DETails - Τεύχος 27ο

Τριμηνιαίο Newsletter
Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας
Τεύχος 27ο, Ιανουάριος 2021

    
Online Έκδοση
Παλαιότερα Τεύχη

Ευχές για ένα έτος με υγεία και πρόοδο για όλους!

Editorial

Καλή χρονιά με υγεία, αισιοδοξία και πρόοδο!

Ας είναι το νέο έτος, ένα έτος πνευματικής και επιστημονικής αναγέννησης. Το 2020 μας υπενθύμισε την αξία της ανθρώπινης ζωής και της κοινωνικής ευθύνης. Παράλληλα ανέδειξε περαιτέρω αρετές όπως η ευελιξία, η ευρηματικότητα, η ηγεσία, η στοχοπροσήλωση, η επικοινωνία και η ενσυναίσθηση, οι οποίες αποτελούν και τα απαραίτητα soft skills για το 2021, προκειμένου να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε.

Αυτό το γνωρίζουν καλά τα μέλη της οικογένειάς μας που διακρίθηκαν στον ακαδημαϊκό κι επαγγελματικό στίβο: Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος, Αναπληρωτής Καθηγητής  Μανώλης Κρητικός που ψηφίστηκε Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Μαθηματικής Εταιρείας Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τη διετία 2020-2022. Οι Καθηγητές Γεώργιος Δουκίδης, Γεώργιος Γιαγλής, Γεώργιος Ιωάννου και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Δαμιανός Χατζηαντωνίου, που βρίσκονται στη λίστα των κορυφαίων ακαδημαϊκών στον τομέα data and analytics Leading Academic Data Leaders List του CDO Magazine για το έτος 2021. Οι φοιτήτριες Σλάμαρη Μαρία, Ευαγγελία Πανταζοπούλου, Αλεξάνδρα Σταθοπούλου και Ελένη-Σταματίνα Τζερεφού, οι οποίες υπό την καθοδήγηση του Αναπληρωτή Καθηγητή Ιωάννη Νικολάου, κατέκτησαν τη 2η θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό HR Case Study που διοργάνωσε το Purdue University. Οι απόφοιτοί μας Βίλμα Τόδρη και Παναγιώτης Αδαμόπουλος, Επίκουροι Καθηγητές Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοίκησης Λειτουργιών, στο Πανεπιστήμιο Emory (ΗΠΑ), που έλαβαν σημαντικές διακρίσεις όπως τα βραβεία Νέου Επιστήμονα 2020 “Inaugural INFORMS Information Systems Society Gordon B. Davis”, “AIS Early Career 2020” και “Information Systems Research Best Reviewer 2020”. Ο απόφοιτός μας και ιδρυτής της βραβευμένης start-up «Ενάλεια», Λευτέρης Αραπάκης που βραβεύτηκε από τον ΟΗΕ, ως ένας από τους επτά «Νέους Πρωταθλητές της Γης» του 2020, στο πεδίο των καινοτόμων περιβαλλοντικών δράσεων. Οι απόφοιτοί μας που μάς κάνουν υπερήφανους με την επαγγελματική τους πορεία.

Κοινός τόπος όλων είναι η αγάπη μας για το Τμήμα και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάσκοντες, Φοιτητές, Διοικητικό και Ειδικό Τεχνικό και Εργαστηριακό Προσωπικό, Συνεργάτες, Απόφοιτοι, όλοι έχουν συμβάλει στην πορεία που έχουμε διαγράψει, δημιουργώντας παράλληλα στενούς φιλικούς δεσμούς.  

Γι’ αυτό και κάθε απώλεια μάς στοιχίζει διπλά. Πριν λίγες μέρες, με θλίψη, αποχαιρετήσαμε τον αγαπημένο πρώην συνάδελφο, συνεργάτη και μέλος του Εργαστηρίου Μάνατζμεντ, Στρατηγικής και Επιχειρηματικότητας, Καθηγητή Παύλο Δημητράτο. Θα τον θυμόμαστε πάντα για το ήθος του, την ευγένειά του, το πάθος του για το επιστημονικό του πεδίο, την αγάπη του για την πανεπιστημιακή κοινότητα. Η σκέψη μας είναι στους οικείους του, στους οποίους στέλνουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας.

Επίσης, στον εκλεκτό συνάδελφο Καθηγητή Γιώργο Γιαγλή, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση μέλους ΔΕΠ του Τμήματος ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία στα επόμενα επαγγελματικά του βήματα! Με τον κ. Γιαγλή συμπορευτήκαμε από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Τμήματος, το οποίο υπηρέτησε κι από τη θέση του Προέδρου, και μοιραστήκαμε το κοινό όραμα προσφοράς υψηλού επιπέδου σπουδών στους φοιτητές μας.

Το 2021, χάρη στην ανακάλυψη των εμβολίων, μας φέρνει μία υπόσχεση: θα συναντηθούμε ξανά με ασφάλεια δια ζώσης με τους φοιτητές μας, τους συναδέλφους και τους συνεργάτες μας, σε αμφιθέατρα, διαδρόμους και γραφεία, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ζωτικό μας χώρο. Μέχρι τότε, υποχρεωτικά διεξάγουμε εξ αποστάσεως τις εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου. Είμαστε περήφανοι που οι φοιτητές μας επιδεικνύουν στις δύσκολες αυτές συνθήκες πνεύμα συνεργασίας, προσαρμοστικότητα, επιμέλεια, προσήλωση στην πανεπιστημιακή δεοντολογία, ώστε να κυλήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα οι διδακτικές λειτουργίες στο ΔΕΤ.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω το ανθρώπινο δυναμικό του Τμήματος και του Πανεπιστημίου μας που, το 2020, εν μέσω πανδημίας και σε πείσμα των αντίξοων συνθηκών, κατέβαλε κάθε προσπάθεια, να συνεχίσει απρόσκοπτη η εκπαιδευτική, η ερευνητική και η διοικητική λειτουργία!

Kαθηγήτρια Νάνσυ Πουλούδη
Πρόεδρος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας

Εις μνήμη Παύλου Δημητράτου

Καθηγητής Παύλος Δημητράτος 1967 – 2021

Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετούμε τον Καθηγητή Παύλο Δημητράτο. Ήταν μόλις 53 ετών.

Ο Παύλος Δημητράτος ήταν Kαθηγητής Διεθνών Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, Adam Smith Business School από το 2011. Ήταν Eπικεφαλής του Ερευνητικού Τομέα των Διεθνών Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικότητας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Υπηρέτησε με πάθος τη Διεθνή Επιχειρηματική κοινότητα σε διάφορους ηγετικούς ρόλους. Διετέλεσε Εκλεγμένος Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής (elected Chair of the Executive Board) της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας Academy of International Business (UK & Ireland Chapter). Προηγουμένως διετέλεσε ως Track Chair στον τομέα International Business and International Management στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο British Academy of Management (BAM) και ως Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Εκτελεστικό Συμβούλιο (Executive Board) της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας European International Business Academy (EIBA). Παράλληλα υπηρέτησε μέχρι το τέλος του, ως μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής (Advisory Board) στον ερευνητικό τομέα International Business/ International Management SIG της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας BAM.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Το 1985 εισήχθη στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ). Παράλληλα απόκτησε πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Deree College. Οι σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο ολοκληρώθηκαν με τη λήψη ΜΒΑ από το University of Rochester, USA (υποτροφία ΝΑΤΟ). Το 2000 απόκτησε διδακτορικό δίπλωμα από το Manchester Business School, UK (χρηματοδότηση από τη ΓΓΕΤ μέσω συμμετοχής σε ερευνητικό έργο). Το ίδιο έτος εργάστηκε ως Research Fellow στο Πανεπιστήμιο Strathclyde της Σκωτίας και το 2003 ως λέκτορας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Το 2004 εργάστηκε ως λέκτορας και, εν συνεχεία, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ. Συμμετείχε ως ενεργό μέλος στο Εργαστήριο Στρατηγικής και Επιχειρηματικότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών λαμβάνοντας μέρος σε πολλά ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η συμβολή του στους τομείς της Διοίκησης Διεθνών Επιχειρήσεων, Διεθνούς Επιχειρηματικότητας, Διεθνούς Management και Διεθνούς Στρατηγικής είναι σημαντική. Δημοσίευσε περισσότερα από 45 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, 4 guest-editorials, 1 μονογραφία, 6 βιβλία, περισσότερα από 30 κεφάλαια βιβλίων και άρθρα σε πάνω από 95 διεθνή επιστημονικά συνέδρια.  

