DETails - Τεύχος 16ο

Newsletter του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας
Τεύχος 16ο, Μάρτιος 2018

      
Online Έκδοση

Νέα μπροσούρα του Τμήματος

Το 15ο ΦΣΔΕΤ έρχεται στις 3 Μαΐου 2018

Editorial Προέδρου

Τα προηγούμενα δυο χρόνια το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών εμφάνισε τις υψηλότερες βάσεις εισαγωγής στο πέμπτο επιστημονικό πεδίο των πανελλαδικών εξετάσεων. Η υψηλή βαθμολογία με την οποία εισάγονται οι φοιτητές μας στο Τμήμα αντικατοπτρίζει τη μεγάλη ζήτηση για φοίτηση σ’ αυτό και συνεπώς την εμπιστοσύνη την οποία η ελληνική κοινωνία δείχνει στα εφόδια και τις γνώσεις που παρέχει το Τμήμα στους φοιτητές του. Είναι μάλιστα αξιοθαύμαστο ότι η ζήτηση αυτή δεν οφείλεται στην τεχνητή έλλειψη προσφοράς που δημιουργούν περιστασιακά σε ορισμένους κλάδους κάποια «επαγγελματικά  δικαιώματα», αλλά στην πραγματικά χρήσιμη υψηλού επιπέδου παιδεία και κατάρτιση των αποφοίτων που εκτιμούν οι ελληνικές και διεθνείς επιχειρήσεις.

Η διάκριση του Τμήματος αναδεικνύει τη στρατηγική διορατικότητα και τις τακτικές επιλογές των ανθρώπων που ίδρυσαν το Τμήμα πριν από είκοσι σχεδόν χρόνια, τη σκληρή και αποτελεσματική δουλειά των φοιτητών, των διδασκόντων και του διοικητικού προσωπικού του Τμήματος, καθώς και την αξία της στήριξής του μέσω πόρων που διέθεσαν και συνεχίζουν να διαθέτουν η Ελληνική Πολιτεία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Kαθηγητής Διομήδης Σπινέλλης
Πρόεδρος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας

Άρθρα μελών ΔΕΠ
Η αναπτυξιακή αξιοποίηση της επιστημονικής έρευνας

από τον Καθηγητή Γιώργο Δουκίδη
(αναδημοσίευση της online έκδοσης του Βήματος, στην ενότητα
«Γνώμες»)

Η έρευνα που πραγματοποιείται στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα θεωρείται από τις πολύ καλές στην Ευρώπη σε ποιοτικό και ποσοτικό επίπεδο. Οι 6.000 και πλέον ερευνητές λειτουργούν σε πάνω από 1.500 ερευνητικές ομάδες, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 200 οργανωμένα ερευνητικά εργαστήρια σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους που θεωρούνται κορυφαία διεθνώς όσον αφορά την παγκόσμια αναγνώριση του επιστημονικού τους έργου, την ποιότητα της παραγόμενης γνώσης και τη συμβολή τους στην πρόοδο του επιστημονικού τους αντικειμένου.

Η διεθνής ανταγωνιστικότητα των Ελλήνων ερευνητών αποδεικνύεται από τη σημαντική επιτυχία στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «H2020», όπου οι ελληνικές συμμετοχές ήταν 1.071 σε 652 διεθνή ερευνητικά έργα και με χρηματοδότηση στα €328 εκατομμύρια. Αυτό το αποτέλεσμα μας κατατάσσει στην 11η θέση, πάνω από τη Φινλανδία, Δανία, Ιρλανδία και Πορτογαλία. Παράλληλα, αν λάβουμε υπ' όψιν τα χρήματα που επενδύονται στον τομέα αυτόν και τις ποιοτικές επιστημονικές δημοσιεύσεις (είναι μια παράμετρος αξιολόγησης της παραγόμενης έρευνας), τότε είμαστε δυόμισι φορές πιο αποδοτικοί από τους Γερμανούς ερευνητές και πέντε φορές από τους Άγγλους. Επιπλέον, οι 4.000 και πλέον Έλληνες ακαδημαϊκοί που εργάζονται σε ξένα πανεπιστήμια είναι από τις πολυπληθέστερες εθνικότητες στο παγκόσμιο ακαδημαϊκό περιβάλλον, ενώ πρόσφατη έρευνα που ανέλυσε τις εθνικότητες των καθηγητών στα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ, οι οποίοι είχαν όμως πάρει την πανεπιστημιακή τους εκπαίδευση στη χώρα προέλευσής τους, κατέταξε την Ελλάδα στη δεύτερη θέση πίσω από το Ισραήλ.

Παρά την αναμφισβήτητη αυτή επιτυχία, η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων είναι ιδιαίτερα απογοητευτική, αφού ετησίως οι ευρωπαϊκές πατέντες από τη χώρα μας είναι μόλις 20-40, ενώ της Φινλανδίας ξεπερνούν τις 1.000. Επίσης μόνο μία-δύο υψηλής επίδρασης νέες εταιρείες, από τις 25 που δημιουργούνται στη χώρα μας ετησίως, βασίζουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο και την επιτυχία τους στην αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων/υπηρεσιών.

Αρκετοί είναι οι λόγοι για τα πενιχρά αυτά αποτελέσματα. Πρώτον η δαιμονοποίηση της επιχειρηματικότητας στα ΑΕΙ για πολλά χρόνια, δεύτερον η χαμηλή επένδυση για έρευνα από τον ιδιωτικό τομέα (μόλις 0,3% του ΑΕΠ) καθώς και το μικρό μέγεθος της τοπικής αγοράς, τρίτον η έλλειψη πληροφόρησης και εμπιστοσύνης μεταξύ της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας. Σε αυτά προστέθηκαν τα τελευταία 2-3 χρόνια και δύο σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν ήδη τεράστιες στρεβλώσεις με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στα εντυπωσιακά αποτελέσματα που αναφέρθηκαν παραπάνω: η τρομερή γραφειοκρατία των ΕΛΚΕ (οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας που διαχειρίζονται τα ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα των ΑΕΙ) και η άδικη φορολογική αντιμετώπιση των ερευνητών (στην πλειονότητά τους λειτουργούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες) ως στελεχών επιχειρήσεων.

Αυτή η αρνητική εικόνα θα μπορούσε να αναστραφεί με ένα ολοκληρωμένο σύνολο δράσεων, με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση της κουλτούρας έρευνας και ανάπτυξης (R&D), την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και τη δημιουργία ενός εθνικού οικοσυστήματος καινοτομίας προς όφελος της εθνικής οικονομίας. Το τελευταίο διάστημα έχουν ξεκινήσει δειλά κάποιες πρωτοβουλίες, αλλά χρειάζεται μια πιο δυναμική παρέμβαση και σύνδεση των παρακάτω δράσεων...

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στον σύνδεσμο: http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=930987

Μπολιάζοντας την επιχειρηματικότητα από το λύκειο…

από την Αν. Καθηγήτρια Κατερίνα Πραματάρη

Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας διοργανώνει για ένατη χρονιά φέτος το Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας (YES program - www.yes.aueb.gr), φέρνοντας στους χώρους του Πανεπιστημίου μαθητές Λυκείου απ’ όλη τη χώρα προκειμένου να εξοικειωθούν με την επιχειρηματικότητα και την επιχειρηματική διαδικασία.

Το YES ξεκίνησε τη λειτουργία του το καλοκαίρι του 2010 σε εθελοντική βάση από τους καθηγητές του Τμήματος που πιστεύουν ότι η καλλιέργεια κουλτούρας καινοτομίας και επιχειρηματικότητας από νεαρή ηλικία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να στραφούν οι νέοι σε επαγγελματικές επιλογές που ενισχύουν την παραγωγικότητα και ενισχύουν την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Από τότε μέχρι σήμερα, για δύο εβδομάδες κάθε καλοκαίρι (τέλος Ιουνίου-αρχές Ιουλίου), περίπου 100 μαθητές λυκείου απ’ όλη την Ελλάδα παρακολουθούν με υποτροφία το Θερινό Σχολείο Επιχειρηματικότητας YES. Οι μαθητές που κάνουν αίτηση στο πρόγραμμα δεν γνωρίζουν ακριβώς τι θα μάθουν και γιατί να έρθουν σε επαφή με θέματα επιχειρήσεων και επιχειρηματικότητας. Έχουν όμως ακούσει από συμμαθητές τους και καθηγητές τους στο Λύκειο να μιλάνε με τόσο ενθουσιασμό για αυτή την εμπειρία, που «τους άλλαξε τη ζωή» όπως λένε μερικοί, που ακούγεται αρκετά καλό για να «θυσιάσουν» τις δύο εβδομάδες του καλοκαιριού και να περάσουν καθημερινά το χρόνο τους στους χώρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο κέντρο της Αθήνας.

Στο πλαίσιο των δύο εβδομάδων οι μαθητές εργάζονται σε ομάδες πάνω σε μία καινοτόμο επιχειρηματική ιδέα την οποία και παρουσιάζουν στο τέλος του προγράμματος σε ειδική εκδήλωση στο μεγάλο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου. Ταυτόχρονα, έχουν συναντήσει μέσα στις δεκαπέντε μέρες πολλούς άλλους νέους που τα έχουν καταφέρει ξεκινώντας από το μηδέν και σε πείσμα των καιρών, επισκέπτονται δυναμικές ελληνικές εταιρίες στο πλαίσιο του προγράμματος in the shadow of an entrepreneur που διοργανώνει ο φοιτητικός όμιλος επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου και έχουν παρακολουθήσει διαλέξεις από καθηγητές του Τμήματος.

