Πρωτοπόρα Έρευνα: Μισοφωνία

Η Διδάκτωρ του Τμήματος Στατιστικής του ΟΠΑ και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Βιοστατιστικής  και Πληροφορικής της Yγείας του King’s College London, κέντρισε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και διεθνώς, λόγω της πρωτοπόρας έρευνας που ηγείται στη Μισοφωνία (μειωμένη ανεκτικότητα σε συγκεκριμένους ήχους, όπως ήχοι που κάνουν οι άνθρωποι όταν τρώνε ή όταν έχουν κρυολογήσει).

Η μελέτη της ομάδας  που ηγείται  η Δρ. Σίλια Βιτωράτου συζητήθηκε σε άρθρα των Guardian, BBC και Daily Telegraph, καθώς εκτίμησε πως η μειωμένη ανεκτικότητα σε συγκεκριμένους ήχους  επηρεάζει αρνητικά ένα στους πέντε ενήλικες στο ΗΒ. Η Μισοφωνία είναι η κατάσταση στην οποία συγκεκριμένοι ήχοι προκαλούν ακραία αρνητική αντίδραση σε κάποια άτομα, όπως πανικός, έντονος θυμός, έντονο άγχος. Παρότι πρόκειται για μία ελάχιστα γνωστή πάθηση, που μόλις άρχισε να χαρτογραφεί η βιβλιογραφία, φαίνεται πως σχεδόν ένας στους πέντε ανθρώπους μπορεί να υποφέρει εξαιτίας της. «Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με μισοφωνία δεν έχουν ένα συγκεκριμένο όνομα κατά νου, για να περιγράψουν αυτό που βιώνουν», εξήγησε η Σίλια Βιτωράτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχομετρίας και Μετρήσεων στο Τμήμα Βιοστατιστικής και Πληροφορικής της Υγείας του King’s College London.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, μόνο 1 στους 40 αναγνώρισε ότι βιώνει μισοφωνία. Ωστόσο, όταν τα ίδια ακριβώς άτομα ρωτήθηκαν από τους ερευνητές σχετικά με τη συναισθηματική τους απόκριση σε κοινούς «ήχους πυροδότησης» (trigger sounds) – συμπεριλαμβανομένης της έντασης των αντιδράσεών τους και του τρόπου με τον οποίο αυτοί οι ήχοι επηρεάζουν τη ζωή τους, τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τον εαυτό τους, αλλά και τις προσωπικές και επαγγελματικές τους σχέσεις – το ποσοστό αυτών με σημαντικά συμπτώματα της πάθησης ήταν σχεδόν οκτώ φορές υψηλότερο.

«Η έρευνά μας κατέγραψε την πολυπλοκότητα της πάθησης», σχολίασε η Jane Gregory, Διδακτορική Ερευνήτρια του Τμήματος Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Η μισοφωνία είναι κάτι περισσότερο από το να ενοχλείσαι από ορισμένους ήχους, είναι το να αισθάνεσαι παγιδευμένος ή αβοήθητος όταν δεν μπορείς να ξεφύγεις από αυτούς τους ήχους και να μην απολαμβάνεις στιγμές της ζωής εξαιτίας αυτού του αισθήματος», εξήγησε. «Είναι το να νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά με τον τρόπο που αντιδράς στους ήχους, αλλά και το να μην μπορείς να κάνεις κάτι γι’ αυτό».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό PLOS ONE:

(https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0282777)

Ευχόμαστε πάντα επιτυχίες στη δική μας Σίλια!

Μπορείτε να συμμετέχετε στην μελέτη (στα Ελληνικά) εδώ:

https://www.facebook.com/SfiveMisophonia/posts

Facebook Web page of S-Five Misophonia Project: 

https://www.facebook.com/SfiveMisophonia

Άρθρο σε IFLSCIENCE:

https://www.iflscience.com/misophonia-the-hatred-of-specific-noises-is-way-more-common-than-we-thought

Σύντομο Βιογραφικό:

Η Σίλια Βιτωράτου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νίκαια Αττικής. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης όπου από πολύ νωρίς ενδιαφέρθηκε για το χώρο της Πιθανοθεωρίας και της Στατιστικής. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Βιοστατιστική και Επιδημιολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας και ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στη Ψυχομετρία στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας ενώ παράλληλα εργαζόταν ως ερευνήτρια στο ΕΠΙΨΥ. Στη συνέχεια εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο King’s College London, όπου σήμερα κατέχει θέση αναπληρώτριας καθηγήτριας. Η Σίλια δημιούργησε και ηγείται του Εργαστηρίου Ψυχομετρίας του King’s College London και εργάζεται πάνω σε δεκάδες μελέτες που αφορούν την ψυχική υγεία. Παράλληλα, ηγείται μίας διεπιστημονικής ομάδας που μελετά την σχετικά πρόσφατα ορισμένη διαταραχή της μισοφωνίας (misophonia Clinical Academic Research Group) και της αντίστοιχης μελέτης S-Five.  Διδάσκει στατιστική και ψυχομετρία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, ενώ επιβλέπει προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές που σχετίζονται με εφαρμογές ψυχομετρίας.