Ο Παύλος υπήρξε ακαδημαϊκός σπάνιου χαρακτήρα και ήθους. Μοιραζόταν το όραμα του πανεπιστημίου της αριστείας. Ήταν ο άνθρωπος που δεν συμβιβαζόταν με το σύνηθες. Επιδίωκε και αγκάλιαζε τις αλλαγές. Είχε μια αγάπη για τους νέους συναδέλφους, έβλεπε σ΄αυτούς το Πανεπιστήμιο του μέλλοντος, πάντα όμως τον διέκρινε το ακριβοδίκαιο πνεύμα του. Υπήρξε γενναιόδωρος και πρόθυμος πάντοτε να προσφέρει ανιδιοτελώς τη βοήθειά του σε οποιονδήποτε του τη ζήτησε. Παράλληλα, είχε καταφέρει να δημιουργήσει μια όμορφη οικογένεια. Όλοι ξέρουμε ότι είχε πολλά ακόμη να ζήσει, πολλά να δημιουργήσει και πολλά να προσφέρει στην κοινωνία και στην επιστήμη.

Άξιος εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Διεθνή Ακαδημαϊκή Κοινότητα, στην οποία συνεισέφερε με τις ιδέες του, οι οποίες έτυχαν ευρύτατης αποδοχής και αναγνώρισης. Με την πατρίδα πάντα στην καρδιά του δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή: «… νιώθω υπερήφανος ως Έλληνας όταν συναντώ ελληνικές λέξεις στην αγγλική γλώσσα, στα επιστημονικά άρθρα που διαβάζω ή όταν περπατώ στη Γλασκώβη δίπλα στα υψηλής αισθητικής κτίρια ιωνικού ρυθμού, που τα βρίσκεις παντού στην πόλη – δηλαδή συνέχεια …».

Ο Παύλος αντιμετώπισε την ασθένεια με απίστευτο θάρρος και καρτερικότητα. Έφυγε αθόρυβα, με αξιοπρέπεια, όπως επέλεξε πάντα να ζει. Αν και η απώλειά του ήταν πρόωρη, πρόλαβε να αναδείξει σπάνιες, για την εποχή μας, αρετές. Ευγένεια ψυχής, σεμνότητα, ακεραιότητα, εντιμότητα, διακριτικότητα και αισιοδοξία. Θα μας λείψει η μοναδική του αίσθηση του χιούμορ, το σπάνιο ήθος και η ευγένειά του.

Όλοι όσοι τον γνωρίσαμε και συνεργαστήκαμε μαζί του τον αποχαιρετούμε με τις θερμότερες συνοδευτικές ευχές στο μεγάλο του ταξίδι στην αιωνιότητα. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στη σύζυγό του Lyudmyla και την αγαπημένη του κορούλα Jorcina-Scarlet.

Δρ Παναγιώτα Σαπουνά
Μέλος της Ακαδημίας Ανώτατης Εκπαίδευσης Ηνωμένου Βασιλείου
Adjunct Lecturer και Ειδικός Επιστήμονας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Άρθρα και συνεντεύξεις μελών ΔΕΠ
Άρθρα του Καθηγητή Γεωργίου Δουκίδη στην Καθημερινή

Άρθρο του Καθηγητή  Γεώργιου Δουκίδη και του κου Κώστα Μητρόπουλου, δημοσιεύθηκε στην ενότητα Οικονομία της Καθημερινής, με τίτλο «Η επόμενη μέρα».

Άρθρο του Καθηγητή  Γεώργιου Δουκίδη με τίτλο «Η χρονιά του click» αναφορικά με την αλλαγή στην αύξηση που σημειώθηκε στις ηλεκτρονικές αγορές κατά τη διάρκεια του 2020, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Κ της εφημερίδας Καθημερινή της Κυριακής, στις 3 Ιανουαρίου 2021.

Άρθρο του Αναπληρωτή Καθηγητή Μανώλη Κρητικού στo Βήμα

Άρθρο του Αναπληρωτή Καθηγητή Μανώλη Κρητικού, δημοσιεύθηκε στο Βήμα της Κυριακής 17 Ιανουαρίου 2021, στο ειδικό ένθετο Ανάπτυξη, με τίτλο «Το μετέωρο βήμα της Οικονομίας».

Άρθρο του Αναπληρωτή Καθηγητή Ιωάννη Νικολάου στην Καθημερινή

Άρθρο γνώμης του Αναπληρωτή Καθηγητή Ιωάννη Νικολάου, με τίτλο «Ιωάννης Νικολάου: Επιλογή προσωπικού και δημόσιος τομέας», αναφορικά με το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για τις αλλαγές στις προσλήψεις στο Δημόσιο και το ΑΣΕΠ, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή, στις 15 Ιανουαρίου 2021. 

Άρθρο του Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη στo Inside Story

Άρθρο ερευνητικής δημοσιογραφίας του Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη με την κα Ελευθερία Τσαλίκη δημοσίευσε το Inside Story, με τίτλο «Τα πραγματικά νούμερα για τα λεωφορεία της Αθήνας».

Άρθρο του Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη στo netweek

Ο Καθηγητής του Τμήματος Διομήδης Σπινέλλης μίλησε στο netweek στο πλαίσιο του άρθρου «Διομήδης Σπινέλλης: Απαιτείται αλλαγή κουλτούρας ως προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης».

Συνέντευξη του Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη στo citycampus.gr

Συνέντευξη στον CEO του citycampus.gr Κωνσταντίνο Πολέμη παραχώρησε ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης, με θέμα την τηλεκπαίδευση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη στον σύνδεσμο: https://citycampus.gr/τηλεκπαίδευση-διομήδης-σπινέλλης

Επιστημονικές δημοσιεύσεις μελών ΔΕΠ, υποψήφιων διδακτόρων και ερευνητών - Ερευνητικά έργα
Δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά
  1. Benioudakis, M., Burnetas, A., Ioannou, G. (2021), Lead-time quotations in unobservable make-to-order systems with strategic customers: Risk aversion, load control and profit maximization, European Journal of Operational Research, 289 (1), pp. 165-176. (doi: 10.1016/j.ejor.2020.06.047).
  2. Chatzopoulou, E., Spanos, Y. E., Lioukas, S. (2021), Autonomy, control mechanisms, and slack resources: an investigation of parent-subsidiary relationships in times of crisis, Long Range Planning, forthcoming.
  3. Deligianni, I., Sapouna, P., Voudouris, I., Lioukas, S. (2020), An effectual approach to innovation for new ventures: The role of entrepreneur’s prior start-up experience, Journal of Small Business Management, Article in Press. (doi: 10.1080/00472778.2019.1698432).
  4. Eirinakis, P., Kasapidis, G., Mourtos, I., Repoussis, P., Zampou, E. (2021), Situation-aware manufacturing systems for capturing and handling disruptions, Journal of Manufacturing Systems, forthcoming, (doi: 10.1016/j.jmsy.2020.12.014).
  5. Griva, Α., Bardaki, C., Pramatari, K., Doukidis, G. (2021), Factors Affecting Customer Analytics: Evidencefrom Three Retail Cases, Ιnformation Systems Frontiers. (doi: 10.1007/s10796-020-10098-1).
  6. Manousakis, E., Repoussis, P., Zachariadis, E., Tarantilis, C. (2020), Improved branch-and-cut for the Inventory Routing Problem based on a two-commodity flow formulation, European Journal of Operational Research, Article in Press. (doi: 10.1016/j.ejor.2020.08.047).
  7. Milioti, C., Pramatari, K., Zampou, E. (2020), Choice of prevailing delivery methods in e-grocery: a stated preference ranking experiment, International Journal of Retail and Distribution Management, Article in Press. (doi: 10.1108/IJRDM-08-2019-0260).
  8. Spanos, Y. E. (2021), Exploring heterogeneous returns to collaborative R&D: a marginal treatment effects framework, accepted in Research Policy.
  9. Zamani, E., Pouloudi, N. (2020), Generative Mechanisms of Workarounds, Discontinuance and Reframing: A study of negative disconfirmation with consumerised IT, Accepted in Information Systems Journal. (doi: 10.1111/isj.12315).
Δημοσιεύσεις σε επιστημονικά συνέδρια
  1. Sotiropoulos, T., Chaliasos, S., Mitropoulos, D., Spinellis, D. (2020), A model for detecting faults in build specifications, In Proceedings of the ACM on Programming Languages, volume 4 of OOPSLA '20, November 2020, Article number 144. (doi: 10.1145/3428212).
  2. Sotiropoulos, T., Mitropoulos, D., Spinellis, D. (2020), Practical fault detection in Puppet programs, In 42nd International Conference on Software Engineering, ICSE '20, pp. 26-37. (doi: 10.1145/3377811.3380384).
Επιμέλειες Βιβλίων

Ο Aναπληρωτής Kαθηγητής Μανώλης Κρητικός είχε τη γενική επιμέλεια στην ελληνική γλώσσα του βιβλίου με τον αγγλικό τίτλο "Calculus & ITS APPLICATIONS", των διακεκριμένων καθηγητών Larry J. Goldstein, David C. Lay, David I. Schneider και Nakhle H. Asmar του εκδοτικού οίκου Pearson Education από τον εκδοτικό οίκο Broken Hill.