Παρακολουθώντας τις τελικές παρουσιάσεις σε πλημμυρίζει ένα θετικό συναίσθημα ελπίδας για το αύριο, καθώς σκέφτεσαι ότι αυτά τα παιδιά, με φοβερό ταλέντο και ήθος, ό,τι και αν σπουδάσουν και σε όποια θέση και αν βρεθούν θα έχουν μια σημαντική συνεισφορά στην κοινωνία μας. Αυτά τα παιδιά έχουν μπολιαστεί από πολύ νωρίς με ένα θετικό πνεύμα επιχειρηματικότητας, έχουν μάθει πώς να καταστρώνεις ένα πλάνο για να βάλεις μια ιδέα σε εφαρμογή και έχουν ξεκινήσει να σκέφτονται λύσεις στα μεγάλα προβλήματα αντί να βλέπουν ανυπέρβλητα εμπόδια. Τι πιο γόνιμο και δημιουργικό παράδειγμα για να μεταφέρουμε στα νέα παιδιά και να τα εμπνεύσουμε ότι μπορούν να καταφέρουν και αυτοί μικρά θαύματα, παραμένοντας σε αυτή τη χώρα και δημιουργώντας χαρούμενες και ανταγωνιστικές θέσεις εργασίας σε διεθνές επίπεδο, για αυτούς και για άλλους.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του προγράμματος www.yes.aueb.gr, στο e-mail yes@aueb.gr ή να απευθυνθούν στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών – ACEin (http://acein.aueb.gr).

