Testimonials

Γιώργος Θεοδώρου

Απόφοιτος Τμήματος ΔΕΤ

Έχοντας πρόσφατα αποφοιτήσει από το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ, μπορώ πλέον να πω με σιγουριά ότι η επιλογή μου να φοιτήσω σε αυτή τη σχολή αποτέλεσε αν όχι την καλύτερη, σίγουρα μία από τις καλύτερες αποφάσεις που έχω πάρει στη ζωή μου.

Στο ΔΕΤ διδάσκουν μερικοί από τους καλύτερους, παγκοσμίως, καθηγητές στον τομέα τους, των οποίων το ερευνητικό έργο δημοσιεύεται στα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά του κόσμου. Ταυτόχρονα, οι ίδιοι καταξιωμένοι και διακεκριμένοι καθηγητές είναι εξαιρετικά προσιτοί στους φοιτητές τους δείχνοντας αληθινό και έμπρακτο ενδιαφέρον προς αυτούς. Προσωπικά, όσες φορές χρειάστηκα τη βοήθεια των καθηγητών μου, αυτοί ήταν πάντοτε πρόθυμοι να μου αφιερώσουν χρόνο είτε επιλύοντας κάποια απορία μου σχετικά με το μάθημα, είτε συμβουλεύοντάς με, σε προσωπικό επίπεδο, πάνω στους προβληματισμούς και τις αναζητήσεις μου για τις μελλοντικές σπουδές μου και τη μετέπειτα ακαδημαϊκή και επαγγελματική μου πορεία.

Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα σπουδών του ΔΕΤ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αγορά εργασίας και την επιχειρηματική δραστηριότητα και οι απόφοιτοι διαθέτουν το απαραίτητο επιστημονικό υπόβαθρο και την οξυδέρκεια, ώστε να ανταποκριθούν άμεσα στις ανάγκες μίας επιχείρησης και να διακριθούν στο επαγγελματικό τους περιβάλλον. Το παραπάνω, διαπίστωσα και εμπράκτως κατά την πρακτική άσκηση που πραγματοποίησα  στην πολυεθνική εταιρεία πληροφορικής IBM Hellas κατά τη διάρκεια του όγδοου εξαμήνου.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών στο ΔΕΤ οι φοιτητές εξειδικεύονται σε επιμέρους κατευθύνσεις. Προσωπικά, επέλεξα την κατεύθυνση της Επιχειρησιακής Έρευνας καθώς με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα προβλήματα βελτιστοποίησης, η επίλυση των οποίων μπορεί να έχει πρακτική εφαρμογή στη βελτίωση της λειτουργίας μίας επιχείρησης.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους καθηγητές μου που με βοήθησαν να εξελιχθώ τόσο ως άνθρωπος όσο και ως επιστήμονας και μου άνοιξαν το δρόμο για να συνεχίσω τις σπουδές μου στο κορυφαίο Πανεπιστήμιο Imperial College London σε MSc Computing (Machine Learning), πραγματοποιώντας έτσι το όνειρό μου!


Αναστασία Γρίβα
Λέων Γαβαλάς

Υποψήφιοι διδάκτορες Τμήματος ΔΕΤ

Μετά από μια 10ετή επαφή με την κοινότητα φοιτητών, αποφοίτων και καθηγητών του ΔΕΤ μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η επιλογή των σπουδών μας ήταν η καλύτερη που μπορούσαμε να κάνουμε σε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο.

Αυτή τη στιγμή παράλληλα με τις διδακτορικές μας σπουδές δραστηριοποιούμαστε επιχειρηματικά στο αντικείμενο των mobile shopper marketing και των retail analytics. Το 2012 ολοκληρώσαμε τις προπτυχιακές μας σπουδές στο ΔΕΤ. Στη συνέχεια ακολουθήσαμε διαφορετικές μεταπτυχιακές σπουδές στα Πληροφοριακά Συστήματα και στο MBA International, ενώ τώρα είμαστε και πάλι στο ΔΕΤ υποψήφιοι διδάκτορες.

Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του ΔΕΤ καλύπτει αρκετά αντικείμενα, ερχόμενο απέναντι  από το μοντέλο εξειδίκευσης που υπήρχε μέχρι πρόσφατα στην αγορά εργασίας. Η δυνατότητα κατανόησης διαφορετικών αντικειμένων, τεχνικών και business, προσωπικά μας έδωσε τη δυνατότητα να επικοινωνούμε ανάμεσα στους δύο κόσμους και να μπορούμε να προτείνουμε τεχνικές λύσεις που έδιναν αξία σε πραγματικά προβλήματα της αγοράς.