Ερευνητικά Έργα

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιωάννης Μούρτος συμμετέχει στο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο AQUASPICE: Advancing Sustainability of Process Industries through Digital and Circular Water Use Innovations, το οποίο χρηματοδοτείται από το EU Horizon 2020 research and innovation programme, GA No. 9583963.

Ανανέωση συνδρομής του Τμήματος στην AIS

Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας ανανέωσε τη συνδρομή του στην Ένωση Πληροφοριακών Συστημάτων – Association for Information Systems (AIS).

Δραστηριότητες μελών ΔΕΠ
Συμμετοχή στη διοργάνωση ή σε πάνελ συνεδρίων

O Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Αδάμ Βρεχόπουλος είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου 9th International Conference on Contemporary Marketing Issues που θα διεξαχθεί από 21 έως 23 Ιουλίου 2021 στη Νάξο.

Στο 11ο Συνέδριο ΙΕΛΚΑ με θέμα «Ο άνθρωπος στο επίκεντρο της στρατηγικής του κλάδου των σουπερμάρκετ», συμμετείχε ο Καθηγητής του Τμήματος Γεώργιος Δουκίδης, ως συντονιστής διαλόγου και ομιλητής. Το συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 2 και 3 Δεκεμβρίου 2020 και στο οποίο συμμετείχαν σχεδόν 300 σύνεδροι, είχε ως στόχο να σκιαγραφήσει τις βασικές τάσεις με τις οποίες θα έρθει αντιμέτωποι το λιανεμπόριο και η βιομηχανία τροφίμων έως το 2030.

Στο Digital Economy Forum 2020 με θέμα «Χτίζοντας τη Ψηφιακή Ελλάδα», που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) και διεξήχθη διαδικτυακά στις 14, 15 και 16 Δεκεμβρίου 2020, συμμετείχε ο Καθηγητής του Τμήματος Γεώργιος Δουκίδης. Συγκεκριμένα, o Καθηγητής πήρε μέρος στο πάνελ της θεματικής ενότητας «Αξιοποιώντας τις ψηφιακές τεχνολογίες στον χρηματοπιστωτικό κλάδο». 

Ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης ορίσθηκε μέλος της επιτροπής προγράμματος του επιστημονικού συνεδρίου 18th International Conference on Mining Software Repositories (MSR 2021) και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου ACM Joint European Software Engineering Conference and Symposium on the Foundations of Software Engineering (ESEC/FSE 2021) που θα διεξαχθεί τον Αύγουστο του 2021, στην Αθήνα. 

Συμμετοχή σε συντακτικές επιτροπές επιστημονικών περιοδικών

O Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Αδάμ Βρεχόπουλος είναι Associate Editor του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Electronic Markets - The International Journal on Networked Business ( IF 2019: 2.981).

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Μανώλης Κρητικός έχει επιλεγεί από τον εκδοτικό οίκο TARU, σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Taylor & Francis, στη θέση Associate Editor για το νέο περιοδικό με τίτλο TARU Journal of Organizational Behavior & Analytics (TJOBA).

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιωάννης Νικολάου είναι Editor in Chief του περιοδικού International Journal of Selection and Assessment (IF 2019: 0.826).

Η Καθηγήτρια Νάνσυ Πουλούδη είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής (Editorial Board) του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Information Technology for Development (IF 2019: 1.493).

Ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης είναι:

  • Πρόεδρος της επιχειρησιακής εκδοτικής επιτροπής των περιοδικών (Magazine Operations Committee Chair) της IEEE Computer Society.
  • Σύμβουλος της εκδοτικής επιτροπής του περιοδικού Journal of Systems and Software.

Ο Καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης είναι:

Προσκεκλημένες ομιλίες

Ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης έδωσε ομιλία με τίτλο "Epidose: Exposure notification for all", στο πλαίσιο του ετήσιου πανελληνίου συνεδρίου Κοινοτήτων Ελεύθερου Λογισμικού και Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα – FOSSCOMM 2020, το οποίο πραγματοποιήθηκε για 13η χρονιά, στις 21 και 22 Νοεμβρίου 2020 διαδικτυακά, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας και τον ΕΕΛ/ΛΑΚ.

Λοιπές δράσεις

O Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Αδάμ Βρεχόπουλος είναι μέλος της κριτικής επιτροπής των Loyalty Awards 2021, τα οποία έχουν ως στόχο να αναδείξουν τις καλύτερες πρακτικές των επιχειρήσεων, οι οποίες σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν µε στόχο τη δηµιουργία, τη διατήρηση και την ενίσχυση των σχέσεων µε τους πελάτες, µε βασικό άξονα τα προγράµµατα πιστότητας.

Ο Καθηγητής του Τμήματος Γεώργιος Δουκίδης ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής του διεθνούς διαγωνισμού για την καινοτομία και την εξωστρέφεια FinQuest 2020, που διοργάνωσε η Alpha Bank και στον οποίο συμμετείχαν περισσότερες από 70 νεοφυείς επιχειρήσεις, από δεκατρείς διαφορετικές χώρες.

Πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης των επιχειρημετικών βραβείων Impact Bite Awards 2020, ήταν ο Καθηγητής του Τμήματος Γεώργιος Δουκίδης. Φέτος, μέσα από τα έργα που βραβεύθηκαν, αναδείχθηκε η μεγάλη αξία των έργων πληροφορικής που στήριξαν στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε τις επιχειρήσεις, την οικονομία και την κοινωνία καθώς και ο πρωταγωνιστικός ρόλος της τεχνολογίας. 

Ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης ορίστηκε σε θέση πρωτοβάθμιου Καθηγητή Αναλυτικής Λογισμικού στο Τμήμα Τεχνολογίας Λογισμικού του Πολυτεχνείου του Delft.  (Ο διορισμός έγινε μετά από άδεια παράλληλης απασχόλησης του ΟΠΑ σε θέση μερικής απασχόλησης στο Delft.)

Ο Καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης ορίστηκε κυβερνητικός εκπρόσωπος στο πλαίσιο του ανασχηματισμού της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2021. Το Τμήμα ΔΕΤ του εύχεται ολόψυχα καλή δύναμη και καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα, τα οποία είναι βέβαιο ότι θα υπηρετήσει με εξαίρετο τρόπο.

O Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Δαμιανός Χατζηαντωνίου επιλέχθηκε ως αναπληρωματικό μέλος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Η επιλογή των μελών έγινε από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής κατά τη συνεδρίασή της στις 30 Νοεμβρίου 2020.

Σημαντικές διακρίσεις
Το βραβείο 2020 AIS Technology Challenge απονεμήθηκε στην Καθηγήτρια Νάνσυ Πουλούδη

Το βραβείο «2020 AIS Technology Challenge» απονεμήθηκε στην Καθηγήτρια του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νάνσυ Πουλούδη, από τη Διεθνή Ένωση Πληροφοριακών Συστημάτων (AIS), κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης του Διεθνούς Συνεδρίου Πληροφοριακών Συστημάτων (ICIS 2020), που διεξήχθη διαδικτυακά στις 16 Δεκεμβρίου 2020.

Το βραβείο απονέμεται σε άτομα ή οργανισμούς που διακρίνονται για τη σημαντική συνεισφορά τους, μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών, στην ανάπτυξη της κοινότητας των πανεπιστημιακών με επιστημονικό πεδίο τα Πληροφοριακά Συστήματα διεθνώς. Για το 2020, η AIS αναγνώρισε τη συμβολή των Συντονιστών Προγράμματος (Program Co-Chairs) των συνεδρίων European Conference on Information Systems (ECIS), Americas Conference on Information Systems (AMCIS) και Pacific-Asia Conference on Information Systems (PACIS), τα οποία διεξάχθηκαν διαδικτυακά για πρώτη φορά.

Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε o Πρόεδρος της Ένωσης Καθηγητής Brian Fitzgerald, η συμβολή της Καθηγήτριας Ν. Πουλούδη στη μετατροπή του συνεδρίου ECIS 2020 σε ένα διαδικτυακό συνέδριο αφενός, και στη διαμόρφωση της σειράς ηλεκτρονικών συνεδρίων του AIS (AIS Virtual Conference Series) αφετέρου, ως απάντηση στις προκλήσεις της πανδημίας Covid-19, ήταν αξιοσημείωτη. Δεν επωφελήθηκαν μόνο οι συμμετέχοντες στο συνέδριο, αλλά και όλη η AIS με τη συμβολή της Καθηγήτριας στην εξέλιξη του μακροπρόθεσμου τεχνολογικού οράματος της Ένωσης. Ο Καθηγητής Matthew Nelson, AIS Executive Director, αναγνώρισε ότι η ηγετική ικανότητα, οι προσπάθειες και το όραμα της Καθηγήτριας Ν. Πουλούδη έθεσαν τις προδιαγραφές για τις πλατφόρμες και τις τεχνολογικές λύσεις που υιοθετήθηκαν από πολλά διεθνή συνέδρια.

Με αφορμή την τιμητική διάκρισή της, η κυρία Πουλούδη δήλωσε: «Η μετατροπή της διοργάνωσης ενός κορυφαίου διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου, με ιστορία σχεδόν 30 ετών, σε διαδικτυακή μορφή για πρώτη φορά, και μάλιστα σε διάστημα τριών μηνών στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, ήταν μια τεράστια πρόκληση. Είμαι ευγνώμων για την άριστη συνεργασία με τους συνεργάτες μου καθηγητές Sue Newell και Eric van Heck και το προσωπικό της AIS. Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν ένα συνέδριο που προσέλκυσε περισσότερους από 1000 συμμετέχοντες από όλη την υφήλιο, για να παρακολουθήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης 300 επιστημονικές εργασίες σε 28 θεματικές ενότητες και 5 παράλληλες συνεδρίες. Οι μέθοδοι παρουσίασης και συζήτησης που δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά στο συνέδριο αξιοποιήθηκαν και από τα υπόλοιπα συνέδρια της AIS που διεξάχθηκαν αργότερα εντός τους έτους. Αναδείχθηκαν επίσης πλεονεκτήματα (π.χ. ευκολότερη δυνατότητα πρόσβασης σε συναδέλφους από απομακρυσμένες και φτωχότερες χώρες) και μειονεκτήματα (π.χ. έλλειψη άμεσης προσωπικής επικοινωνίας και δικτύωσης) αυτής της μορφής οργάνωσης, που πιθανόν θα επηρεάσουν την αντίληψή μας για επιτυχημένες διοργανώσεις συνεδρίων στο απώτερο μέλλον».

Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της MASSEE εκλέχθηκε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Μανώλης Κρητικός

Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Μαθηματικής Εταιρείας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Mathematical Society of South-Eastern Europe, MASSEE) εκλέχθηκε για την διετία 2020-2022 ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ Μανώλης Κρητικός. Στη Μαθηματική Εταιρεία Νοτιοανατολικής Ευρώπης συμμετέχουν, πέρα από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, οι Μαθηματικές Εταιρείες της Αλβανίας, Βουλγαρίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Βόρειας Μακεδονίας, Κύπρου, Μαυροβουνίου, Μολδαβίας, Ρουμανίας, Σερβίας και Τουρκίας.

Διάκριση Best Online Courses of the Year

Το δωρεάν ανοιχτό διαδικτυακό μάθημα (massive open online course — MOOC) στην πλατφόρμα edX με τίτλο «Unix Tools: Data, Software and Production Engineering» έλαβε τη διάκριση "Best Online Courses of the Year" (έκδοση 2021) από τον οργανισμό Class Central. Στη λίστα περιλαμβάνονται τα κορυφαία 30 μαθήματα από τα 2.800 που εξετάστηκαν. Ο δεύτερος κύκλος του μαθήματος είναι διαθέσιμος μέσω του δεσμού https://www.spinellis.gr/unix?dmst10

4 μέλη ΔΕΠ του Τμήματος στη Leading Academic Data Leaders List του CDO Magazine

Οι Καθηγητές του Τμήματος Γεώργιος Δουκίδης, Γεώργιος Γιαγλής, Γεώργιος Ιωάννου και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Δαμιανός Χατζηαντωνίου, περιλαμβάνονται στη λίστα των κορυφαίων ακαδημαϊκών στον τομέα data and analytics Leading Academic Data Leaders List του CDO Magazine για το έτος 2021.

Απονομή βραβείου Information Systems Research Best Reviewer 2020 σε απόφοιτο του Τμήματος

Ο απόφοιτος του Τμήματος Παναγιώτης Αδαμόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοίκησης Λειτουργιών, στο Πανεπιστήμιο Emory (ΗΠΑ), τιμήθηκε με το βραβείο “Information Systems Research Best Reviewer 2020”. Το Βραβείο Καλύτερου Κριτή (επιστημονικών δημοσιεύσεων) του Information Systems Research απονέμεται από το επιστημονικό περιοδικό Information Systems Research (ISR), ένα κορυφαίο περιοδικό στο πεδίο των πληροφοριακών συστημάτων. Οι αρχισυντάκτες και οι συνεργαζόμενοι συντάκτες του ISR ψηφίζουν για τον/τη νικητή/νικήτρια αξιολογώντας υψηλής ποιότητας εξελικτικές κριτικές πολλαπλών χειρογράφων από τους υποψηφίους.  

2η θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό HR Case Study του Purdue University

Με εφόδιο τις γνώσεις τους και παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας, οι φοιτήτριες του Τμήματος μας Σλάμαρη Μαρία, Ευαγγελία Πανταζοπούλου, Αλεξάνδρα Σταθοπούλου και Ελένη-Σταματίνα Τζερεφού, υπό την καθοδήγηση του Αναπληρωτή Καθηγητή Ιωάννη Νικολάου, κατέκτησαν τη 2η θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό HR Case Study που διοργάνωσε το Purdue University.

Ευαγγελία Πανταζοπούλου, Σλάμαρη Μαρία, Αλεξάνδρα Σταθοπούλου, Ελένη-Σταματίνα Τζερεφού

Το motto της ομάδας ήταν από την πρώτη στιγμή: «If you believe in yourself and have dedication and pride - and never quit, you'll be a winner.» Ύστερα από δύο μήνες προετοιμασίας με καθημερινές συναντήσεις και ατελείωτες ώρες σε online κλήσεις, είμαστε χαρούμενες που ο κόπος μας ανταμείφθηκε. Από την αρχή πιστεύαμε στους εαυτούς μας και στην ομάδα μας και εργαστήκαμε σκληρά για το τελικό αποτέλεσμα. Παρόλο που γνωρίζαμε ότι ο ανταγωνισμός ήταν υψηλός και είχαμε απέναντι μας φοιτητές από την Αμερική, οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι με case studies διαγωνισμούς, δεν πάψαμε στιγμή να πιστεύουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα. Ευχαριστούμε το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ για όλες τις γνώσεις που μας έχει δώσει. Το μεγαλύτερο ευχαριστώ πάει στον καθηγητή μας, Δρ. Ιωάννη Νικολάου για την καθοδήγηση του και τις χρήσιμες συμβουλές του. Η εμπειρία του διαγωνισμού ήταν μοναδική, καθώς όχι μόνο αποδείξαμε ότι μπορούμε να διακριθούμε εαν συγκεντρωθούμε στον τελικό στόχο αλλά καταφέραμε και να επεκτείνουμε τις γνώσεις μας και να ανταλλάξουμε ιδέες εντός της ομάδας. Συνολικά, ήταν μια καταπληκτική συνεργασία που θα μας μείνει αξέχαστη από τα φοιτητικά μας χρόνια.

Ιωάννης Νικολάου, Αναπληρωτής Καθηγητής ΟΠΑ

«Η ομάδα των φοιτητριών μας στο ΔΕΤ διαγωνίστηκε για πρώτη φορά φέτος στο διαγωνισμό HR Case Study που διοργάνωσε το Purdue University λαμβάνοντας τη δεύτερη θέση και κερδίζοντας επίσης το «Best Speaker Award, εκπροσωπώντας επάξια το ΟΠΑ. Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι ο διαγωνισμός πραγματοποιείται ετησίως με τη συμμετοχή φοιτητών από μεγάλα πανεπιστήμια και ότι ήταν η πρώτη φορά φέτος που έλαβε μέρος ίδρυμα εκτός ΗΠΑ. Είχα τη χαρά να συνεργαστώ με την εξαιρετική ομάδα φοιτητριών μας από το ΔΕΤ, οι οποίες με απόλυτο επαγγελματισμό προετοιμάστηκαν άριστα και έφεραν εις πέρας με μεγάλη επιτυχία το HR Case Study που έπρεπε να ολοκληρώσουν στο πλαίσιο του διαγωνισμού, υπό ασφυκτική πίεση χρόνου. Η επιτυχία τους ελπίζω να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλους φοιτητές στο μέλλον και είμαι σίγουρος ότι θα τους βοηθήσει στα επόμενα βήματά τους τόσο στο πανεπιστήμιο όσο και στην επαγγελματική τους πορεία».