Δημοσιεύσεις μελών ΔΕΠ, υποψήφιων διδακτόρων και ερευνητών
Δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά
  1. Androutsopoulos, K.N., Zografos, K.G. (2017), An integrated modelling approach for the bicriterion vehicle routing and scheduling problem with environmental considerations, Transportation Research Part C: Emerging Technologies 82, pp. 180-209. (doi: 10.1016/j.trc.2017.06.013).
  2. Bilanakos, C., Sotiropoulos, D.N., Georgoula, I., Giaglis, G.M. (2017), Optimal Influence Strategies in Social Networks, Computational Economics, 49 (4), pp. 517-561. (doi: 10.1007/s10614-016-9568-1).
  3. Deligianni, I., Voudouris, I., Lioukas, S. (2017), Do Effectuation Processes Shape the Relationship Between Product Diversification and Performance in New Ventures?, Entrepreneurship: Theory and Practice, 41 (3), pp. 349-377. (doi:10.1111/etap.12210).
  4. Diakanastasi, E., Karagiannaki A., Pramatari K. (2018), Entrepreneurial team dynamics and new venture creation process: An exploratory study within a startup incubator, Sage Open.
  5. Dokka, T., Mourtos, I., Spieksma, F.C.R. (2017), Fast separation for the three-index assignment problem, Mathematical Programming Computation, 9 (1), pp. 39-59. (doi: 10.1007/s12532-016-0106-x).
  6. Drossos, D., Lekakos, G., Voulgari, S. (2017), Impacts of multimodal information on smartphones, International Journal of Electronic Marketing and Retailing, 8 (3), pp. 258-282. (doi:10.1504/IJEMR.2017.086137).
  7. Eirinakis, P., Buenabad-Chavez, J, Fornasiero, R., Gokmen, H., Mascolo, J., Mourtos, I., Spieckermann, S., Tountopoulos, V., Werner, F., Woitsch, R. (2017), A proposal of decentralised architecture for optimised operations in manufacturing ecosystem collaboration, IFIP Advances in Information and Communication Technology, 506, pp. 128-137. (doi: 10.1007/978-3-319-65151-4_12).
  8. Griva, A., Bardaki, C., Pramatari, K., Papakiriakopoulos, D. (2018), Retail business analytics: Customer visit segmentation using market basket data, Expert Systems with Applications. Vol. 100, pp. 1-16. (doi: https://doi.org/10.1016/j.eswa.2018.01.029).
  9. Hatton, L., Spinellis, D., van Genuchten, M. (2017), The long-term growth rate of evolving software: Empirical results and implications, Journal of Software: Evolution and Process,  Article in Press. (doi: 10.1002/smr.1847).
  10. Kottaridi, C., Lioukas, S. (2017), Firm competencies and exports among SMEs: The critical role of collaborations, European Journal of International Management, 11 (6), pp. 711-732. (doi: 10.1504/EJIM.2017.087568).
  11. Krasonikolakis, I., Vrechopoulos, A., Pouloudi, A., Dimitriadis, S. (2018), Store Layout Effects on Consumer Behavior in 3D Online Stores, European Journal of Marketing. (accepted for publication-forthcoming). (doi: 10.1108/EJM-03-2015-0183).
  12. Kritikos, M., Kallivokas, D., Malafekas, A, Metzidakis, T. (2018), An introduction to decision making using the elimination method of Fourier-Motzkin, Journal of Statistics & Management Systems. (doi: 10.1080/09720510.2017.1418210).
  13. Kritikos, M.N. (2017), A full ranking methodology in data envelopment analysis based on a set of dummy decision making units, Expert Systems with Applications, 77, pp. 211-225. (doi: 10.1016/j.eswa.2017.01.042).
  14. Kritikos, M., Ioannou, G. (2017), A greedy heuristic for the capacitated minimum spanning tree problem, Journal of the Operational Research Society, 68 (10), pp. 1223-1235. (doi: 10.1057/s41274-016-0146-7).
  15. Kritikos, M., Kallivokas, D. (2017), The elimination method of Fourier-Motzkin in Linear Programming, Journal of Information Systems & Operations Management, 11 (2), pp. 305-309. (link).
  16. Lappas, P., Kritikos, M. (2018), Teaching and Numerical Analysis and Optimization: A Didactic Framework and Applications of Inquiry-based Learning, Higher Education Studies, 8 (1), pp. 42-57. (doi: https://doi.org/10.5539/hes.v8n1p42).
  17. Lappas, P., Kritikos, M., Ioannou, G. (2017), A two –phase solution algorithm for the inventory routing problem with time windows, Journal of Mathematical and System Science, 7, pp. 237-247. (doi: DOI: 10.17265/2159-5291/2017.09.001).
  18. Lazaris, C., Vrechopoulos, A., Doukidis, G. (2018), Physical Web Atmospherics: Utilizing Internet of Things to Conceptualize Store Atmosphere in Omnichannel Retailing", International Journal of Technology Marketing. (accepted for publication-forthcoming). (doi: 10.1504/IJTMKT.2017.10011510).
  19. Magos, D., Mourtos, I. (2017), Submodularity and its application to some global constraints, Annals of Mathematics and Artificial Intelligence, 79 (4), pp. 267-289. (doi: 10.1007/s10472-016-9522-x) .
  20. Mitropoulos, D., Spinellis, D. (2017), Fatal injection: A survey of modern code injection attack countermeasures, PeerJ Computer Science 2017 (11), e136. (doi:10.7717/peerj-cs.136).
  21. Nikolopoulou, A.I., Repoussis, P.P., Tarantilis, C.D., Zachariadis, E.E. (2017), Moving products between location pairs: Cross-docking versus direct-shipping, European Journal of Operational Research, 256 (3), pp. 803-819. (doi: 10.1016/j.ejor.2016.06.053).
  22. Paraskevopoulos, D.C., Laporte, G., Repoussis, P.P., Tarantilis, C.D. (2017), Resource constrained routing and scheduling: Review and research prospects, European Journal of Operational Research, 263 (3), pp. 737-754. (doi: 10.1016/j.ejor.2017.05.035).
  23. Pappas, I.O., Kourouthanassis, P.E., Giannakos, M.N., Lekakos, G. (2017), The interplay of online shopping motivations and experiential factors on personalized e-commerce: A complexity theory approach, Telematics and Informatics, 34 (5), pp. 730-742. (doi: 10.1016/j.tele.2016.08.021).
  24. Pappas, I.O., Mikalef, P., Giannakos, M.N., Krogstie, J., Lekakos, G. (2017), Social media and analytics for competitive performance: A conceptual research framework, Lecture Notes in Business Information Processing, 263, pp. 209-218. (doi: 10.1007/978-3-319-52464-1_19).
  25. Plitsos, S., Repoussis, P.P., Mourtos, I., Tarantilis, C.D. (2017), Energy-aware decision support for production scheduling, Decision Support Systems, 93, pp. 88-97. (doi: 10.1016/j.dss.2016.09.017).
  26. Pournarakis, D.E., Sotiropoulos, D.N., Giaglis, G.M. (2017), A computational model for mining consumer perceptions in social media, Decision Support Systems, 93, pp. 98-110. (doi: 10.1016/j.dss.2016.09.018).
  27. Ryan, A.M., Reeder, M.C., Golubovich, J., Grand, J., Inceoglu, I., Bartram, D., Derous, E., Nikolaou, I., Yao, X. (2017), Culture and Testing Practices: Is the World Flat?, Applied Psychology, 66 (3), pp. 434-467. (doi: 10.1111/apps.12095).
  28. Spinellis, D., Fragkoulis, M. (2017), Extending Unix Pipelines to DAGs, IEEE Transactions on Computers, 66 (9), 7903579, pp. 1547-1561 (doi: 10.1109/TC.2017.2695447).
  29. Spinellis, D. (2017), A repository of Unix history and evolution, Empirical Software Engineering, 22 (3), pp. 1372-1404. (doi: 10.1007/s10664-016-9445-5).
  30. Spinellis, D. (2017), Software-Engineering the Internet of Things, IEEE Software, 34 (1),7819398, pp. 4-6. (doi: 10.1109/MS.2017.15).
  31. Spinellis, D. (2017), How Abundance Changes Software Engineering, IEEE Software, 34 (3),7927929, pp. 4-7. (doi: 10.1109/MS.2017.80).
  32. Spinellis, D. (2017), Software Reliability Redux, IEEE Software, 34 (4),7974699, pp. 4-7. (doi: 10.1109/MS.2017.98).
  33. Spinellis, D. (2017), State-of-the-art software testing. IEEE Software, 34 (5), pp. 4–6. (doi: 10.1109/MS.2017.3571564).
  34. Spinellis, D. (2017), The elusiveness of smart healthcare. IEEE Software, 34 (6), pp. 4–6. (doi: 10.1109/MS.2017.4121206).
  35. Voudouris, Ι. Deligianni, Ι. and Lioukas, S. (2017), Labor flexibility and innovation in new ventures, Industrial and Corporate Change, 26 (5): 931–951, (doi:10.1093/icc/dtv019).
  36. Zachariadis, E.E., Tarantilis, C.D., Kiranoudis, C.T. (2017), Vehicle routing strategies for pick-up and delivery service under two dimensional loading constraints,  Operational Research, 17 (1), pp. 115-143 . (doi: 10.1007/s12351-015-0218-5).
  37. Zografos, K.G., Madas, M.A., Androutsopoulos, K.N. (2017), Increasing airport capacity utilisation through optimum slot scheduling: review of current developments and identification of future needs, Journal of Scheduling, 20 (1), pp. 3-24. (doi: 10.1007/s10951-016-0496-7).
  38. Zografos, K.G., Androutsopoulos, K.N., Madas, M.A. (2017), Minding the gap: Optimizing airport schedule displacement and acceptability, Transportation Research Part A: Policy and Practice, Article in Press.
Δημοσιεύσεις σε επιστημονικά συνέδρια
  1. Beller, M., Spruit, N., Spinellis, D., Zaidman, A., (2018), On the dichotomy of debugging behavior among programmers. In Proceedings of the 40th International Conference on Software Engineering, New York, NY, USA, Association for Computing Machinery. To appear. (doi: 10.1145/3180155.3180175).
  2. Diakanastasi, E., Trachana, T., Karagiannaki, A., Pramatari, K. (2017), Entrepreneurial team dynamics in a country under financial crisis and new venture creation process: An exploratory study within a startup incubator, In the Proceedings of the 12th European Conference on Innovation and Entrepreneurship – ECIE 2017, Paris, France. (link).
  3. Efstathiou V., Christos Chatzilenas, Ch., Diomidis Spinellis, D. (2018), Word embeddings for the software engineering domain, In 15th International Conference on Mining Software Repositories: Data Showcase Track, MSR '18, New York, NY, USA, Association for Computing Machinery. (doi: 10.1145/3196398.3196448).
  4. Efstathiou V., Diomidis Spinellis D. (2018), Code review comments: Language matters, In 40th International Conference on Software Engineering: New Ideas and Emerging Results Track, ICSE-NIER '18, New York, NY, USA, Association for Computing Machinery. (doi: 10.1145/3183399.3183411).
  5. Georgiou, K., Nikolaou, I. (2017), The impact of a training intervention developing Psychological Capital on job search success, Annual Meeting of the Academy of Management, Atlanta, USA. (doi: 10.5465/AMBPP.2017.15130abstract).
  6. Georgiou, S., Kechagia, M., Louridas, P., Spinellis, D. (2018), What are your programming language’s energy-delay implications?, In 15th International Conference on Mining Software Repositories: Technical Track, MSR '18, New York, NY, USA, Association for Computing Machinery. (doi:10.1145/3196398.3196414).
  7. Georgiou, S., Kechagia, M., Spinellis, D. (2017), Analyzing programming languages' energy consumption: An empirical study. In PCI 2017: Proceedings of the 21st Pan-Hellenic Conference on Informatics, ACM International Conference Proceeding Series. ACM Press. (doi: 10.1145/3139367.3139418).
  8. Gkortzis A., Mitropoulos, D., Spinellis, D. (2018), VulinOSS: A dataset of security vulnerabilities in open-source systems, In 15th International Conference on Mining Software Repositories: Data Showcase Track, MSR '18, New York, NY, USA, Association for Computing Machinery. (doi: 10.1145/3196398.3196454).
  9. Gkortzis, A., Rizou, S., Spinellis, D. (2017), An empirical analysis of vulnerabilities in virtualization technologies, Proceedings of the International Conference on Cloud Computing Technology and Science, CloudCom 2016, Parc Alvisse HotelLuxembourg, Luxembourg, 7830734, pp. 533-538. (doi: 10.1109/CloudCom.2016.0093).
  10. Gkotsi-Koroni, N., Soderquist, K.E. (2017), A Systematic Approach to Studying Support Initiatives for Innovation and Entrepreneurship in a Crisis Economy, 15th Globelics International Conference, Athens, Greece.
  11. Gousios, G., Spinellis, D. (2017), Mining software engineering data from GitHub, Proceedings - 2017 IEEE/ACM 39th International Conference on Software Engineering Companion, ICSE-C 2017, Buenos Aires, Argentina, 7965403, pp. 501-502. (doi: 10.1109/ICSE-C.2017.164).
  12. Kechagia, M., Spinellis, D. (2017), Type Checking for Reliable APIs, Proceedings - 2017 IEEE/ACM 1st International Workshop on API Usage and Evolution, WAPI 2017, Buenos Aires, Argentina, 7965487, pp. 15-18. (doi: 10.1109/WAPI.2017.5).
  13. Kechagia, M., Sharma, T., Spinellis, D. (2017), Towards a context dependent Java exceptions hierarchy, Proceedings - 2017 IEEE/ACM 39th International Conference on Software Engineering Companion, ICSE-C 2017, Buenos Aires, Argentina, 7965354, pp. 347-349. (doi: 10.1109/ICSE-C.2017.134).
  14. Kotsopoulos, D., Bardaki, C., Lounis, S., Papaioannou, T., Pramatari, K. (2017), Designing an IoT-enabled Gamification Application for Energy Conservation at the Workplace: Exploring Personal and Contextual Characteristics, Proceedings of the 30th BLED Conference (BLED 2017), Dublin, Ireland. (link).
  15. Kotsopoulos, D., Bardaki, C., Lounis, S., Pramatari, K. (2017), Effecting Employee Energy Conservation Behaviour at the workplace by utilising Gamification, Proceedings of European Conference on Information Systems (ECIS 2017), Dublin, Ireland. (link).
  16. Lappas P., Kritikos M., Ioannou G., Bournetas A. (2017), A combination of Monte-Carlo simulation and a VNS meta-heuristic algorithm for solving the Stochastic Inventory Routing Problem with Time Windows, International Conference on Optimization and Decision Science Sorrento, Italy. (link).
  17. Lattas A, Spinellis, D. (2018), Echoes from space: Grouping commands with large-scale telemetry data. In 40th International Conference on Software Engineering: Software Engineering in Practice Track, ICSE-SEIP '18, New York, NY, USA, Association for Computing Machinery. (link).
  18. Lounis, S., Kotsopoulos, D., Bardaki, C., Papaioannou, T.G., Pramatari, K. (2017), Waste no more: Gamification for energy efficient behaviour at the workplace, CEUR Workshop Proceedings, GamiFIN 2017, Pori, Finland, 1857, pp. 129-134. (http://ceur-ws.org/Vol-1857/gamifin17_p17.pdf).
  19. Λάζαρης, Χ., Βρεχόπουλος, Α. (2017), Σερφάροντας στο Φυσικό Κατάστημα Αξιοποιώντας το Physical Web: Μια Αρχική Διερευνητική Μελέτη, 14ο Φοιτητικό Συνέδριο Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας, 27 Απριλίου 2017, Αθήνα, Ελλάδα. (link).
  20. Μετζιδάκης, Θ. Ρεπούσης, Π., Κρητικός, Μ., Ιωάννου, Γ. (2017), Ανασκόπηση των συνδυασμένων προβλημάτων χωροθέτησης εγκαταστάσεων και δρομολόγησης οχημάτων, 34ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας, Λευκάδα.
  21. Sharma, T. (2018), Detecting and managing code smells: research and practice, In Companion: Proceedings of the 40th International Conference on Software Engineering, ICSE-C '18. New York, NY, USA, Association for Computing Machinery. Technical Briefing.
  22. Sharma, T., Fragkoulis, M., Spinellis. D. (2017), House of cards: Code smells in open-source C# repositories. In ESEM 2017: ACM/IEEE International Symposium on Empirical Software Engineering and Measurement, pp. 424–429. (doi:10.1109/ESEM.2017.57).
  23. Spinellis, D., Gousios, G. (2018), How to analyze Git repositories with command line tools: We're not in Kansas anymore, In Companion: Proceedings of the 40th International Conference on Software Engineering, ICSE-C '18, New York, NY, USA, Association for Computing Machinery, Technical Briefing. (doi: 10.1145/3183440.3183469).
  24. Spinellis D. (2018), Documented Unix facilities over 48 years, In MSR'18: Proceedings of the 15th Conference on Mining Software Repositories, New York, NY, USA, Association for Computing Machinery, To appear. (doi: 10.1145/3196398.3196476).
  25. Trachana, T., Diakanastasi, E., Karagiannaki A., Pramatari, K. (2017), Industry Accelerator Linkage: the critical success factors in Open innovation programs, In the Proceedings of the 12th European Conference on Innovation and Entrepreneurship – ECIE 2017, Paris, France.
  26. Trachana, T., Karagiannaki A., Pramatari, K. (2017), Open Innovation Initiative and New Venture Teams: Insights for Incubator Readiness, In the Proceedings of the 24th Innovation and Product Development Conference, Reykjiavik, Iceland.
Κεφάλαια σε βιβλία
  1. Nikolaou, I. Georgiou, K. Bauer, T.N, Truxillo, D. M. (in press), Technology and Applicant Reactions, In R. N. Landers (Ed.), Cambridge Handbook of Technology and Employee Behavior, Cambridge: Cambridge University Press.
  2. Nikolaou, I. & Foti, K. (in press), Personnel Selection and Personality, In V. Zeigler-Hill & T. Shackelford (Eds.), The SAGE Handbook of Personality and Individual Differences, London: Sage. (link).
  3. Nikolaou, I. & Tsoni, E. (in press), Internet Recruitment, In B. Warf (Ed.), The SAGE Encyclopedia of the Internet, London: Sage. (link).
Δραστηριότητες μελών ΔΕΠ
Νέο μέλος ΔΕΠ

Στο διδακτικό προσωπικό του Τμήματος ανήκει πλέον ο  Επίκουρος Καθηγητής Εμμανουήλ Ζαχαριάδης αφού ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του ως νέο μέλος ΔΕΠ.

