Διακρίσεις στον διαγωνισμό JA Start-up 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διαγωνισμός JA Start-up 2021:
Στις πρώτες θέσεις οι ψηφιακές ιδέες των φοιτητών του ΔΕΤ ΟΠΑ

Συνεχίζεται η παράδοση των διακρίσεων των φοιτητών και φοιτητών του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) στο Εθνικό Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Start Up 2021» του Junior Achievement Greece.

Η διαπανεπιστημιακή ομάδα ΟΠΑ – Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου “Swim.me” και η ομάδα του ΔΕΤ “FireProov”,  στον διαδικτυακό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021, συναγωνίστηκαν τις 10 καλύτερες ελληνικές φοιτητικές «start up», που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος «JA Start Up», αξιολογήθηκαν από εξειδικευμένα στελέχη της τεχνολογίας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και κέρδισαν 2 βραβεία.

Συγκεκριμένα, την πρώτη θέση κατέκτησε η διαπανεπιστημιακή Ομάδα “Swim.me” με τις φοιτήτριες του Τμήματος ΔΕΤ, Ουρανία Βλάχου και Ιφιγένεια Βασιλάκη, τον φοιτητή τμήματος ΟΔΕ στο ΟΠΑ Αναστάσιο Καραμούτσο και τους φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του  Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Ευάγγελο Γεωργακίλα, Παναγιώτα Δεδούση και Δημήτριο Λάμπρο. Η ψηφιακή  ιδέα “Swim.me”, περιλαμβάνει ένα wearable σύστημα υποβοήθησης  κολυμβητών για τον προσανατολισμό τους στην πισίνα. Το σύστημα αποτελείται από ένα σκουφάκι σε συνδυασμό με γυαλάκια που προορίζεται για χρήση σε συνθήκες προπόνησης των αθλητών. Συγκεκριμένα, μέσω ενσωματωμένων αισθητήρων (γυροσκόπιο, επιταχυνσιόμετρο) στα γυαλάκια, ο αθλητής ειδοποιείται με αντίστοιχες δονήσεις για την ακριβή στιγμή της στροφής και για τη σχετική του θέση στη διαδρομή. Παράλληλα, η σύνδεση με αδιάβροχους υπερηχητικούς αισθητήρες στο σκουφάκι, προσδίδει μεγαλύτερη ακρίβεια στο σύστημα. Τέλος, μέσω IoT εφαρμογής στο κινητό του χρήστη, υπάρχουν δεδομένα και analytics για την απόδοση και την εξέλιξή του στις προπονήσεις.

Επίσης, το βραβείο της δεύτερης θέσης απονεμήθηκε στη φοιτητική ομάδα Τμήματος ΔΕΤ “FireProov”, με τους Αδαμάντιο Αβραντίνη, Σταύρο Βασίλαρο, Γιώργο Κοκορόγιαννη και Άννα Μαρία Μερσίνογλου. Η ιδέα FireProov εντάσσεται στον τομέα των πράσινων και έξυπνων πόλεων, αξιοποιώντας τεχνολογίες IoT και μηχανικής μάθησης για την καταπολέμηση και πρόληψη των πυρκαγιών. Ένας μηχανισμός αισθητήρων, ο οποίος εγκαθίσταται στην προστατευόμενη έκταση συλλέγει real-time δεδομένα των συνθηκών του περιβάλλοντος και εξαγάγει το επίπεδο κινδύνου πυρκαγιάς, ενώ παράλληλα εντοπίζει άμεσα την εκδήλωςή της. Επιπλέον, επιστρατεύονται drones που πραγματοποιούν ρίψεις fire extinguishing bombs στην εστία της φωτιάς. Επίσης, πραγματοποιείται ολοκλήρωση παρέχοντας ειδικό λογισμικό στους πελάτες, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν την κατάσταση και να χειρίζονται τον εξοπλισμό στο σύνολο του κύκλου ζωής της. Τέλος, οι αρμόδιοι φορείς εξοπλίζονται με έξυπνους αλγορίθμους βελτιστοποίησης της δράσης τους σε επιχειρησιακό πλαίσιο.