Βράβευση αποφοίτου του Τμήματος από τον ΟΗΕ

Στους επτά «Νέους Πρωταθλητές της Γης» (Young Champions of the Earth) που βράβευσε το 2020 ο ΟΗΕ για τις καινοτόμες περιβαλλοντικές δράσεις, συγκαταλέγεται ο Λευτέρης Αραπάκης, απόφοιτος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας ΟΠΑ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το εν λόγω βραβείο δίδεται από τον ΟΗΕ στο πλαίσιο του προγράμματός του για το Περιβάλλον (UNEP).

O Λευτέρης Αραπάκης, εκπροσωπώντας την Ευρώπη, τιμήθηκε από τον ΟΗΕ για τη νεοφυή επαγγελματική σχολή αλιείας ΕΝΑΛΕΙΑ, η οποία εκπαιδεύει, ενισχύει και παρέχει κίνητρο στην τοπική αλιευτική κοινότητα να συλλέξει τα πλαστικά από τη θάλασσα, επιτρέποντας έτσι στα αποθέματα ψαριών και στο οικοσύστημα να ανακάμψουν.

Απονομή Βραβείων Νέου Επιστήμονα 2020 Inaugural INFORMS Information Systems Society Gordon B. Davis και AIS Early Career 2020 σε απόφοιτη του Τμήματος

Η απόφοιτος του Τμήματος Βίλμα Τόδρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοίκησης Λειτουργιών, στο Πανεπιστήμιο Emory (ΗΠΑ), τιμήθηκε με το Βραβείο Νέου Επιστήμονα 2020 “Inaugural INFORMS Information Systems Society Gordon B. Davis. Το βραβείο απονέμεται στη μνήμη του Γκόρντον Ντέιβις, Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, ο οποίος ήταν ένας από τους  ιδρυτές του κλάδου των πληροφοριακών συστημάτων. Η διάκριση αναγνωρίζει και τιμά νέους επιστήμονες που βρίσκονται σε μια πορεία εξαιρετικής πνευματικής συμβολής στον κλάδο των πληροφοριακών συστημάτων. Το βραβείο αυτό αποσκοπεί στην ανάδειξη νέων ακαδημαϊκών με προσωρινή σχέση εργασίας που έχουν ολοκληρώσει τη Διδακτορική Διατριβή τους εντός τριών έως έξι ετών από την παρούσα πρόσκληση (Φθινόπωρο 2020). Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν επιδείξει αξιόλογη ικανότητα στην ενασχόληση και τη διεξαγωγή ποιοτικής έρευνας στα πληροφοριακά συστήματα, η οποία έχει συνεισφέρει ουσιαστικά και καθοριστικά σε αυτό το γνωστικό πεδίο.

Η κυρία Τόδρη έλαβε και τη διάκριση “AIS Early Career 2020”, με την οποία επιβραβεύονται προσωπικότητες στα αρχικά στάδια της σταδιοδρομίας τους που έχουν ήδη επιδείξει εξαιρετική έρευνα, διδασκαλία και/ ή έχουν συμβάλει σημαντικά με τις υπηρεσίες του στον τομέα των πληροφοριακών συστημάτων. Οι υποψήφιοι για το Βραβείο AIS Early Career έχουν συνεισφέρει στον κλάδο σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και τοπικά στη χώρα ή την περιοχή τους. Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι πρότυπα για τους συναδέλφους και τους φοιτητές εντός του κλάδου, να συγκεντρώνουν τον σεβασμό προσώπων εκτός κλάδου και να χαίρουν εκτίμησης για το υψηλό επίπεδο επαγγελματικής και προσωπικής ακεραιότητας.

Ο λόγος στους φοιτητές μας

Ο φοιτητής του Τμήματος Διονύσιος Φιοραβάντες μας περιγράφει την εμπειρία του από τη φοίτησή του στο University of Vaasa της Φιλανδίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus:

Διονύσιος Φιοραβάντες

«Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές του να αποκτήσουν σημαντικές γνώσεις και εμπειρίες στο πλαίσιο των προγραμμάτων Erasmus που υπάρχουν. Μια εξαιρετική ευκαιρία  την οποία και εκμεταλλεύτηκα ξεκινώντας, τον Ιανουάριο του 2020, τις σπουδές μου στο University of Vaasa στη Φιλανδία. Αναπολώντας τις σπουδές μου στην Vaasa έχω μόνο ευχάριστες αναμνήσεις παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω πανδημίας κορονοϊού. Η Vaasa είναι πόλη και λιμάνι της Φιλανδίας, μια γραφική πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού με πληθυσμό 60.000 κατοίκων και βρίσκεται στο κεντρικό και δυτικό τμήμα της παραλιακής περιοχής του Βοθνικού κόλπου. Αποτελεί την ιδανική επιλογή τόσο για την ιδιαίτερη φυσική ομορφιά της όσο και για το επίπεδο και τις παροχές των πανεπιστημίων της. Το campus του University of Vaasa (UVA) βρίσκεται παραλιακά στον Βοθνικό κόλπο όπου τη χειμερινή περίοδο μπορείς κανείς να δει το βόρειο σέλας αποτελώντας ένα μοναδικό φυσικό τοπίο. Ως πρώην φοιτητής του συγκεκριμένου πανεπιστημίου έχω εξαιρετική εντύπωση για τις εγκαταστάσεις του και το επίπεδο σπουδών. Αν και απαιτητική η φοίτηση στο εξωτερικό, το πρόγραμμα σπουδών του ΔΕΤ και οι καθηγητές με βοήθησαν σε σημαντικό βαθμό να ανταποκριθώ και να αριστεύσω. Σε κοινωνικό επίπεδο μπόρεσα να δημιουργήσω φιλίες με ανθρώπους από όλο τον πλανήτη, να εργαστούμε σε ομάδες και να καταλάβω την αξία του diversity στην εργασία. Επιπρόσθετα, το ότι ενσωματώθηκα σε μια άλλη πανεπιστημιακή κοινότητα, μού έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω το φιλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα και να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου. Προτείνω και παροτρύνω ανεπυφίλακτα στους φοιτητές που επιθυμούν να κάνουν Erasmus τη συγκεκριμένη πόλη, αφού αποτελεί εξαιρετική επιλογή που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με τη διασκέδαση και το επίπεδο σπουδών. Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα Erasmus, μου έδωσε όχι μόνο την ευκαιρία να εξελιχθώ επαγγελματικά-ακαδημαϊκά αλλά και προσωπικά. Είδα τον εαυτό μου να βιώνει νέες προκλήσεις που δεν είχε καν φανταστεί. Ο κόσμος είναι σαν ένα βιβλίο, και αυτοί που δεν ταξιδεύουν είναι σαν να διαβάζουν μόνο την πρώτη σελίδα (St. Augustine).»

Ο φοιτητής του Τμήματος Θεόδωρος Πλέσσας, υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη, συνεισέφερε αλγορίθμους και μηχανισμούς επαλήθευσης του αριθμού ταυτοποίησης φορολογουμένων (TIN) για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ηνωμένο Βασίλειο στο εξαιρετικά δημοφιλές έργο λογισμικού ανοιχτού κώδικα Validator. Το λογισμικό αυτό χρησιμοποιείται από εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, έχοντας αθροίσει μέχρι το Νοέμβριο του 2020 πάνω από 4,5 εκατομμύρια μεταφορτώσεις. Μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία του από τη συμμετοχή στο καινοτόμο έργο:

Θεόδωρος Πλέσσας

«Το έργο της ενσωμάτωσης αλγορίθμων ελέγχου αριθμών φορολογικού μητρώου στο πακέτο validator.js, ένα έργο Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ), μου ανατέθηκε από τον Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη, εφόσον εξέφρασα την επιθυμία μου για υλοποίηση κάποιου θέματος εργασίας.

Παραδέχομαι πως ίσως να μεγαλοποίησα τις ικανότητές μου όταν το ζήτησα - η μόνη μου εμπειρία με τη JavaScript, τη γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποίησα, ήταν μέσα από μερικά βασικά διαδικτυακά μαθήματα, χωρίς να έχω γράψει ούτε μια γραμμή για κάποιο προσωπικό project. Σύντομα ανακάλυψα πως τα σχετικά μαθήματα κορμού του τμήματος με είχαν προετοιμάσει πλήρως για τη δουλειά που θα έκανα. Θεωρητικά θα μπορούσε οποιοσδήποτε προπτυχιακός φοιτητής τρίτου εξαμήνου και άνω να κάνει το ίδιο.