Ο κος Ζαχαριάδης είναι διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου (ΕΜΠ) Πολυτεχνείου και έχει λάβει το μεταπτυχιακό τίτλο MSc in Computing Science από το Imperial College London. Οι διδακτορικές του σπουδές είχαν σαν αντικείμενο την αντιμετώπιση προβλημάτων επιχειρησιακής έρευνας με χρήση υπολογιστικών μεθοδολογιών βελτιστοποίησης και πραγματοποιήθηκαν στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ.

Η ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στις παρακάτω περιοχές: (α) Ανάπτυξη προτύπων μαθηματικού προγραμματισμού και υπολογιστικών μεθόδων βελτιστοποίησης για την επίλυση προβλημάτων επιχειρησιακής έρευνας, (β) Βελτιστοποίηση δικτύων διανομής, μεταφορών και υπηρεσιών εφοδιαστικής, (γ) Διοίκηση παραγωγής, υπηρεσιών και επιχειρησιακών λειτουργιών και (δ) Μελέτη και ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας στο περιβάλλον. Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει 20 δημοσιευμένα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά (με Impact Factor - Web of Science) στις περιοχές της Διοικητικής Επιστήμης, της Επιχειρησιακής Έρευνας και της Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Έχει συμμετάσχει με επιτυχία σε διάφορα ευρωπαϊκά αλλά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα στα προαναφερθέντα ερευνητικά αντικείμενα. Η διδακτική του εμπειρία εκτείνεται σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, στους τομείς των ποσοτικών μεθόδων, της επιχειρησιακής έρευνας και της βελτιστοποίησης συστημάτων εφοδιαστικής.

Προσωπική Ιστοσελίδα: https://www.aueb.gr/el/faculty_page/zahariadis-emmanoyil

Συμμετοχή στη διοργάνωση ή σε πάνελ συνεδρίων
  • Βρεχόπουλος, Α. (2018), Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Διεθνούς Συνεδρίου «International Conference on Contemporary Marketing Issues (ICCMI)», Αθήνα, Ελλάδα.
  • Βρεχόπουλος, Α. (2017), Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Διεθνούς Συνεδρίου «International Conference on Contemporary Marketing Issues (ICCMI)», Θεσσαλονίκη, Ελλάδα.
  • Doukidis, G. (2018), Participation to sessions “Unemployment and addressing skills mismatch” and “Shaping a national digital strategy – Greece”, Delphi Economic Forum III, Delfi, Greece.
  • Δουκίδης, Γ. (2018), Συντονισμός πάνελ «Προκλήσεις της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης και οι αντιδράσεις της ελληνικής αγοράς», Ημερίδα Ex MBA Alumni: 4η Βιομηχανική Επανάσταση στην Ελλάδα, Αθήνα, Ελλάδα.
  • Δουκίδης, Γ. (2017), Συμμετοχή στο πάνελ «Ψηφιακές δεξιότητες και αγορά εργασίας», Συνέδριο ΣΕΒ  «Ψηφιακή Στρατηγική της Ελλάδας», Αθήνα, Ελλάδα.
  • Δουκίδης, Γ. (2017), Συμμετοχή στο πάνελ «Πως βλέπουν τις ομάδες πωλήσεων από ψηλά και με ακαδημαϊκό μάτι», 8ο Συνέδριο Πωλήσεων του Ινστιτούτου Πωλήσεων Ελλάδος (ΙΠΕ), Αθήνα, Ελλάδα.
  • Lekakos, G. (2018), Co-chair of the Big Data and Business Analytics Ecosystems (DeBASE 2018) workshop, Business Information Systems conference.
  • Lekakos, G. (2017), Track co-chair, Big Data Analytics Ecosystems, Mediterranean Conference on Information Systems.
  • Κρητικός, Μ. (2017), Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του 34ου Πανελλήνιου Συνέδριου Μαθηματικής Παιδείας, Λευκάδα.
  • Κρητικός, Μ. (2017), Μέλος της οργανωτικής επιτροπής του «First Congress of Greek Mathematicians FCGM-2018», http://www.hms.gr/fcgm2018/index.html.
  • Pouloudi, N. (2018), Conference Co-Chair, Mediterranean Conference on Information Systems (MCIS 2018), forthcoming 28-30 September 2018, Corfu, Greece. Research Paper Co-Chair, European.
  • Pouloudi, N. (2018), Conference on Information Systems (ECIS 2018), forthcoming 23-28 June 2018, Portsmouth, UK.
  • Pouloudi, N. (2017), Conference Co-Chair, Mediterranean Conference on Information Systems (MCIS 2017), 4-5 September 2017, Genova, Italy.
  • Πουλυμενάκου, Α. (2017), Συντονισμός πάνελ «Transforming Behavior», 13th eBusiness Forum on Digital Business Transformation and Innovation των ΕΙΠ της ΕΕΔΕ και Εργαστηρίου ELTRUN του ΟΠΑ, Αθήνα, Ελλάδα.
  • Πουλυμενάκου, Α. (2018), Μέλος της επιτροπής κριτών για «Business Information Technology Excellence Awards 2018, Boussias Conferences, Αθήνα, Ελλάδα.
  • Πουλυμενάκου, Α. (2018), Μέλος της επιτροπής κριτών για «Educational Leaders Awards», Δίκτυο για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη & Boussias Conferences, Αθήνα, Ελλάδα.
  • Pramatari, K. (2018), Track chair for the Conference Theme Track “Bridging the Internet of People, Data, and Things”, International Conference on Information Systems, ICIS 2018 (by invitation).
  • Σπινέλλης, Δ. (2017), Μέλος της Επιτροπής Προγράμματος, 1st International Symposium on Empirical Software Engineering and Measurement (ESEM 2017), short-papers and posters track, Toronto, Canada.
  • Σπινέλλης, Δ. (2017), Μέλος της Επιτροπής Προγράμματος, 11th Joint Meeting of the European Software Engineering Conference and the ACM SIGSOFT Symposium on the Foundations of Software Engineering (ESEC/FSE 2017), Paderborn, Germany.
  • Σπινέλλης, Δ. (2017), Μέλος της Επιτροπής Προγράμματος, 14th International Conference on Mining Software Repositories (MSR 2017), Buenos Aires, Argentina.
  • Σπινέλλης, Δ. (2017), Μέλος της Επιτροπής Προγράμματος, 13th International Conference on Open Source Software Systems (OSS 2017), Buenos Aires, Argentina.
Προσκεκλημένες ομιλίες
  • Δουκίδης, Γ. (2018), Καινοτόμος Νεανική Επιχειρηματικότητα και ο ρόλος των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, Σεμινάριο «Με ποιο πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης θα πορευτεί η χώρα;», Πρόγραμμα Jean Monnet, ΟΠΑ, Αθήνα, Ελλάδα.
  • Λεκάκος, Γ. (2017), Banking ‘legacy’ in the FinTech era, 15ο Bank Management Conference, Divani Caravel, Αθήνα, Ελλάδα.
  • Λεκάκος, Γ. (2017), Προϋποθέσεις και πολιτικές για την αξιοποίηση και υιοθέτηση των ψηφιακών πληρωμών, Payments 360 Conference.
  • Nikolaou, I. (2018), Technology in Employee Recruitment and Selection: Where are we now and where are we going?, Invited Keynote Presentation at the Future of Work and Organizational Psychology Advanced International Seminar, Universidad Complutence, Madrid, Spain.
  • Nikolaou, I. (2017), Technology in Employee Recruitment and Selection, Invited Keynote Presentation at the Recruitment and Selection Symposium "New Trends and Boundary Conditions in Recruitment and Selection Procedures", Surrey Business School, Surrey, UK.
  • Nikolaou, I. (2017), Alliance for Organizational Psychology Invited Symposium-The Impact of Technology on Recruitment and Selection: An International Perspective, 32nd Annual Conference of the Society for Industrial and Organizational Psychology, Orlando, USA.
  • Nikolaou, I. (2017), New trends in recruitment, Research evidence from Greece, Boussias Recruitment Conference, Athens, Greece.
  • Poulymenakou, A. (2017), Technology-Mediated Learning Quality: Predictors of Lifelong Learner Satisfaction, Mediterranean Conference in Information Systems, Genova, Italy.
  • Poulymenakou, A. (2017), Business process innovation in digital platforms, Participation to panel “Teaching cases in digital transformation”, Annual SAP University Alliances EMEA Academic Conference, Karlsruhe Institute of Technology.
  • Spinellis, D. (2018), Unix architecture evolution from the 1970 PDP-7 to the 2018 FreeBSD: Important milestones and lessons learned, Full-length presentation, FOSDEM '18: Free and Open Source Software Developers' European Meeting, Brussels, Belgium.
  • Spinellis, D. (2017), Reforms required in the public administration. Invited talk (in Greek), Beyond Austerity: Reforming the Greek Economy, book presentation, Athens, Greece.
  • Spinellis, D. (2017), Agile development tooling, Lightning talks track, Agile Greece Summit, Athens, Greece.
  • Diomidis Spinellis, Tse-Hsun Chen, Yasutaka Kamei, Masanari Kondo, Neil Walkinshaw, Xin Xia, and Shin Yoo (2017), Minining software repositories and search-based software engineering tools and infrastructures, Presentation. NII Shonan Meeting 105: Data-Driven Search-Based Software Engineering, Shonan Village Center, Japan.
Παρουσιάσεις σε επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες & άλλες εκδηλώσεις
  • Doukidis, G. (2017), Challenges and opportunities for the e-commerce sector in Greece, Business & Competition in Greece in the context of the digital single market, American-Hellenic Chamber of Commerce, Athens, Greece.
  • Doukidis, G. (2017), Data-driven innovations in the retail supply-chains: From digital to business transformation, 6th International Symposium on Operational Research Conference, Athens, Greece.
  • Δουκίδης, Γ. (2017), Το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα και οι προοπτικές ανάπτυξής του, eCommerce Conference Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA), Αθήνα, Ελλάδα.
  • Δουκίδης, Γ. (2017), Ο ρόλος των ΑΕΙ και ΕΚ στην καινοτόμο επιχειρηματική ανάπτυξη Συνέδριο  ΠΡΩΠΑΙΔΕΙΑ «ΑΕΙ, έρευνα, καινοτομία, επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη», Αθήνα, Ελλάδα.
  • Δουκίδης, Γ. (2017), Ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα και η παράδοση των προϊόντων, 9ο Διεθνές Συνέδριο ΕΕΤΤ, Αθήνα, Ελλάδα.
  • Δουκίδης, Γ. (2017), From digital transformation to business transformation: προετοιμάζοντας τα σύγχρονα στελέχη, Συνέδριο Digital Transformation, Αθήνα, Ελλάδα.
  • Δουκίδης, Γ. (2017), Data-driven consumer-centric innovations for digital transformation, 12ο Συνέδριο Ελληνικού Ινστιτούτου Εξυπηρέτησης, Αθήνα, Ελλάδα.
  • Δουκίδης Γ. (2017), Η αξιοποίηση της έρευνας των Ελληνικών Πανεπιστημίων και η συμβολή της στην ανάπτυξη, Thessaloniki International Summit «Step in the right direction», Θεσσαλονίκη, Ελλάδα.
  • Δουκίδης, Γ. (2017), Πλαίσιο αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων, 15th Globelics International Conference, Αθήνα, Ελλάδα
  • Δουκίδης, Γ. (2017), Ο ρόλος του ηλεκτρονικού επιχειρείν στις Ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις, Συνέδριο Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων και Google «Εξαγωγές με τα εργαλεία του Διαδικτύου», Αθήνα, Ελλάδα.
  • Δουκίδης, Γ. (2017), Ψηφιακές τεχνολογίες και business analytics για αναβάθμιση της αγοραστικής εμπειρίας στο λιανεμπόριο, 10ο Συνέδριο DIY & Home Improvement, Αθήνα, Ελλάδα.
  • Δουκίδης, Γ. (2017), Έρευνα ηλεκτρονικού εμπορίου 2017 B-C στην Ελλάδα: η συμπεριφορά των online καταναλωτών, 13th eBusiness Forum on Digital Business Transformation and Innovation των ΕΙΠ της ΕΕΔΕ και Εργαστηρίου ELTRUN του ΟΠΑ, Αθήνα, Ελλάδα.
  • Georgiou, K., Nikolaou, I. (2017), Serious gaming in employees’ selection process, In I. Nikolaou (2017): Alliance for Organizational Psychology Invited Symposium-The Impact of Technology on Recruitment and Selection: An International Perspective, 32nd Annual Conference of the Society for Industrial and Organizational Psychology, Orlando, USA. (link).
  • Georgiou, K.,  Nikolaou, I. (2017), The impact and development of Psychological Capital on job seekers, 32nd Annual Conference of the Society for Industrial and Organizational Psychology, Orlando, USA.
  • Georgiou, K., Nikolaou, I. (2017), Gamification in recruitment and selection, In I. Nikolaou (2017): European Network of Selection Researchers (ENESER) Symposium; Recruitment in the Digital Era, 18th congress of the European Association of Work and Organizational Psychology (EAWOP), Dublin, Ireland. (link).
  • Georgiou, K., Nikolaou, I. (2017), Psychological Capital and job search behaviors along the different recruitment stages, 18nd congress of the European Association of Work and Organizational Psychology (EAWOP), Dublin, Ireland.
  • Ιωάννου Γ. (2018), Industry 4.0: Α revolution or just a name?, Ημερίδα Ex MBA Alumni: 4n Βιομηχανική Επανάσταση στην Ελλάδα, Αθήνα, Ελλάδα.
  • Μπουραντάς Δ. (2018), Leadership skills for the dynamic environment of 4IR, Ημερίδα Ex MBA Alumni: 4n Βιομηχανική Επανάσταση στην Ελλάδα, Αθήνα, Ελλάδα.
  • Nikolaou, I., Georgiou, K. (2017), Serious gaming and applicants’ reactions; the role of openness to experience, In M. Armstrong, D. R. Sanchez & K. N. Bauer (2017): Gaming and Gamification IGNITE: Current Trends in Research and Application. 32nd Annual Conference of the Society for Industrial and Organizational Psychology, Orlando, USA.
  • Χατζηαντωνίου, Δ. (2018), Data-driven Economy & Challenges,  Ημερίδα Ex MBA Alumni: 4η Βιομηχανική Επανάσταση στην Ελλάδα, Αθήνα, Ελλάδα.
Συμμετοχή σε συντακτικές επιτροπές επιστημονικών περιοδικών
Λοιπές δράσεις
Σημαντικές διακρίσεις
Δημοσίευση επιστημονικής εργασίας

