Ενισχύοντας την εκπαίδευση με το Microsoft Learn for Educators

Ενισχύοντας την εκπαίδευση: Το ΟΠΑ βοηθά τους φοιτητές να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας με το Microsoft Learn for Educators

Το ΔΕΤ/ΟΠΑ παρέχει όλα τα εφόδια που χρειάζονται οι φοιτητές του ώστε να είναι εξειδικευμένοι στις τελευταίες τεχνολογίες και ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας μέσω προγραμμάτων σπουδών που ενισχύονται, ως εναλλακτική και πρόσθετη επέκταση, χρησιμοποιώντας το Microsoft Learn for Educators.

Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία στην ιστοσελίδα της Microsoft, στην ενότητα Customer Stories: https://aka.ms/AUEB_GR

Ακολουθεί το άρθρο:

Με μια πλούσια ιστορία που ξεπερνά τα 100 χρόνια, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) είναι το κορυφαίο business school στην Ελλάδα και ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του ΟΠΑ στράφηκε στο Microsoft Learn for Educators για να ενισχύσει το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα και να προσφέρει κατάλληλη κατάρτιση στις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες και πληροφοριακές εφαρμογές όπως το Microsoft Dynamics 365, το Power BI και το Azure. Αυτές οι προσπάθειες επέτρεψαν σε πάνω από το 80% των φοιτητών του ΔΕΤ/ΟΠΑ να εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας πριν από την αποφοίτησή τους, δίνοντας έτσι ώθηση στην επαγγελματική τους ανάπτυξη.

Ένα από τα πιο διακεκριμένα πανεπιστήμια στην Ελλάδα, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) είναι το παλαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα στη χώρα που ειδικεύεται στα οικονομικά, τη διοίκηση επιχειρήσεων και τις πληροφοριακές εφαρμογές. Τα κορυφαία προπτυχιακά και μεταπτυχιακά του προγράμματα, προσελκύουν χιλιάδες φοιτητές από την Ελλάδα και άλλα μέρη του κόσμου κάθε χρόνο. Στις αρχές του 2008, με σκοπό να βοηθήσει τους φοιτητές του να ενσωματωθούν και να επιτύχουν στην αγορά εργασίας μετά την αποφοίτησή τους, το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του ΟΠΑ ανανέωσε το πρόγραμμά του για να συμπεριλάβει τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες.

Πριν από δεκαπέντε χρόνια, ο Καθηγητής Διοίκησης Παραγωγής και Επιχειρησιακών Λειτουργιών του ΔΕΤ/ΟΠΑ Γιώργος Ιωάννου, ήταν ο πρώτος που ενσωμάτωσε πληροφοριακές εφαρμογές της Microsoft στις διαλέξεις του. «Οι εταιρείες εφάρμοζαν τις τεχνολογίες αιχμής της εποχής. Αν οι φοιτητές γνώριζαν πώς να τις χρησιμοποιούν, θα αποκτούσαν πλεονέκτημα σε τέτοιου είδους επιχειρηματικά περιβάλλοντα», εξηγεί ο Καθ. Γ. Ιωάννου.

Η διδασκαλία σχετικών μαθημάτων και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των φοιτητών στην αγορά εργασίας, ανέβασαν τη φήμη του Πανεπιστημίου και ειδικότερα του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας. Για να μπορέσει να διατηρήσει αυτές τις επιτυχίες, το επόμενο βήμα του ΔΕΤ/ΟΠΑ ήταν να διασφαλίσει ότι περισσότεροι καθηγητές θα μπορούσαν να διδάξουν αποδοτικά εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας. 

Ανάπτυξη των δεξιοτήτων των φοιτητών σύμφωνα με τα πρότυπα του κλάδου

Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ πρόσφατα υιοθέτησε το Microsoft Learn for Educators για να κάνει περαιτέρω βήματα στην προσαρμογή του προγράμματος στις ανάγκες της σημερινής αγοράς. Το πρόγραμμα παρέχει δωρεάν πόρους, κατάρτιση και υποστήριξη στους εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε να μπορούν να αναπτύξουν τις δεξιότητες των φοιτητών τους σύμφωνα με τα πρότυπα του κλάδου.

Το νέο πρόγραμμα καλύπτει τις τεχνολογίες του Microsoft Azure, το Dynamics 365 και το Power BI για να καταστήσει προσβάσιμα τα Συστήματα Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων (ERP) στους φοιτητές, ένα βασικό στοιχείο της επιχειρηματικής κατάρτισης σήμερα. Ο Καθ. Γ. Ιωάννου αναφέρει πως: «Μέσω του Microsoft Learn for Educators, η ενσωμάτωση των βασικών λειτουργιών και των θεμελιωδών αρχών αυτών των προγραμμάτων ήταν εύκολη. Δημιουργήσαμε επίσης ειδικά εργαστήρια για τις βασικές γνώσεις πάνω στο Dynamics 365 ERP, έτσι ώστε οι φοιτητές να έχουν πρακτική εκπαίδευση για τη Διαχείριση Επιχειρησιακών Πόρων και να μάθουν από πραγματικά επιχειρηματικά παραδείγματα. Στόχος μας είναι να εξοπλίσουμε τους φοιτητές με τις απαραίτητες δεξιότητες και εργαλεία για να έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις μελλοντικές τους καριέρες».

Οι φοιτητές δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον γι' αυτά τα μαθήματα. «Δημιουργήσαμε περισσότερα, μη υποχρεωτικά, μαθήματα για τους φοιτητές, όχι μόνο πάνω στο Azure AI, αλλά και στο Power BI. Είχαμε πραγματικά πολύ περισσότερες εγγραφές από τις διαθέσιμες θέσεις. Και είχαμε 100% συμμετοχή». αναφέρει ο Καθ. Γ. Ιωάννου. 

Αύξηση της ανταγωνιστικότητας στην αγορά εργασίας

Επιπλέον, οι φοιτητές του ΟΠΑ μπορούν να πιστοποιηθούν γι' αυτές τις νέες τεχνολογίες. Οι φοιτητές μπορούν να αποκτήσουν πιστοποιήσεις, μελετώντας το υλικό της τάξης χωρίς επιπλέον κόστος. «Οι πιστοποιήσεις της Microsoft είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των φοιτητών. Ως αποτέλεσμα, πάνω από το 80% των φοιτητών μας, εξασφαλίζουν μια θέση εργασίας πριν από την αποφοίτησή τους», τονίζει ο Καθ. Γ. Ιωάννου. «Πιστεύουμε πως θα έχουμε πάνω από 250 πιστοποιημένους φοιτητές μέχρι το τέλος αυτού του έτους».

Η επιτυχία των φοιτητών του ΔΕΤ/ΟΠΑ εμπνέει το ΟΠΑ να αναπτύξει το πρόγραμμα σπουδών όλων των άλλων τμημάτων του και να προχωρήσει ακόμη περισσότερο. «Στοχεύουμε πλέον να ενσωματώσουμε εργαλεία που σχετίζονται με την επιχειρηματική αναλυτική στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μας προγράμματα. Συνεργαζόμαστε επίσης στενά με την ανώτατη διοίκηση της Microsoft Greece για να εντοπίσουμε τα επόμενα ρηξικέλευθα εργαλεία για τις επιχειρήσεις. Θέλουμε να είμαστε οι πρώτοι που θα εισάγουμε αυτά τα νέα εργαλεία στο πρόγραμμα σπουδών μας και να συνεχίσουμε να δίνουμε στους μαθητές μας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», καταλήγει ο Καθ. Γ. Ιωάννου.