τους και τις δυνατότητές τους να λειτουργούν ομαδικά.

MBA International

Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023 το MBA International διοργανώνει σεμινάριο με θέμα “Mastering the Art of Communication” αποκλειστικά για τους φοιτητές του Προγράμματος.  Το σεμινάριο θα διεξαχθεί από την κ. Evy Poumpouras, Former U.S Secret Service Agent, National Security Journalist (CNN, NBC, MSNBC and other), Corporate Trainer, International Speaker, and Best-Selling Author.

Μετά το σεμινάριο θα ακολουθήσει εκδήλωση δικτύωσης “i-MBA 5 Classes Networking Event” μεταξύ των φοιτητών του MBA International, στο οποίο θα συμμετάσχουν και απόφοιτοι του Προγράμματος. Η εκδήλωση θα δώσει τη δυνατότητα στους φοιτητές να δικτυωθούν με φοιτητές και αποφοίτους του MBA International, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να ενημερωθούν για τις προοπτικές καριέρας τους.

Τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023, ο Σύλλογος Αποφοίτων του MBA International, με την υποστήριξη του Προγράμματος, διοργανώνει σεμινάριο αποφοίτων με θέμα "The Ethos of Leadership: Building your Human Brand", το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά σε αποφοίτους του i-MBA. Οι απόφοιτοι του Προγράμματος θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν πως να αναπτύσσονται και να ωριμάζουν ως ηγέτες σε δύσκολους καιρούς. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί από την κ. Evy Poumpouras, Former U.S Secret Service Agent, National Security Journalist (CNN, NBC, MSNBC and other), Corporate Trainer, International Speaker, and Best-Selling Author.

Το MBA International είχε την τιμή να υποστηρίζει ως Knowledge Partner το 8ο Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης, "Rethinking Energy: The new state of play for a secure and sustainable future", το οποίο διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ), στιε 27-29 Σεπτεμβρίου 2023, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, στην Αθήνα. 

Το Συνέδριο, που έχει γίνει πια θεσμός στον ενεργειακό διάλογο, συγκέντρωσε μια πληθώρα διακεκριμένων προσωπικοτήτων του ενεργειακού τομέα, και έδωσε το βήμα σε ακαδημαϊκούς, διδακτορικούς φοιτητές και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα, να παρουσιάσουν το ερευνητικό τους έργο γύρω από την ενεργειακή μετάβαση και τις καινοτόμες πράσινες τεχνολογίες.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2023, το Πρόγραμμα υποδέχτηκε τους νεοεισερχόμενους φοιτητές Πλήρους και Μερικής Φοίτησης στην «Ημέρα Υποδοχής» που διεξήχθη στο Sportcamp Λουτρακίου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Διευθυντής του Προγράμματος, Καθηγητής Eric Soderquist, καλωσόρισε τους φοιτητές, οι οποίοι στη συνέχεια συμμετείχαν σε σειρά ομαδικών βιωματικών δραστηριοτήτων σε σκοπό την ενίσχυση της ομαδικότητας και της συνεργασίας. Στη συνέχεια ο Καθηγητής Eric Soderquist παρουσίασε το Πρόγραμμα και εκπρόσωποι του Συλλόγου Αποφοίτων του Προγράμματος παρουσίασαν τις δράσεις του Συλλόγου. Η εκδήλωση «Ημέρα Υποδοχής» ολοκληρώθηκε με τη δραστηριότητα «Κύκλος Κρουστών».

Υπεύθυνο μέλος ΔΕΠ: Καθηγητής Αδάμ Βρεχόπουλος
Επιμέλεια σύνταξης: Μαρία Κοντούλη
Τεχνική υποστήριξη - online έκδοση: Βασιλική Ταγκαλάκη