Μου μεταφέρθηκε, πριν από λίγες ημέρες, πως η συνεισφορά μου στο validator.js έχει ήδη βοηθήσει αρκετούς προγραμματιστές στην Ελλάδα, όμως, δεν ήταν αυτή η μεγαλύτερη χαρά που αποκόμισα. Η διαδικασία του προγραμματισμού, η επίλυση των προβλημάτων που εμφανίζονταν και η υπερηφάνια που ένιωθα όταν ένα νέο τμήμα του έργου δούλευε άψογα ήταν υπεραρκετές για εμένα.

Δε χρειάζεται κάποιος να είναι έμπειρος προγραμματιστής για να συνεισφέρει σε ένα έργο ΕΛ/ΛΑΚ. Ιστοσελίδες όπως το goodfirstissue.dev συγκεντρώνουν προβλήματα και αιτήματα νέας λειτουργικότητας από διάφορα αποθετήρια στο GitHub κατάλληλα για αρχάριους. Επίσης, πάρα πολλά έργα πάσχουν από ελλιπείς οδηγίες, ανεπαρκώς σχολιασμένο κώδικα ή άλλα είδη τεκμηρίωσης, οπότε ένας αρχάριος προγραμματιστής θα μπορούσε να πάρει την πρωτοβουλία να αναγνώσει τον κώδικα και να τα δημιουργήσει. Τα μόνα εργαλεία που χρειάζονται είναι μια μηχανή αναζήτησης και το StackOverflow, η κοινότητα του οποίου είναι πάντα πρόθυμη να απαντήσει σε κάθε απορία.

Μη με εμπιστεύεστε τυφλά. Οποιοσδήποτε αποφασίσει να συνεισφέρει στο ΕΛ/ΛΑΚ θα ανακαλύψει μόνος του πόσο εύκολο, διασκεδαστικό και ανταποδοτικό μπορεί να είναι!»

Ο λόγος στους αποφοίτους μας

Λευτέρης Αραπάκης
Συνιδρυτής και Διαχειριστής Ενάλεια

«Τί θα μπορούσα να γράψω, το οποίο να ήταν ενδιαφέρον ή χρήσιμο σε κάποιο φοιτητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών; Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω, οπότε απλώς θα παραθέσω τη δική μου ιστορία. Όταν ξεκινούσα τις σπουδές μου στο ΔΕΤ, δεν είχα ιδέα τι ήθελα να κάνω, ήμουν εντελώς αποπροσανατολισμένος σε σχέση με την καριέρα που ήθελα να ακολουθήσω. Σταδιακά, αυτό άρχισε να αλλάζει, αν και δεν το είχα συνειδητοποιήσει τότε. Ο λόγος είναι ότι πήρα βιώματα από πολλές και διαφορετικές επαγγελματικές συνθήκες και καταστάσεις, εμπειρίες που με πίεσαν να βγω έξω από το comfort zone μου. Είμαι ευγνώμων για αυτό, τόσο στους καθηγητές που είχα, οι οποίοι με πίεσαν να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου, όσο και στο πρόγραμμα σπουδών, που παρείχε τόσο διαφορετικά ερεθίσματα. Αυτό το μείγμα, ήταν ένας από τους κύριους παράγοντες που με ώθησε ώστε να δημιουργήσω την «Εναλεία», μια κοινωνική start-up που έχει ως όραμα να κάνει το θαλάσσιο οικοσύστημα βιώσιμο. Μέσα από την «Εναλεία» ξεκινήσαμε την πρώτη σχολή για επαγγελματική αλιεία στην Ελλάδα, εκπαιδεύοντας πάνω από 110 ανέργους, αλλά και τη δράση Mediterranean Cleanup, μια από τις μεγαλύτερες δράσεις καθαρισμού της θάλασσας από πλαστικό στην Ευρώπη, μέσω της οποίας καθαρίζουμε πάνω από 4.000 κιλά πλαστικού από το βυθό της θάλασσας κάθε εβδομάδα, τα οποία μετατρέπονται σε νέα προϊόντα, όπως κάλτσες και μαγιό. Μάλιστα, για το Mediterranean Cleanup, βραβευτήκαμε πρόσφατα ως "Young Champion of the Earth-Europe", που είναι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική διάκριση που δίνει ο ΟΗΕ για άτομα 18-30 ετών.

Θα μπορούσα να φανταστώ κάτι τέτοιο 5 χρόνια πριν; Σε καμία περίπτωση, και αυτό είναι ένα από τα μαθήματα που κρατώ από αυτό το ταξίδι. Αν μπορούσα να γυρίσω πίσω στο χρόνο και να πω στον εαυτό μου τα 3 κύρια μαθήματα που αποκόμισα, αυτά, ίσως, θα ήταν τα εξής:

  1. Να κρατάς ανοιχτό μυαλό. Μην περιορίζεις τον εαυτό σου από τις σκέψεις ή τις προηγούμενες εμπειρίες σου. Ξεκίνα με το να επηρεάζεις τον τρόπο που σκέφτεσαι.
  2. Προσαρμόσου. Όπως λέει και η θεωρία τις εξέλιξης, οι οργανισμοί που επιβιώνουν δεν είναι ούτε οι πιο έξυπνοι, ούτε οι πιο δυνατοί, αλλά αυτοί που μπορούν και προσαρμόζονται καλύτερα.
  3. Κάνε κάτι που σε γεμίζει. Δημιούργησε λύσεις για προβλήματα (εμπορικά ή κοινωνικά) που σε προβληματίζουν.

Είναι χρέος της δικιάς μας γενιάς να βγούμε μπροστά. Δεν μπορούμε να περιμένουμε “άλλους” να λύσουν τα δικά μας προβλήματα. Η οικονομική κρίση της χώρας μας, αλλά και η κλιματική κρίση που έρχεται, αυτό μας λένε.»

Το Τμήμα ΔΕΤ στον αμερικανικό κολοσσό Amazon

Κωστής Βασιλακάκης
Sr. Business Development Manager, ML Services

«Το 2020 σηματοδότησε μεταξύ άλλων, τα 10 χρόνια από την αποφοίτηση μου από το ΔΕΤ. Κάνοντας μια γρήγορη αναδρομή, δεν θα μπορούσα να ήμουν πιο χαρούμενος από τα όσα το τμήμα μου έχει προσφέρει.

Πρώτον, ο απαιτητικός και πολύπλευρος κύκλος σπουδών με προετοίμασε και μου έδωσε την ευκαιρία να φοιτήσω σε ένα από τα 10 καλύτερα πανεπιστήμια στην Αμερική. Τα ομαδικά projects που ήταν μέρος πολλών μαθημάτων αντιπροσωπεύουν με ακρίβεια τον τρόπο εκμάθησης και συνεργατικότητας που απαιτείται από τα αμερικανικά ιδρύματα.

Δεύτερον, οι τεχνικές γνώσεις όσον αφορά στις ποσοτικές μεθόδους, ανάπτυξη κώδικα και αλγορίθμων, καθώς και στη διαχείριση βάσεων δεδομένων και πληροφοριακών συστημάτων μου προσέφεραν την αναλυτική σκέψη και δεξιότητες για να δουλέψω ως data scientist σε μια από τις Big 4 στη Νέα Υόρκη.

Τρίτον, ο συνδυασμός μαθημάτων στην τομή της τεχνολογίας και του business, έθεσε τα θεμέλια και μου έδωσε τα εφόδια να ηγηθώ της παγκόσμιας στρατηγικής Go-To-Market για τη πλατφόρμα Machine Learning της Amazon, που λέγεται SageMaker. Αυτός είναι και τωρινός μου ρόλος, αλλά η λίστα δεν σταματάει εκεί.

Τέταρτον, οι καθηγητές του τμήματος έχοντας φοιτήσει στην πλειοψηφία τους σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, έχουν μεταφέρει τη φιλοσοφία και μεθοδολογίες που ακολουθούνται από κορυφαία ιδρύματα παγκοσμίως. Η πρακτική φύση των μαθημάτων προσφέρει στους φοιτητές χρήσιμες και εφαρμόσιμες γνώσεις κάνοντας τους αρεστούς σε πολλά πανεπιστήμια και εργοδότες. Σε συνδυασμό, οι σχέσεις των καθηγητών με πολλούς industry leaders δίνουν την ευκαιρία στους φοιτητές για internships και άμεση ανεύρεση εργασίας. Επιπρόσθετα, η φιλική και προσωπική τους στάση αποτελούν τον πυρήνα ενότητας μεταξύ καθηγητών, φοιτητών και αποφοίτων.