Η επιστημονική εργασία που εκπόνησε ο φοιτητής Αλέξανδρος Λάττας σε συνεργασία με τον Καθ. Διομήδη Σπινέλλη με τίτλο «Echoes from Space: Grouping Commands with Large-Scale Telemetry Data» έγινε δεκτή για δημοσίευση στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο ICSE-SEIP '18: 40th International Conference on Software Engineering: Software Engineering in Practice Track, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 27 Μαΐου έως 3 Ιουνίου, στην πόλη Gothenburg της Σουηδίας.

Πρωτιά για την ομάδα «ParkAllou» στο «JA Start Up 2017»

Το πρώτο βραβείο στον φοιτητικό διαγωνισμό Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Start Up 2017» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, με τη συνεργασία της MetLife, κατέκτησε η ομάδα «ΡarkAllou» που αποτελείται από τους: Άννα-Εμμανουέλα Τσιμπλακάκη, Παναγιώτη Γεωργόπουλο, Αλέξανδρο Πανταζόπουλο και Ελευθέριο Πατρίκη, τεταρτοετείς φοιτητές του Τμήματος, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή κ. Γεώργιου Δουκίδη.

Περισσότερα

Χρυσοί οι φοιτητές μας στο διαγωνισμό «Ace the Case»

Οι τριτοετείς φοιτητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Λάμπρος Αργυρίου, Ευθύμης Ψαραύτης, Γεράσιμος Τζάκης και  Κατερίνα Δημοπούλου, έχοντας ως ομάδα προκριθεί μεταξύ 40 ομάδων αποτελούμενων από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές,  συμμετείχαν στο διαγωνισμό Ace the Case, που πραγματοποιήθηκε από την KPMG στις 11 και 12 Μαΐου 2017 και κατέκτησαν την πρώτη θέση.

Περισσότερα

Στην κορυφή του «Global Student Entrepreneurs Awards»

Ο Λευτέρης Αραπάκης, φοιτητής του ΔΕΤ, πήρε το πρώτο βραβείο στην Ελλάδα για τον φοιτητικό διαγωνισμό Global Student Entrepreneurs Awards (GSEA) που διοργανώνει το Entrepreneurs' Organization και εκπροσώπησε την Ελλάδα στον αντίστοιχο παγκόσμιο διαγωνισμό που διεξήχθη στην Φρανκφούρτη, στις 27-29 Απριλίου 2017, διεκδικώντας με άλλους 50 φοιτητές-καινοτόμους επιχειρηματίες απ' όλο τον κόσμο έπαθλα και παροχές συνολικής αξίας 400.000$. Ο κ. Αραπάκης είναι ιδρυτής της βραβευμένης καινοτόμου εταιρίας Enaleia, η πρώτη σχολή για την επαγγελματική αλιεία στην Ελλάδα.

Σημαντική διάκριση στο «Global Student Challenge»

Οι φοιτητές του Τμήματος  Γεώργιος Γραβάνης (μεταπτυχιακός), Δημήτριος Μάλαμας, Παναγιώτης Εξαρχάκος και Μανόλης Χατζηδαυίδ (προπτυχιακοί), έχοντας έρθει πρώτοι ως ομάδα  στην Ελλάδα στο διαγωνισμό Global Student Challenge του Supply Chain Finance Community (https://www.globalstudentchallenge.org/), εκπροσώπησαν την χώρα μας στον παγκόσμιο τελικό του ίδιου διαγωνισμού (10-13 Απριλίου 2017, Windesheim University, The Netherlands), όπου τους συνόδεψε ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος ΔΕΤ, Γιάννης Μούρτος. Μεταξύ των 21 ομάδων που έφθασαν στον παγκόσμιο τελικό, η Ελληνική ομάδα μετά από ένα σκληρό τριήμερο διαγωνιστικό πρόγραμμα κατέκτησε την 9η θέση.