Οι καινοτόμες ψηφιακές ιδέες “FireProov” καθώς και οι υπόλοιπες με τις οποίες συμμετείχαν φοιτητές του Τμήματος ΔΕΤ, αναπτύχθηκαν πλήρως στο πλαίσιο του μαθήματος «Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα». Ο διδάσκων Δρ. Σταύρος Λουνής, υπογράμμισε τα στοιχεία που συνετέλεσαν στην εξαιρετική επίδοση των φοιτητών: «Η συλλογική προσπάθεια, η αφοσίωση των φοιτητών και φοιτητριών ως επίσης και η εστίαση στην καινοτομία και την υλοποίηση πρωτοτύπου, επέτρεψε στις ομάδες να παρουσιάσουν προτάσεις που λύνουν πραγματικά και σημαντικά προβλήματα.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον τελικό του διαγωνισμού είχαν προκριθεί και οι ακόλουθες φοιτητικές ομάδες του Τμήματος ΔΕΤ

  • Amie” με τους Ιφιγένεια Βασιλάκη, Ουρανία Βλάχου και Γεώργιο Μπακάλη: Το Amie είναι μια έξυπνη ΙοΤ συσκευή διασφάλισης της αποφυγής σεξουαλικής κακοποίησης κυρίως σε γυναίκες και παιδιά. Τοποθετείται στην εσωτερική πλευρά ενός ενδύματος από τη μέση και κάτω χάρη στο διακριτικό του σχεδιασμό. Η συσκευή με χρήση ultrasonic sensor, ανιχνεύει την πιθανή αφαίρεση του ενδύματος και ανάλογα με την ρύθμιση που έχει οριστεί στην έξυπνη εφαρμογή κινητού τηλεφώνου, μπορεί να ενεργοποιήσει ηχητικό συναγερμό και να ειδοποιήσει τις επαφές έκτακτης ανάγκης του χρήστη. Εναλλακτικά, η συσκευή μπορεί να ενεργοποιηθεί και χειροκίνητα και με κατάλληλη φωνητική εντολή.
  • "Smat" με τις Ιωάννα Καλογεροπούλου, Αρίστη Συρίου, Κωνσταντίνα- Μαρία Σουρμπάτη και Ελένη Τρουλλινού. Το “Smat” είναι ένα έξυπνο IoT στρώμα/ χαλάκι γυμναστικής με στόχο να αλλάξει τον τρόπο γυμναστικής στο σπίτι. Με χρήση των ενσωματωμένων αισθητήρων πίεσης, αντιλαμβάνεται την κατανομή του βάρους κατά τη διάρκεια της άσκησης, και με τα δεδομένα που έχει, οι έξυπνοι αλγόριθμοι μπορούν να καθοδηγούν τον αθλούμενο σε σειρά από ασκήσεις. Οι ασκήσεις καθώς και ο στόχος του εκάστοτε αθλούμενου ρυθμίζεται και παρακολουθείται μέσω μιας mobile εφαρμογής και κατά τη διάρκεια του προγράμματος σε περίπτωση μη ορθής εκτέλεσης αποστέλλεται ειδοποίηση προς αποφυγή τραυματισμού.
  • YourHikingBuddy” με τις Λουκία Μπαλωματίνη, Ευαγγελία Νατσιοπούλου, Μαρία Παπαθεοδώρου και Χαραλαμπία Παπαδημητρίου. Το «yourHikingBuddy» είναι ένα έξυπνο ΙοΤ μπατόν πεζοπορίας/ορειβασίας και προορίζεται για πεζοπόρους/ορειβάτες που επιθυμούν να προσθέσουν επιπλέον ασφάλεια στην εμπειρία τους σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο. Το μπατόν συνδέεται με μια έξυπνη εφαρμογή κινητών τηλεφώνων την οποία έχει ο εκάστοτε ορειβάτης/πεζοπόρος. Η διαφοροποίηση του προϊόντος από παρεμφερή ανταγωνιστικά, έγκειται στην ασφάλεια που προσδίδει στις διαδρομές καθώς όταν αισθάνεται ότι κάποιος κινδυνεύει αντιδρά αυτόματα στέλνοντας ειδοποίηση στις επαφές έκτακτης ανάγκης κι επίσης ειδοποιεί τον χρήστη όταν ξεφεύγει από το μονοπάτι του, μειώνοντας τον κίνδυνο να χαθεί. Η εφαρμογή, η οποία  είναι προσανατολισμένη στις ανάγκες του πεζοπόρου/ορειβάτη, έρχεται να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες του, προτείνοντας και προγραμματίζοντας νέες διαδρομές και απεικονίζοντας live τη εκάστοτε διαδρομή.

Επόμενος σταθμός των νικητριών ομάδων είναι ο 18oς πανευρωπαϊκός διαγωνισμός JA Europe Enterprise Challenge 2021 και το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Επιχειρηματικότητας GEN–E που διοργανώνει για πρώτη φορά το Junior Achievement Ευρώπης από 29 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου και φιλοξενείται από το Junior Achievement Λιθουανίας. Η ομάδα “Swim.me” θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα και θα διεκδικήσει διάκριση, και η ομάδα “FireProov” θα διεκδικήσει το Public Choice Award.