Διακρίσεις στον Διαγωνισμό GEN-E 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διαγωνισμός GEN-E 2022:
Τρίτο Πανευρωπαϊκό βραβείο και
GAM Signature Award για την ψηφιακή ιδέα της ομάδας του Τμήματος ΔΕΤ

Τρεις από τις σημαντικότερες διακρίσεις στο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ/Διαγωνισμό Νεανικής Επιχειρηματικότητας Gen-E 2022 – JA Europe του Junior Achievement (JA) Europe κατέκτησαν οι φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ).

Το Τρίτο Πανευρωπαϊκό Βραβείο όπως επίσης και το GAM Investments Financial Sustainability & Growth Award κατέκτησε η "Drug n Drop", με τον φοιτητή, Νικόλαο Άγγελο Σπυρέλλη και τη φοιτήτρια Αλεξάνδρα Βασιλάκη από το Τμήμα ΔΕΤ και τον φοιτητή του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Ιωάννη Σπυρέλλη, οι οποίοι εξέφρασαν τη χαρά τους για τις διακρίσεις τους: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα και έτοιμοι να εξετάσουμε τα επόμενα βήματα προς την υλοποίηση της ιδέας μας».

Επίσης, το Βραβείο Ηγετικής Προσωπικότητας για την απόδοσή του ως διευθύνων της Drug n Drop στο σύνολο των σκελών (εθνικό και διεθνές) του διαγωνισμού κέρδισε ο φοιτητής Νικόλαος Άγγελος Σπυρέλλης. Αναφερόμενος στον διαγωνισμό και την όλη εμπειρία δήλωσε «Είμαι περήφανος για την ομάδα μου και πολύ χαρούμενος που η προσπάθεια μηνών μετουσιώθηκε σε διακρίσεις για αυτή. Από την αρχή πίστευα πολύ στην ιδέα και τις προοπτικές της ομάδας μου και θεωρώ πως ο συνδυασμός σκληρής δουλειάς και πίστης μπορεί να φέρει αποτελέσματα όπως αυτό». Τέλος, ευχαρίστησε θερμά όλη την ομάδα του Junior Achievement Greece, η οποία έδωσε στην ομάδα του την ευκαιρία να συμμετάσχει στο GEN-E και την υποστήριξε αδιαλείπτως από την πρώτη μέρα.

Η ψηφιακή ιδέα “Drug n Drop” έχοντας κατακτήσει την Πρώτη Θέση στον Εθνικό διαγωνισμό «JA Start Up 2022» του Junior Achievement Greece, εκπροσώπησε την Ελλάδα στο φοιτητικό σκέλος του GEN-E 2022, στο Ταλίν της Εσθονίας, στις 12-14 Ιουλίου 2022, όπου και διακρίθηκε διαγωνιζόμενη έναντι 21 άλλων ομάδων. Στο πλαίσιο του τριήμερου διαγωνιστικού σκέλους, η Drug n Drop παρουσίασε το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης κοντόληκτων φαρμάκων, το οποίο αποτελείται από έναν ευφυή ΙοΤ κάδο περισυλλογής φαρμάκων, όπως επίσης και μια εφαρμογή έξυπνου κινητού τηλεφώνου, η οποία χρησιμοποιεί το σύνολο των δεδομένων που προέρχονται από τον κάδο για να παρέχει υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας στην αλυσίδα αξίας στον κλάδο. Η ομάδα εντυπωσίασε κριτές και κοινό οδηγώντας στην κατάκτηση της Τρίτης Πανευρωπαϊκής Θέσης. Επιπροσθέτως και εξίσου σημαντική είναι και η διάκριση με το ειδικό βραβείο "GAM Investments Financial Sustainability & Growth Award" για την καλύτερη ανάδειξη μακροχρόνιου οικονομικού πλάνου και στρατηγικής ανάπτυξης.

Η καινοτόμα ψηφιακή ιδέα “Drug n Drop” αναπτύχθηκε πλήρως στο πλαίσιο του μαθήματος «Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα». Όπως υπογράμμισε ο διδάσκων Δρ. Σταύρος Λουνής «Στο Ταλίν της Εσθονίας η ομάδα για τρεις ημέρες διαγωνιζόταν, έχοντας ξεκινήσει από την Ελλάδα με τα καλύτερα δυνατά εφόδια και την αντίστοιχη τεχνογνωσία με τα οποία το σύνολο των μαθημάτων του ΔΕΤ και το μάθημα τους έχει εφοδιάσει. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που το μάθημα που εμπνεύστηκε ο Καθ. Γεώργιος Ι. Δουκίδης, συνεχίζει να φέρνει διακρίσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και με την καθοδήγησή μου. Από διαγωνιστικής πλευράς, οι φοιτητές/τριες μας απέδωσαν τα μέγιστα καθώς οι κριτές είχαν τρεις συνεχόμενες ημέρες για διερευνήσουν εις βάθος τις λύσεις για την καινοτομία τους και τους/τις ίδιους/ες τους/τις φοιτητές/τριες για το επιχειρηματικό τους πνεύμα και τις γνώσεις τους».

Στο καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος αναφέρθηκε και ο φοιτητής Νικόλαος Άγγελος Σπυρέλλης «Νιώθω ευγνωμοσύνη προς το Τμήμα ΔΕΤ , από το οποίο αποκόμισα όλες τις δεξιότητες και τα στοιχεία που απαιτούνται για την επίτευξη της αριστείας, τόσο στο πλαίσιο διαγωνισμών, όσο και επαγγελματικά».

Στο πλαίσιο του τριήμερου φεστιβάλ GEN-E πραγματοποιήθηκε, επίσης, Εμπορική Έκθεση στην Freedom Square του Ταλίν, όπου η ομάδα Drug n Drop παρουσίασε την ιδέα της στον Πρόεδρο της Εσθονίας κ. Αλάρ Κάρις, τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Εσθονία κ. Μανώλη Αποστολάκη, στις κριτικές επιτροπές των κεντρικών και ειδικών βραβείων και στο κοινό που επισκέφθηκαν το περίπτερο της ομάδας, αποκομίζοντας θετικές εντυπώσεις και προτάσεις συνεργασιών για το μέλλον.

Οι βραβεύσεις στο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ/Διαγωνισμό Νεανικής Επιχειρηματικότητας Gen-E 2022 – JA Europe έρχονται σε συνέχεια της περσινής Πρώτης Θέσης στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Φοιτητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας JA Europe Enterprise Challenge 2021 από τη διαπανεπιστημιακή «start-up» ομάδα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) – Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) «Swim.me» και το «έξυπνο» σκουφάκι της για άτομα με προβλήματα όρασης.

Κλείνοντας τον κύκλο των διακρίσεων αξίζει να σημειωθεί ότι στο αντίστοιχο μαθητικό σκέλος η ομάδα Microgreens Magicgreens της ελληνικής αποστολής προερχόμενη από το Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς και αποτελούμενη από τους Δούρου Μαρία, Κατσαρώνας Αλέξανδρος, Κουκάκης Κωνσταντίνος, Κολιούσκας Χαράλαμπος, Καρατζάς Παναγιώτης και Κεχαγιά Χριστίνα κατέκτησε το Πρώτο Πανευρωπαΐκό Βραβείο και ανακηρύχθηκε Καλύτερη Μαθητική Επιχείρηση της Ευρώπης για το 2022.