Κάνοντας ανασκόπηση στη βάση του Συλλόγου Αποφοίτων ΔΕΤ, διαπιστώνουμε ότι πάνω από το 97% των συμφοιτητών μας αυτή τη στιγμή εργάζεται σε θέση σχετική με το αντικείμενο μας.  Το εντυπωσιακό νούμερο σχετίζεται τόσο με το σωστό timing και τις πρακτικές γνώσεις που αποκτάς στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος σπουδών, αλλά και ένα σύνολο παραγόντων που έχουν να κάνουν περισσότερο με τα ερεθίσματα και τα soft skills που αναπτύσσεις χάρη στη δομή του προγράμματος. Αυτό το πρόγραμμα εξελίσσεται σταθερά, όπως διαπιστώνουμε από την επαφή με φοιτητές ΔΕΤ οι οποίοι σε κάποια αντικείμενα ίσως έχουν περισσότερες γνώσεις από εμάς.

Αυτό το συνδυαστικό υπόβαθρο το αξιοποιήσαμε στη μέχρι στιγμής εμπειρία μας σαν ερευνητές και σύμβουλοι επιχειρήσεων, αλλά και στην επιχειρηματική δραστηριότητα που ξεκινήσαμε πρόσφατα.

Πέρυσι βγάλαμε στην αγορά την εφαρμογή bespot (bespot.me), προσφέροντας μια υπηρεσία loyalty και analytics για τον κλάδο του λιανεμπορίου, η οποία βραβεύτηκε από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών στο πλαίσιο του προγράμματος ανοιχτής καινοτομίας The Digital Gate.  

Παράλληλα η Αναστασία διακρίθηκε στο διαγωνισμό Ennovation με το πρώτο βραβείο για την επιχειρηματική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας της. Περισσότερες πληροφορίες στο shopmind.gr.

Κλείνοντας, τόσο το ΔΕΤ όσο και η ερευνητική μας δραστηριότητα από το προπτυχιακό επίπεδο στο εργαστήριο ELTRUN μας έδωσε δεξιότητες και γνώσεις για να μπορούμε να αναπτύξουμε σωστά ψηφιακά προϊόντα.


Κατσιγιάννης Φώτιος

Διδακτορικός Φοιτητής
Σχολή Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ (Lancaster University Management School)
Ερευνητής σε θέματα επιχειρησιακής έρευνας
Κέντρο Μεταφορών και Συστημάτων Διανομής και Αποθήκευσης (CENTRAL)

Η τελετή ορκωμοσίας μου, στάθηκε αφορμή για να νοσταλγήσω τις σπουδές μου στο ΔΕΤ. Το τμήμα αποτελεί έναν φάρο καινοτόμου γνώσης την ώρα που η χώρα μας παραμένει στάσιμη σε πολλούς κλάδους. Διατηρώντας τον φοιτητοκεντρικό του χαρακτήρα προσφέρει άριστο τεχνικό υπόβαθρο και ευκαιρίες σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών τομέων. Οι καθηγητές και το επιστημονικό προσωπικό είναι πάντα προσιτοί για να λύσουν απορίες και να παράσχουν συμβουλές και ευκαιρίες καριέρας. Πρόκειται για ένα τμήμα που είναι άκρως συνδεδεμένο με την επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρας μας’ πράγμα σπάνιο για τα δημόσια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Από το πρώτο κιόλας έτος της φοίτησής μου, συμμετείχα μαζί με συμφοιτητές μου σε επιχειρηματικούς διαγωνισμούς κατακτώντας έτσι την πρώτη θέση σε δύο από αυτούς (CruiseInn 2016, Social Impact Award 2014). Η πιο έντονη εμπειρία μου από το τμήμα ήρθε κατά το τρίτο έτος όπου συμμετείχα στο πρόγραμμα Erasmus λαμβάνοντας δεύτερο πτυχίο (double degree) από την Σχολή διοίκησης του Στρασβούργου. Αργότερα, απασχολήθηκα στο επιστημονικό εργαστήριο του τμήματος, TRANSLOG ενισχύοντας έτσι τις γνώσεις μου πάνω στην κατεύθυνσή μου (Εφοδιαστική Αλυσίδα). Τέλος, μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω πράξη όσα έμαθα σε μία μεγάλη πολυεθνική εταιρεία τροφίμων, αποκτώντας έτσι σημαντική επαγγελματική εμπειρία πριν ακόμα τελειώσω τις σπουδές μου.