Τέλος, ίσως και το πιο σημαντικό, το τμήμα μου έχει προσφέρει την ευκαιρία να χτίσω σχέσεις με ανθρώπους που θεωρώ πραγματικούς φίλους και με ανθρώπους που έχουν διακριθεί παγκοσμίως και αποτελούν ανεξίτηλο κομμάτι του επαγγελματικού μου κύκλου.

Για όλα τα παραπάνω αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ιδρυτές, καθηγητές, διδάκτορες και υποστηρικτικό προσωπικό που ξεκίνησαν και καθημερινά αναβαθμίζουν ένα τόσο σύγχρονο τμήμα. Με χαρά να βοηθήσω οποιοδήποτε μαθητή σκέφτεται αν το ΔΕΤ είναι η σωστή επιλογή ή οποιοδήποτε φοιτητή ή απόφοιτο θέλει να σπουδάσει ή να δουλέψει στο εξωτερικό.»


Γιώργος Καρακουλάκης
Shift Manager Delivery Operations, Amazon Logistics

«Το ΔΕΤ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επαγγελματική μου πορεία καθώς και στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς μου. Η επιλογή του τμήματος δεν έγινε καθόλου τυχαία, μιας και διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα ακαδημαϊκά προγράμματα στην Ελλάδα στον κλάδο των Οικονομικών.

Το καινοτόμο και απαιτητικό πρόγραμμα σπουδών σε συνδυασμό με το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των καθηγητών συμβάλλει καθοριστικά στην παροχή πολύπλευρων γνώσεων και δεξιοτήτων στους φοιτητές. Οι φοιτητές του ΔΕΤ έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με ένα εύρος γνωστικών αντικειμένων και σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων που τους προετοιμάζουν κατάλληλα για τις μελλοντικές επαγγελματικές τους προκλήσεις. Συγχρόνως, οι καθηγητές βρίσκονται πάντα στο πλάι των φοιτητών, καθοδηγώντας τους στοχευμένα, λαμβάνοντας υπόψιν τις δυνατότητες και τα θέλω τους και βοηθώντας τους να κάνουν τη καλύτερη επιλογή για το μέλλον τους.

Χάρη στο ΔΕΤ, γνώρισα το γνωστικό αντικείμενο της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και επέλεξα να ακολουθήσω επαγγελματική καριέρα στα Logistics. Η επιτυχημένη ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών σπουδών μου στα Logistics & Supply Chain Management στο Cranfield University οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις γνώσεις, στο τρόπο σκέψης και τις εμπειρίες που αποκόμισα μέσω και των δράσεων του ΔΕΤ, όπως φοιτητικοί διαγωνισμοί επιχειρηματικότητας και πρακτική άσκηση.

Οι σπουδές μου στο ΔΕΤ μου έδωσαν το κίνητρο να κυνηγήσω το όνειρο μου, να είμαι μέλος μιας επιτυχημένης εταιρείας logistics. Έτσι, μπόρεσα να εργάζομαι ως Shift Manager - Delivery Operations στην Amazon Logistics και να χρησιμοποιώ καθημερινά τις γνώσεις που απέκτησα από το ΔΕΤ. Ο συνδυασμός γνώσεων για την Εφοδιαστική Αλυσίδα, τη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού και την Πληροφορική, μου δίνουν ένα ισχυρό πλεονέκτημα για την αποτελεσματική επίλυση επιχειρησιακών προβλημάτων καθημερινά. Με αποτέλεσμα να μπορώ, ως απόφοιτός του ΔΕΤ, να διακρίνομαι σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Τέλος, μέσω του ΔΕΤ, έμαθα να αποζητώ την επαγγελματική και προσωπική εξέλιξη, θέτοντας διαρκώς νέους στόχους. Οι εμπειρίες και οι γνώσεις που απέκτησα ήταν μοναδικές και με σιγουριά μπορώ να πω ότι η επιλογή του ΔΕΤ ήταν η καλύτερη που θα μπορούσα να έχω κάνει!»


Νικηφόρος Μποτής
Solutions Architect at Amazon Web Services (AWS)

«Επτά και πλέον χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη μέρα που πάτησα το πόδι μου στο ΟΠΑ για να γραφτώ στο ΔΕΤ ως προπτυχιακός φοιτητής και να εκκινήσω μια περίοδο η οποία ήταν γεμάτη από εμπειρίες που μου έχουν επιτρέψει να ανοίξω νέους δρόμους, προσωπικούς και επαγγελματικούς. Η τετραετία που πέρασα ως φοιτητής στο ΔΕΤ μου έδωσε τη δυνατότητα, μεταξύ άλλων, να:

  1. Καταλάβω τι μου αρέσει να κάνω, το οποίο είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό και κάτι που καθίσταται εφικτό, λόγω του εύρους των επιστημών και των επιμέρους τομέων τους οποίους το τμήμα θεραπεύει.
  2. Αναπτύξω σχέσεις και να διδαχθώ από παγκόσμια διακεκριμένους και πάντα προσιτούς καθηγητές που συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να δείχνουν ενδιαφέρον για την πρόοδο και την εξέλιξή μου και να παρέχουν ευκαιρίες συνεργασίας.
  3. Δημιουργήσω φιλίες με συμφοιτητές, οι οποίες διαφέρουν από ένα οποιοδήποτε τμήμα ελληνικού πανεπιστημίου λόγω της έμφασης που δίνεται στην ομαδική εργασία, κάτι ιδιαίτερα πρωτοποριακό και άκρως σημαντικό κατά την είσοδο στην αγορά εργασίας. Φιλίες οι οποίες παραμένουν στενές και ακλόνητες στον χρόνο παρά τις διαφορετικές πορείες που ο καθένας μας έχει ακολουθήσει.
  4. Αποτελέσω μέρος, για ένα εξάμηνο, ενός από τα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως (UCL) μέσω του προγράμματος Erasmus, μια εμπειρία η οποία δεν είναι υπερβολικό να πω ότι μου άλλαξε τη ζωή, καθώς μέσω αυτής αντιλήφθηκα τη μαγεία της εγκατάστασης σε μια ξένη χώρα.
  5. Εργαστώ, στo πλαίσιo της υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης, στην ολλανδική συμβουλευτική εταιρεία SIG και να έχω ευκαιρίες άμεσης συνέχισης της εργασίας μου σε αυτήν στην περίπτωση που το επιθυμούσα.
  6. Αντιληφθώ τη σημασία της “Αριστείας”, μέσω αξιοκρατικών διαδικασιών αξιολόγησης και άπλετων ευκαιριών περαιτέρω ανάπτυξης ως αποτέλεσμα της προσπάθειας που κατέβαλα.

Μετά την αποφοίτησή μου από το Τμήμα (Ιούνιο 2017), μετέβην ξανά στο Λονδίνο για να παρακολουθήσω μεταπτυχιακό πρόγραμμα Επιστήμης της Πληροφορικής στο Imperial College London, στο οποίο οι απόφοιτοι του ΔΕΤ χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης λόγω της παρουσίας του Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη, και από τη στιγμή που ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο Λονδίνο μέχρι και σήμερα, εργάζομαι ως Αρχιτέκτονας Λύσεων (Solutions Architect) στην Amazon Web Services, εταιρεία η οποία ανήκει στην ομπρέλα της Amazon και αποτελεί τον κυρίαρχο πάροχο Cloud Services παγκοσμίως. Αξίζει ιδιαίτερης μνείας το γεγονός ότι στον ρόλο μου αυτό συνδυάζω γνώσεις και ικανότητες που απέκτησα μέσω των σπουδών μου στο ΔΕΤ, καθώς δουλεύω με στόχο τη διευκόλυνση της ψηφιοποίησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Αγγλία, βασικό στοιχείο της οποίας είναι η κατανόηση της επίδρασης που έχει η τεχνολογία σε οργανισμούς και επιχειρήσεις, πεδίο που αποτελεί σήμα κατατεθέν του προγράμματος σπουδών του ΔΕΤ.

Συνοπτικά, το ΔΕΤ είναι για εμένα ένα τμήμα που ξεπερνά κατά πολύ τα ελληνικά πλαίσια, μια φωτεινή αχτίδα της ελληνικής πανεπιστημιακής παιδείας που προάγει την εξωστρέφεια, την καινοτομία, την αριστεία και μάθηση που δικαίως το κάνει να ξεχωρίζει και να κατακτά συνεχώς νέες κορυφές – κάτι που εύκολα διαπιστώνεται από τη θέση που κατέχει στο επιστημονικό του πεδίο (1η) αλλά και αποδεικνύεται από την ποιότητα και την πορεία των καθηγητών και αποφοίτων του.