Περισσότερα

Βραβεύσεις στο «Start-up/Scale-up»

Στο δεύτερο Πανελλήνιο διαγωνισμό Start-up/Scale-up απέσπασαν βραβεία οι παρακάτω start-ups που συμμετέχουν οι φοιτητές του ΔΕΤ:

Το βραβείο Καινοτόμο Προϊόν κέρδισε ο Δημήτρης Φρουζής, μέλος της εταιρίας Longevity Diet Foods. Η Longevity είναι μια νέα καινοτόμος εταιρία βιοτεχνολογίας που φέρνει μια εντελώς νέα γενιά 100% φυσικών προϊόντων διατροφής, σούπερ γευστικών, με βιολειτουργικές ιδιότητες και οφέλη για τη υγεία του ανθρώπου.

Στην κατηγορία Καινοτόμος Υπηρεσία διακρίθηκε η Χριστίνα Χανιωτάκη, μέλος της εταιρίας Doobbear. Η Doobbear είναι το πρώτο Ελληνικό κοινωνικό δίκτυο όπου μπορείς να καταγράψεις τη φωνή σου και να στείλεις ένα ηχητικό μήνυμα στους φίλους σου (audio social network).

Ο Λόγος στους αποφοίτους μας

Αναστασία Γρίβα
Λέων Γαβαλάς

Υποψήφιοι διδάκτορες Τμήματος ΔΕΤ

Μετά από μια 10ετή επαφή με την κοινότητα φοιτητών, αποφοίτων και καθηγητών του ΔΕΤ μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η επιλογή των σπουδών μας ήταν η καλύτερη που μπορούσαμε να κάνουμε σε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο.

Αυτή τη στιγμή παράλληλα με τις διδακτορικές μας σπουδές δραστηριοποιούμαστε επιχειρηματικά στο αντικείμενο των mobile shopper marketing και των retail analytics. Το 2012 ολοκληρώσαμε τις προπτυχιακές μας σπουδές στο ΔΕΤ. Στη συνέχεια ακολουθήσαμε διαφορετικές μεταπτυχιακές σπουδές στα Πληροφοριακά Συστήματα και στο MBA International, ενώ τώρα είμαστε και πάλι στο ΔΕΤ υποψήφιοι διδάκτορες.

Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του ΔΕΤ καλύπτει αρκετά αντικείμενα, ερχόμενο απέναντι  από το μοντέλο εξειδίκευσης που υπήρχε μέχρι πρόσφατα στην αγορά εργασίας. Η δυνατότητα κατανόησης διαφορετικών αντικειμένων, τεχνικών και business, προσωπικά μας έδωσε τη δυνατότητα να επικοινωνούμε ανάμεσα στους δύο κόσμους και να μπορούμε να προτείνουμε τεχνικές λύσεις που έδιναν αξία σε πραγματικά προβλήματα της αγοράς.

Κάνοντας ανασκόπηση στη βάση του Συλλόγου Αποφοίτων ΔΕΤ, διαπιστώνουμε ότι πάνω από το 97% των συμφοιτητών μας αυτή τη στιγμή εργάζεται σε θέση σχετική με το αντικείμενο μας.  Το εντυπωσιακό νούμερο σχετίζεται τόσο με το σωστό timing και τις πρακτικές γνώσεις που αποκτάς στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος σπουδών, αλλά και ένα σύνολο παραγόντων που έχουν να κάνουν περισσότερο με τα ερεθίσματα και τα soft skills που αναπτύσσεις χάρη στη δομή του προγράμματος. Αυτό το πρόγραμμα εξελίσσεται σταθερά, όπως διαπιστώνουμε από την επαφή με φοιτητές ΔΕΤ οι οποίοι σε κάποια αντικείμενα ίσως έχουν περισσότερες γνώσεις από εμάς.

Αυτό το συνδυαστικό υπόβαθρο το αξιοποιήσαμε στη μέχρι στιγμής εμπειρία μας σαν ερευνητές και σύμβουλοι επιχειρήσεων, αλλά και στην επιχειρηματική δραστηριότητα που ξεκινήσαμε πρόσφατα.

Πέρυσι βγάλαμε στην αγορά την εφαρμογή bespot (bespot.me), προσφέροντας μια υπηρεσία loyalty και analytics για τον κλάδο του λιανεμπορίου, η οποία βραβεύτηκε από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών στο πλαίσιο του προγράμματος ανοιχτής καινοτομίας The Digital Gate.  

Παράλληλα η Αναστασία διακρίθηκε στο διαγωνισμό Ennovation με το πρώτο βραβείο για την επιχειρηματική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας της. Περισσότερες πληροφορίες στο shopmind.gr.

Κλείνοντας, τόσο το ΔΕΤ όσο και η ερευνητική μας δραστηριότητα από το προπτυχιακό επίπεδο στο εργαστήριο ELTRUN μας έδωσε δεξιότητες και γνώσεις για να μπορούμε να αναπτύξουμε σωστά ψηφιακά προϊόντα.

Νέα του Τμήματος
Εκπόνηση μελέτης για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Ελλάδα

από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Νάνσυ Πουλούδη

Ολοκληρώθηκε πρόσφατα, υπό το συντονισμό του Πρoέδρου και Καθηγητή του Τμήματος Διομήδη Σπινέλλη, εκπόνηση μελέτης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην Ελλάδα. Στην ομάδα έργου συμμετείχαν ο Νίκος Βασιλάκης, ερευνητής και υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος ΔΕΤ, η Νάνσυ Πουλούδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος ΔΕΤ, και η Νίκη Τσούμα, στέλεχος του δημόσιου τομέα. Η μελέτη εκπονήθηκε με χρηματοδότηση του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης διαΝΕΟσις και είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο www.dianeosis.org/2018/03/e_government_post.

Η μελέτη περιλαμβάνει καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης στη χώρα, τόσο σε επίπεδο στρατηγικής όσο και σε επίπεδο έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη. Διαπιστώνεται ότι, παρά τη διατύπωση μιας σύγχρονης αντίληψης στρατηγικής, στην πράξη η ηλεκτρονική διακυβέρνηση παρουσιάζει μια μεικτή εικόνα από επιτυχημένες και από ελλιπείς εφαρμογές που χαρακτηρίζονται για την έλλειψη διασύνδεσης και την αποσπασματική αντιμετώπιση επιμέρους ζητημάτων της δημόσιας διοίκησης. Η μελέτη αναφέρει επιτυχημένες εθνικές και διεθνείς πρακτικές, ως γνώμονα για την αναγνώριση ευκαιριών για μελλοντικές βελτιώσεις.

Το κύριο μέρος της μελέτης περιλαμβάνει πρωτογενή εμπειρική έρευνα όπου παρουσιάζονται περιπτώσεις πολιτών που εξηγούν προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις συναλλαγές τους με τη δημόσια διοίκηση και οδηγούν σε έλλειψη εμπιστοσύνης σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Καταγράφονται, επίσης, απόψεις στελεχών της δημόσιας διοίκησης και της αγοράς πληροφορικής, που αναδεικνύουν καλές πρακτικές αλλά και δυσλειτουργίες στη διαχείριση ηλεκτρονικών υπηρεσιών εντός του δημόσιου τομέα. Με βάση την εμπειρική μελέτη, αυτά τα κομβικά προβλήματα και οι δυσλειτουργίες, και κατά συνέπεια η ανάγκη παρέμβασης συνοψίζονται σε τέσσερις κρίσιμους άξονες: στρατηγικός σχεδιασμός, δομικά χαρακτηριστικά δημόσιας διοίκησης, κουλτούρα και διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και διαχείριση πληροφοριακών συστημάτων. Για την επίτευξη του ψηφιακού μετασχηματισμού των προσφερόμενων υπηρεσιών προτείνονται μια σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων η απλοποίηση της επικοινωνίας με τους πολίτες με τη δημιουργία ψηφιακής ταυτότητας και μητρώου συναλλασσομένων με το Δημόσιο, ο εκσυγχρονισμός του τρόπου υλοποίησης έργων πληροφορικής μέσω της αναδιάρθρωσης του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, η απλοποίηση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας, η αναδιάρθρωση του τρόπου προμηθειών και ανάπτυξης έργων πληροφορικής, αλλά και μια νέα κουλτούρα συνεργασίας και εξυπηρέτησης ενδιαφερόμενων στη Δημόσια Διοίκηση. Συνδετικός κρίκος για αυτές τις δράσεις είναι η ανάπτυξη ενός οράματος για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Ελλάδα, ώστε να στοχεύει στην «άριστη εξυπηρέτηση πολιτών, επισκεπτών, καθώς και ελληνικών και διεθνών επιχειρήσεων μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού της δημόσιας διοίκησης».

Έρευνα ηλεκτρονικού εμπορίου B-C στην Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε η ετήσια έρευνα ηλεκτρονικού εμπορίου του ELTRUN με τη συμμετοχή 1300 online αγοραστών και την επιστημονική ευθύνη του Καθ. Γεωργίου Δουκίδη. Η έρευνα διεξήχθη τον Οκτώβριο-Νοέμβριο 2017 και τα λεπτομερή αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στο 13ο eBusiness Forum που οργάνωσαν το ΕΙΠ/ΕΕΔΕ και το ELTRUN/ΟΠΑ.

Περισσότερες Πληροφορίες για την έρευνα στον ιστότοπο του ELTRUN

Νέοι διδάκτορες του Τμήματος

103 διδάκτορες έχει ανακηρύξει το ΔΕΤ, από το ιδρυτικό έτος 1999 μέχρι σήμερα!