Όντας, πλέον υπότροφος διδακτορικός φοιτητής στην Αγγλία, μπορώ να πω ότι οι γνώσεις που αποκόμισα, η φιλοσοφία που μου προσέδωσε το τμήμα αλλά και οι γνωριμίες απέκτησα, μου έδωσαν την δυνατότητα να συνεχίσω σπουδές μου αλλά και να καταστώ ανταγωνιστικός στον κλάδο μου.

Κλείνοντας, δεν θα ήταν υπερβολή να τονίσω πως το ΔΕΤ το συναντάω παντού! Συμφοιτητές μου σπουδάζουν στα καλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα και στελεχώνουν μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου ενώ οι καθηγητές του εκδίδουν στα καλύτερα επιστημονικά περιοδικά. Είναι μία σχολή χτισμένη με μεράκι και αγάπη που αντιμετωπίζει υπαρκτές ανάγκες και επιφέρει σημαντικό αντίκτυπο εντός και εκτός συνόρων.


Ευσταθόπουλος Δημήτρης

Project Leader
The Boston Consulting Group

Η πορεία μου ξεκίνησε το 2000 με την έναρξη των σπουδών μου στο ΔΕΤ, ένα νεοφυές τότε τμήμα με διττή ταυτότητα και πολλά υποσχόμενη εξέλιξη. Μία από τις βασικές ανησυχίες μας τότε, ήταν ότι έλλειπε μια ξεκάθαρη ταυτότητα που θα μας έδινε το συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας. Φοβόμασταν ότι παίρναμε ερεθίσματα από μία ευρεία γκάμα επιστημονικών κατευθύνσεων, αλλά μικρή εξειδίκευση σε κάτι συγκεκριμένο.

Έχοντας διανύσει πάνω από μία δεκαετία στον τραπεζικό τομέα και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες, έχω πλέον πειστεί ότι αυτή η ευρύτητα γνωστικών πεδίων αποτελεί ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα του ΔΕΤ για δύο βασικούς λόγους.

Αφενός, ο σημερινός manager καλείται να διαχειριστεί μία πληθώρα προβλημάτων η λύση των οποίων συχνά ακουμπάει σε διάφορα πεδία. Για παράδειγμα, ο HR manager θα χρειαστεί να κατανοήσει θέματα δεδομένων και systems integration (π.χ. στο πλαίσιο μίας συγχώνευσης), ενώ ο CTO/CIO θα κληθεί να κατανοήσει αρχές marketing για την ανάπτυξη του τελευταίου app της εταιρείας. Η επιτυχία συνίσταται στο να δημιουργούμε συνέργειες καθώς δουλεύουμε για την εκπλήρωση των οργανωσιακών στόχων, κάτι που απαιτεί γέφυρες μεταξύ γνωστικών αντικειμένων και κοινή γλώσσα επικοινωνίας.

Αφ’ ετέρου, έχω εκτιμήσει την ευελιξία που μου προσέφερε η ευρεία πλατφόρμα γνωστικών πεδίων στο να πάρω πολλαπλά ερεθίσματα σε αναζήτηση αυτού που μου ταίριαζε. Πιστεύω ότι οι προτιμήσεις αλλάζουν όταν ο φοιτητής έρθει σε επαφή με το μάθημα, πόσο δε μάλλον όταν δει την εφαρμογή του στην πράξη. Έχοντας εκτεθεί σε διαφορετικά μαθήματα και μετά από την πρακτική άσκηση, οι φοιτητές του ΔΕΤ έχουν την ωριμότητα να επιλέξουν την εξειδίκευση που επιθυμούν, καθώς και να αλλάξουν πορεία στην συνέχεια πατώντας πάνω στα θεμέλια που έχουν ήδη χτίσει. Αυτό αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα στην σημερινή αγορά εργασίας των ρευστών εργασιακών σχέσεων και συχνών αλλαγών.

Αναλογιζόμενος την μέχρι τώρα πορεία μου μπορώ να πω με πεποίθηση ότι οι σπουδές μου στο ΔΕΤ μου έδωσαν εξαιρετικές βάσεις για να προχωρήσω σε μια πληθώρα επαγγελματικών επιλογών σε μία μέχρι τώρα δημιουργική καριέρα. Εύχομαι το ίδιο για τους τωρινούς και μελλοντικούς φοιτητές του.