Πάντα πρόθυμος να γνωριστούμε, προτιμότερος τρόπος επικοινωνίας είναι το LinkedIn.»

Νέα μεταπτυχιακών προγραμμάτων
ΠΜΣ στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού

Το ΜΠΣ στη ΔΑΔ σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αποφοίτων HR Society διοργάνωσε το 2ο webinar των «V(irtual)-Business Days: Πρακτικές HR στην Ελλάδα». Το θέμα του 2ου webinar που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020, ήταν «Continuous feedback- Continuous growth» και συμμετείχαν οι κ.κ. Γκικοπούλου Νόρα (Head of People Development) και Κυριάκου Όλγα (HR Specialist, απόφοιτη του ΜΠΣ στην ΔΑΔ και του ΔΕΤ) από την εταιρεία τεχνολογίας Agile Actors. Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με συντονιστή τον Διευθυντή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Αναπληρωτή Καθηγητή Ιωάννη Νικολάου αναλύθηκε ο ρόλος της αξιολόγησης της απόδοσης και της κουλτούρας συνεχούς feedback σε μια εταιρεία τεχνολογίας. Παρακολουθήστε το 2ο  Webinar.

Επίσης, την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε το 3ο webinar της με τη συμμετοχή της εταιρείας PwC και της ομάδας των συμβούλων της, οι οποίοι παρουσίασαν την εταιρεία και τις ευκαιρίες απασχόλησης που προσφέρει.

Το 4ο Webinar, με τίτλο "Turnover: The Ciritical role of Compensation", θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου (17.00-18.00) με τη συμμετοχή της Dorothea Roumpi, Assistant Professor in HRM, Pennsylvania State University, USA και απόφοιτης του προγράμματος. To webinar θα πραγματοποηθεί μέσω της πλατφόρμας MS Teams, είναι ανοιχτό στο κοινό και θα υπάρχει όπως πάντα η δυνατότητα διαλόγου μέσω Q&A session. Σύνδεσμος webinar: https://bit.ly/38DnSnT

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ήταν βασικός υποστηρικτής της 6ης Ημερίδας του Κλάδου Εργασιακής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ) με τη συμμετοχή ερευνητών και επαγγελματιών-ανωτέρων στελεχών του χώρου της Εργασιακής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας. H εκδήλωση, με τίτλο «Κρίσεις και Εργασία: Κίνδυνοι και ευκαιρίες», είχε στόχο να θέσει ερωτήματα και να επιδιώξει απαντήσεις αναφορικά με το πώς οι ραγδαίες και συνεχείς αλλαγές και προκλήσεις στον εργασιακό χώρο επηρεάζουν τους εργαζόμενους, τις ομάδες και τους οργανισμούς. Στη συζήτηση, με συντονιστή τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ιωάννη Νικολάου, συζητήθηκαν  ζητήματα σχετικά με το ρόλο της ηγεσίας, της εκπαίδευσης και της διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων, ενώ στελέχη με πολυετή εμπειρία στους οργανισμούς μοιράστηκαν με το κοινό τη γνώση τους από τη διαχείριση αλλαγών και κρίσεων αντίστοιχων με αυτών που επιβάλλει και η τρέχουσα πανδημία.

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού συνεχίζει με την έκδοση ενός νέου τεύχους την εκδοτική πρωτοβουλία της σειράς "HR Case Study Series" που σκοπό έχει να δώσει τροφή για σκέψη στους επαγγελματίες της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού αλλά και σε όσους διοικούν ανθρώπους. Η σειρά "HR Case Study Series" περιλαμβάνει μια αληθινή μελέτη περίπτωσης και τέσσερεις γνωμοδοτήσεις σε πραγματικά ερωτήματα που εγείρει η συγκεκριμένη πε­ρίπτωση. Οι γνωμοδοτήσεις δίνονται από στελέχη HR, πανεπιστημιακούς, στελέχη από τον ευρύτερο χώρο της διοίκησης επιχειρήσεων και μεταπτυ­χιακούς ή διδακτορικούς φοιτητές. Τα θέματα σχετίζονται με σύγχρονους προβληματισμούς όπως η παρακίνηση, το άγχος, η επιλογή ανθρώπινου δυναμικού, η συναισθηματική νοημοσύνη κ.α. Η νέα έκδοση είναι αφιερωμένη στη Ψηφιακή Συνέντευξη ως μέθοδο επιλογής προσωπικού και συμμετέχουν με σχολιασμούς ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιωάννης Νικολάου και η Εύη Τσώνη Υποψήφια Διδάκτορας στο ΔΕΤ.

MBA International

Ξεκίνησε η περίοδος αιτήσεων στο MBA International για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022. Ο πρώτος κύκλος αιτήσεων θα λήξει την 1η Μαρτίου 2021 και ο δεύτερος στις 7 Ιουνίου 2021. Οι ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με την προκήρυξη αλλά και τη διαδικασία της αίτησης εδώ.

Το MBA International δημοσίευσε το 7ο newsletter του "i-MBA Scope". Το τεύχος περιλαμβάνει άρθρα αναφορικά με τις επιπτώσεις της COVID-19 πανδημίας σε σημαντικούς επιχειρηματικούς τομείς. Στο πρώτο άρθρο της Αγγελικής Κατσάπη, Διεθνής Επιθεωρήτρια Διαπίστευσης Υπηρεσιών Υγείας και Διευθύντρια της TEMOS HELLAS Ltd, επισημαίνεται η σημασία της συμμόρφωσης με τους κανονισμούς και την ποιότητα, ως βάση για πιο βιώσιμες και αποτελεσματικές επιχειρηματικές λειτουργίες. Το δεύτερο άρθρο από τον Λευτέρη Κιοσσέ, Διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (IELKA) και απόφοιτο του MBA International το 2005, παρέχει πληροφορίες για την εξέλιξη του λιανεμπορίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στο τρίτο άρθρο, ο Σεραφείμ Καραΐσκος, Επικεφαλής Επιλογής Στελεχών της ICAP People Solutions και απόφοιτος του MBA International το 2008, συζητά για τις αλλαγές που προκαλεί η πανδημία στο εργασιακό περιβάλλον και κάνει μια υποθετική περιγραφή το πως μπορεί να διαμορφωθεί το εργασιακό περιβάλλον μετά το τέλος της πανδημίας. Επίσης, στο Newsletter γίνεται αναφορά στα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη σε φοιτητές του Προγράμματος αναφορικά με τις προκλήσεις που δημιουργήθηκαν από την πανδημία στις επιχειρήσεις και οργανισμούς που εργάζονται, όπως επίσης νέα των αποφοίτων του προγράμματος αλλά και links σχετικών άρθρων.

Το Sustainable Development and Circular Economy Club του MBA International δημοσίευσε το 2ο newsletter του! Από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι και σήμερα, το  Sustainable Development and Circular Economy Club αριθμεί 36 μέλη, φοιτητές και απόφοιτοι του προγράμματος και διοργανώνει ανοιχτές συναντήσεις και εκδηλώσεις εστιάζοντας στην κυκλική οικονομία και την αειφόρο ανάπτυξη.

Κατά το προηγούμενο διάστημα, το MBA International διοργάνωσε μια σειρά διαλέξεων από διακεκριμένους ομιλητές στο πλαίσιο σχετικών μαθημάτων. Πιο συγκεκριμένα, η Λήδα Κοντογιάννη, Διευθύντρια Εταιρικής Διακυβέρνησης της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. μίλησε στο μάθημα "Business Ethics and Corporate Governance" για σημαντικά θέματα και διλήμματα αναφορικά με την Εταιρική Διακυβέρνηση. Στο μάθημα "Entrepreneurship and Business Planning" ο Χρήστος Σπαθαράκης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Ferryhopper παρουσίασε το επιχειρηματικό ταξίδι της Ferryhopper καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε στην πορεία. Ο Σπύρος Ράπτης,  Γενικός Διευθυντής της Schneider Electric, διεξήγαγε ομιλία με θέμα "Achieving Sustainability and Efficiency with Resilience" στο μάθημα "Operations Management". Ο Νίκος Χλόρος, επισκέπτης ομιλητής στο μάθημα Financial Management, μίλησε για τη χρηματοδότηση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ στο ίδιο μάθημα ομιλία διεξήγαγε και η Εύα Σπηλιώτη, Energy Sector CFO στον όμιλο Κοπελούζου.

Υπεύθυνο μέλος ΔΕΠ: Αν. Καθ. Αδάμ Βρεχόπουλος
Επιμέλεια σύνταξης: Μαρία Κοντούλη
Τεχνική υποστήριξη - online έκδοση: Βασιλική Ταγκαλάκη