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2016-2017, έξι (6) διδακτορικοί φοιτητές του Τμήματος, παρουσίασαν και υποστήριξαν με επιτυχία τη διατριβή τους, ενισχύοντας το διδακτορικό πρόγραμμα:

  • Η κα Μαρία Κεχαγιά με επιβλέποντα τον Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη τη διατριβή της με τίτλο «Εργαλεία και Τεχνικές Ανάπτυξης Αξιόπιστων Διεπαφών Προγραμματισμού Εφαρμογών».
  • Ο κος Λουνής Σταύρος με επιβλέποντα τον Καθηγητή Γεώργιο Δουκίδη, τη διατριβή του με τίτλο «Design of Electronic Services Employing Gamification: The impact of game elements on user behaviour and motivation».
  • Ο κος Παντελής Λάππας με επιβλέποντα τον Επίκουρο Καθηγητή Εμμανουήλ Κρητικό, τη διατριβή του με τίτλο «Models and Solution Algorithms for Inventory Routing Problems».
  • Ο κος Δημήτριος Πουρναράκης με επιβλέποντα τον Καθηγητή Γεώργιο Γιαγλή, τη διατριβή του με τίτλο «Εκτίμηση καταναλωτικής αξίας εταιρικής επωνυμίας: υπολογιστικό μοντέλο εξόρυξης αντιλήψεων καταναλωτών από τα κοινωνικά δίκτυα (Brand equity assessment: a computational model for mining consumer perceptions in social media)».
  • Ο κος Μάριος Φραγκούλης με επιβλέποντα Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη, τη διατριβή του με τίτλο «Τεχνολογίες ανάλυσης δεδομένων κύριας μνήμης (Technologies for main memory data analysis)». 
  • Η κα Μαρία Μπούρα με επιβλέποντα τον Ομότιμο Καθηγητή Σπύρο Λιούκα, τη διατριβή της με τίτλο «Στρατηγική Επιχειρήσεων και Εταιρική Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα» (αγγλικός τίτλος «Business Strategy and Corporate Environmental Responsibility»).
Η καθηγήτρια M. Lynne Markus τίμησε το τμήμα

Η καθηγήτρια M. Lynne Markus, The John W. Poduska Senior Professor of Information and Process Management στο Πανεπιστήμιο Bentley των ΗΠΑ, τίμησε το Τμήμα μας με συμμετοχή μέσω skype στο μάθημα Διαχείριση Πληροφοριακών Πόρων την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017. Η παρουσίαση έγινε κατόπιν πρόσκλησης από τη διδάσκουσα του μαθήματος Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νάνσυ Πουλούδη. Η καθηγήτρια αναφέρθηκε στη δημοσίευση του κλασσικού έργου της «Power, politics and MIS implementation» που δημοσιεύθηκε στο Communications of the ACM το 1983, το οποίο είχαν μελετήσει οι φοιτητές στo πλαίσιo του μαθήματος. Το άρθρο είναι μια από τις δημοσιεύσεις με τις περισσότερες ετεροαναφορές στον επιστημονικό κλάδο των πληροφοριακών συστημάτων και θεμελιώδες για τη μελέτη της αντίδρασης στην αλλαγή που αφορά στα πληροφοριακά συστήματα. Η κα Markus αναφέρθηκε στην ιστορία δημοσίευσης του συγκεκριμένου άρθρου, στην προσωπική της επαγγελματική πορεία και σε θέματα που αφορούν τον κλάδο των πληροφοριακών συστημάτων σήμερα. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη χρήση ποιοτικών μεθόδων έρευνας (qualitative research methods), θέματα αξιολόγησης επιστημονικών άρθρων και θέματα ακαδημαϊκής δεοντολογίας. Σημειώνεται ότι η κα Markus έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Association for Information Systems, Leo Award for Exceptional Lifetime Achievement in Information Systems.

Νέα μεταπτυχιακών προγραμμάτων
ΠΜΣ στη Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία

Το ΠΜΣ στη Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία, του Τμήματος ΔΕΤ, ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος, συμμετείχε στη δράση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υποστηρίζοντας ενεργά τη διεθνή πρωτοβουλία Refugee Code Week, με εθελοντές φοιτητές και εκπαίδευση (σε κώδικα) 233 προσφύγων. Η SAP Hellas σε συνεργασία με το Κέντρο Συντονισμού του δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR) και πολλούς επιπλέον φορείς υλοποίησε τη δράση Refugee Code Week, για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τις 16 έως και τις 21 Οκτωβρίου 2017, στοχεύοντας στην εκπαίδευση νέων προσφύγων στην Πληροφορική και την απόκτηση δεξιοτήτων που θα συμβάλουν στη βελτίωση της ζωής τους. Αξίζουν συγχαρητήρια στους φοιτητές του ΟΠΑ που συμμετείχαν εθελοντικά στην πρωτοβουλία, ενώ ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στους φοιτητές από το τμήμα ΔΕΤ Κωστάλα Δήμητρα, Ντόσκορη Πελαγία, Φύγου Τσιμτσιλή Μαρία, Θεοδώρου Αγγελική που διακρίθηκαν για τη συμμετοχή τους και κυρίως για την απόδοση και αποτελεσματικότητά τους ως εκπαιδευτές των νεαρών προσφύγων.

Ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 η διαδικασία αξιολόγησης των φοιτητών της 2ης σειράς του ΠΜΣ στη Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία (ΔΕΤ) για την απόκτηση του SAS Joint Certificate in Data Mining and Business Intelligence. Το ΠΜΣ ΔΕΤ συμπεριλαμβάνεται στη σχετική λίστα με κορυφαία παγκοσμίως πανεπιστήμια που υλοποιούν επίσης το SAS Joint Certificate, όπως το New York University, Stevens Institute of Technology, Purdue University στις ΗΠΑ, το Warwick Business School, University of Manchester Business School, Bath School of Management στη Μεγάλη Βρετανία, το City University of Hong Kong στην Κίνα, το Queens University στον Canada, το University of Melbourne στην Αυστραλία και πολλά άλλα.

To ΠΜΣ στη Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία θα συμμετέχει για δεύτερη φορά στην επιτυχημένη έκθεση μεταπτυχιακών σπουδών που διοργανώνει το eduguide. Το eduguide αποτελεί το Νο1 site στην Ελλάδα για αναζήτηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων, διοργανώνει την έκθεση Master’s & MBA Studies 2018 για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα, το Σάββατο 12 Μαΐου στο κέντρο της Αθήνας, στο Hilton Athens, από τις 14.00-19.00. Σκοπός της έκθεσης είναι να προσφέρει την ευκαιρία σε υποψήφιους φοιτητές να ενημερωθούν για τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών (πλήρους & μερικής φοίτησης), τις προοπτικές απασχόλησης και τις ευκαιρίες υποτροφιών από τους ίδιους τους εκπροσώπους του Προγράμματος https://www.eduguide.gr/.

Το ΠΜΣ στη Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία, για δεύτερη συνεχή χρονιά συμμετείχε στη συνδιοργάνωση του 11ου Διαγωνισμού Global Management Challenge με το International MBA. http://www.gmcgreece.com/

Το ΠΜΣ του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και το τμήμα  Πληροφορικής  του Ιονίου  Πανεπιστημίου (Ι.Π.) διοργάνωσαν ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά αλλά και ευρωπαϊκά δεδομένα θερινό σχολείο με τίτλο «Ψηφιακές Τεχνολογίες και Καινοτομία στην Τουριστική Επιχειρηματικότητα» τον Ιούλιο του 2017. Στόχος του θερινού σχολείου ήταν η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών καθώς και προηγμένων πρακτικών ψηφιακής επιχειρηματικότητας για ανάπτυξη καινοτομίας στο δυναμικά εξελισσόμενο κλάδο του τουρισμού. Επίσης, ήταν συνδιοργανωτής του «NASA Space Apps Challenge 2017 in Thessaloniki!» που διεξήχθη τον περασμένο Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη.

ΠΜΣ στην Επιχειρηματική Αναλυτική

Από τις 12 Φεβρουαρίου 2018, το MSc in Business Analytics δέχεται “Εκδηλώσεις Ενδιαφέροντος” για την ακαδημαϊκή χρονιά 2018-2019. Η φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος, καθώς και η λίστα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι διαθέσιμα στο σύνδεσμο: http://analytics.aueb.gr/

Το MSc in Business Analytics θα συμμετέχει για πρώτη φορά στην επιτυχημένη έκθεση μεταπτυχιακών σπουδών που διοργανώνει το EDUGUIDE το Σάββατο στις 12 Μαΐου 2018 στο Athens Hilton από τις 14:00-19:00. Η έκθεση θα δώσει την ευκαιρία σε υποψήφιους φοιτητές να ενημερωθούν για τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών (πλήρους & μερικής φοίτησης), τις προοπτικές απασχόλησης και τις ευκαιρίες υποτροφιών από τους ίδιους τους εκπροσώπους του Προγράμματος. Σας προσκαλούμε να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή, μέσω της ειδικής πλατφόρμας εγγραφών που θα ανοίξει στη σελίδα https://www.eduguide.gr/.

Με ιδιαίτερη χαρά, θα θέλαμε να ανακοινώσουμε ότι το MSc in Business Analytics του Τμήματος ΔΕΤ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κατατάχτηκε 27ο στον κόσμο, βάσει των QS World University Rankings που αφορούν σε όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα σε Business Analytics. Όλες οι διακρίσεις είναι διαθέσιμες στο σύνδεσμο: https://www.topuniversities.com/university-rankings/business-masters-rankings/business-analytics/2018.

ΠΜΣ στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού

Το ΜΠΣ στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού συνεχίζει με την έκδοση νέου τεύχους την εκδοτική πρωτοβουλία της σειράς «HR Case Study Series». Το 8ο τεύχος έχει τίτλο «Ψάχνοντας το Νέμο».

Tις τρεις πρώτες θέσεις στο φοιτητικό διαγωνισμό για μεταπτυχιακούς φοιτητές με θέμα «HR και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις» κατέλαβαν οι φοιτητές του Μεταπτυχιακoύ Προγράμματος Σπουδών στην Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, κ.κ. Igor Bobryk (1η θέση), Δήμητρα Καρακώστα (2η θέση) και Κατερίνα Μαντίκου (3η θέση). Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας και στόχος του ήταν να δοθεί η ευκαιρία σε μεταπτυχιακούς φοιτητές να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τους τρόπους που μπορούν να εφαρμοστούν τα συστήματα και οι πρακτικές της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (50 - 150 ατόμων), ενώ η αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων πραγματοποιήθηκε από ανεξάρτητη επιτροπή πανεπιστημιακών και επαγγελματιών.

MBA International

To MBA International πιστοποιήθηκε για τέταρτη συνεχή φορά από τον διεθνή οργανισμό Association of MBAs (AMBA). Ο οργανισμός ΑΜΒΑ πιστοποιεί MBA, DBA και MBM προγράμματα παγκοσμίως λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια με σκοπό να παρέχει στα προγράμματα που πιστοποιεί διεθνή αξιοπιστία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη συγκεκριμένη πιστοποίηση απολαμβάνουν μόνο το 2% των Σχολών Διοίκησης σε πάνω από 70 χώρες παγκοσμίως.

Το MBA International δημοσίευσε το 3ο newsletter του με τίτλο «i-MBA Scope: Entrepreneurship Challenges and Trends». Μπορείτε να έχετε πλήρη πρόσβαση στο Newsletter μέσω της ιστοσελίδας του προγράμματος στο σύνδεσμο: http://imba.aueb.gr/newsletters/february2018/

Οι απόφοιτοι του MBA International, από τον Ιούλιο του 2017, απολαμβάνουν σημαντικές εξαιρέσεις για τη λήψη της Επαγγελματικής Πιστοποίησης CIMA -The Chartered Institute of Management Accountants. Η εν λόγω πιστοποίηση στη Διοικητική Λογιστική αποτελεί μία διεθνώς αναγνωρισμένη επαγγελματική κατάρτιση και ένα σημαντικό επαγγελματικό προσόν για μία σταδιοδρομία στους τομείς της λογιστικής και των οικονομικών.

Το MBA International σε συνεργασία με το Κέντρο Αειφορίας (CSE) συμμετέχουν στη Δράση «Συνεργασία για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης» (Partnerships for SDGs) των Ηνωμένων Εθνών. Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών ­­­(Sustainable Development Goals – SDGs) υιοθετήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2015, είναι παγκόσμιου χαρακτήρα και έχουν χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έως το 2030. Μέσω της πρωτοβουλίας Partnership for Sustainability Education (#SDGAction23013), το MBA International γίνεται ο πρώτος φορέας Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα που ξεκινάει μια τέτοια συνεργασία μέσω της οποίας αναδεικνύονται τρεις από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης: α) Ποιοτική Εκπαίδευση και προώθηση της Διά Βίου Μάθησης,  β) Καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής και των Συνεπειών της και γ) Ανανέωση και Ενίσχυση της Παγκόσμιας Συνεργασίας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Στο πλαίσιο του Partnership for Sustainability Education, έχουν σχεδιαστεί συστηματικές δράσεις και προγράμματα, όπως η διοργάνωση του Annual Sustainability Summit και ο νέος φοιτητικός διαγωνισμός Ideas for Sustainable Start ups.

Executive MBA

Συμπόσιο με θέμα την «4η Βιομηχανική Επανάσταση» οργάνωσε ο Σύλλογος Αποφοίτων του Executive MBA. Στόχος ήταν η ενημέρωση του κοινού και της ακαδημαϊκής κοινότητας για τις επερχόμενες αλλαγές που θα φέρει στον κλάδο και στον χώρο των επιχειρήσεων η τεχνητή νοημοσύνη καθώς και τα συστήματα αυτοματισμών, το Internet of Things και πολλά άλλα. Οι καθηγητές του Τμήματος ΔΕΤ, κκ. Γιώργος Δουκίδης, Γιώργος Ιωάννου, Δημήτρης Μπουραντάς και Δαμιανός Χατζηαντωνίου παρουσίασαν στους συμμετέχοντες τις παγκόσμιες τάσεις στην εξέλιξη της βιομηχανίας στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης (Industry 4.0), την άνοδο της Οικονομίας των Δεδομένων (Data Driven Economy) και την αυξανόμενη ζήτηση σε εξειδικευμένους αναλυτές δεδομένων, τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις της μελλοντικής ηγεσίας, καθώς και την πρόοδο των ελληνικών επιχειρήσεων στο πεδίο του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Επόμενες εκδηλώσεις
Annual Sustainability Workshop

To ΜΒΑ International του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Κέντρο Αειφορίας (CSE), διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά το Annual Sustainability Workshop, στις 21 Μαρτίου 2018, με θέμα «The UN Sustainable Development Goals: Drivers for Corporate Change and Entrepreneurial Growth Now and in the Future». Στο φετινό workshop πραγματοποιείται και η επίσημη έναρξη της πρωτοβουλίας Sustainable Development Goals Champions, στο πλαίσιο της επίσημης συνεργασίας του MBA International και του Κέντρου Αειφορίας με τα Ηνωμένα Έθνη.

Περισσότερες πληροφορίες στο: http://imba.aueb.gr/events/annual-sustainability-workshop-2018/

15ο Φοιτητικό Συνέδριο ΔΕΤ

Στις 3 Μαΐου 2018 στο συνεδριακό κέντρο ΕΕΔΕ, θα διεξαχθεί το 15ο Φοιτητικό Συνέδριο ΔΕΤ με θέμα «Business Intelligence, artificial Intelligence & Data Analysis: Ευκαιρίες και Προκλήσεις». Το συνέδριο αποτελεί μια πανελλήνια επιστημονική συνάντηση νέων μελών ΔΕΠ, υποψηφίων διδακτόρων, νέων ερευνητών αλλά και προπτυχιακών/μεταπτυχιακών φοιτητών με στόχο την παρουσίαση  και συζήτηση θεμάτων σχετικά με τις σύγχρονες  τάσεις στον τομέα της Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και τη διερεύνηση του ρόλου τους στη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών δράσεων. Η επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου αποτελείται από καθηγητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ ενώ η οργανωτική επιτροπή συγκροτείται από φοιτητές του τμήματος, ενώ επιστημονικοί υπεύθυνοι του φετινού συνεδρίου είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παναγιώτης Λουρίδας και ο Επίκουρος Καθηγητής Μανόλης Κρητικός.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του συνεδρίου: https://fsdet.dmst.aueb.gr

Το Εργαστήριο Επιχειρηματικής Αναλυτικής συμμετέχει σε κορυφαία συνέδρια

Το Εργαστήριο Επιχειρηματικής Αναλυτικής του Τμήματος συμμετέχει με δέκα εργασίες ερευνητών του στα συνέδρια «40th International Conference on Software Engineering» και «15th International Conference on Mining Software Repositories» που θα διεξαχθούν το Μάιο στο Gothenburg. Το «International Conference on Software Engineering» είναι το σημαντικότερο συνέδριο στο χώρο της τεχνολογίας λογισμικού. Το συνέδριο «Mining Software Repositories» είναι ένα πιο εξειδικευμένο συνέδριο με θέμα τον ανερχόμενο κλάδο των εφαρμογών ανάλυσης δεδομένων σε αποθετήρια λογισμικού. Τα δυο συνέδρια έχουν αξιολογηθεί το 2018 από τον οργανισμό Computing Research & Education — CORE με Α* (στα κορυφαία 4%) και Α (στα κορυφαία 14%), αντίστοιχα.

6th EAWOP Early Career Summer School 2018

Το «EAWOP Early Career Summer School for Advanced Work and Organizational Psychology» θα πραγματοποιηθεί από 2 έως 6 Ιουνίου 2018, στο Ηράκλειο Κρήτης. Το θερινό σχολείο στοχεύει στο να συγκεντρώσει νέους μελετητές από όλη την Ευρώπη με ποικιλία ενδιαφερόντων στον τομέα της W/O Ψυχολογίας. Μέλος της οργανωτικής επιτροπής είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιωάννης Νικολάου.

Περισσότερες πληροφορίες στο: http://www.eawop.org/next-school2

9ο διεθνές συνέδριο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού του ΟΠΑ διοργανώνει το 9ο Διεθνές Συνέδριο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΔΑΔ), στις 14 Ιουνίου. Το συνέδριο με τη συμμετοχή των διεθνώς αναγνωρισμένων Ελλήνων Πανεπιστημιακών, όπως ο Prof. John Antonakis (Professor of Organizational Behavior, University of Lausanne) και η Prof. Evangelia Demerouti (Chair in Organizational Behavior & Human Decision Processes, Eindhoven university of Technology). Στο συνέδριο παρουσιάζουν εργασίες τους οι διδάσκοντες του ΔΠΜΣ και διδάκτορες που κάνουν έρευνα στο αντικείμενο της ΔΑΔ.

Υπεύθυνα μέλη ΔΕΠ: Αν. Καθ. Γεώργιος Λεκάκος, Αν. Καθ. Αδάμ Βρεχόπουλος
Επιμέλεια σύνταξης: Μαρία Κοντούλη
Τεχνική υποστήριξη - online έκδοση: Βασιλική Ταγκαλάκη